Založ si blog

Prečo nedôverujem len vzdelaniu?

“Drahí učitelia, prežil som koncentračný tábor. Moje oči videli veci, ktoré by nikto nikdy nemal vidieť. Videl som, ako vzdelaní inžinieri stavali plynové komory. Videl som, ako kvalifikovaní lekári otrávili deti, ako vyškolené zdravotné sestry zabíjali deti, ako absolventi vysokých škôl strieľajú a upaľujú deti a ženy. Preto nedôverujem vzdelaniu. Žiadam vás, pomôžte svojim žiakom stať sa ľuďmi. Vaše úsilie by nikdy nemalo viesť k vytvoreniu vedcov – monštier, vzdelaných psychopatov. Čítanie, písanie a matematika sú dôležité len vtedy, keď naším deťom pomáhajú stať sa ľudskejšími.”

Tento list bol súčasťou prejavu rečníka Dr. Konstantina Rybačuka. Riaditeľ jednej školy ho poslal svojím učiteľom. Vypočula som si ho na konferencii “Tvorivá spoločnosť. Spoločne môžeme” a jeho obsah mnou doslova otriasol. Akoby som objavila  ďalšia časť skladačky. Vzdelanie je stavebný kameň každej normálnej spoločnosti. Vďaka nemu si rozširujeme obzory a máme možnosť bližšie spoznať tento svet. Preto mi ani len nenapadne polemizovať o jeho význame. Ak však zabudneme na ľudskosť a morálku, môže mať pre celú spoločnosť katastrofálne dôsledky. 

Kto vedie deti k morálke a ľudskosti?

Zamyslela som sa. A pochopila som, že deti prakticky nie sú vedené k osvojeniu ľudskosti, k riešeniu konfliktov, k vzájomnej pomoci. Nejaké snahy sú na hodinách etiky, náboženstva, ale stačí to?

V našich školách sa u detí podporuje súťaživosť, konkurencia, no deťom sa nedáva dostatok príležitostí na rozvoj schopnosti  spolupracovať.  Pritom deti majú prirodzenú potrebu si pomáhať. Existujú alternatívne školy, ktoré sa snažia vzdelávať deti inak, no často bojujú s nezmyselnými byrokratickými opatreniami, nedostatkom financií či inými problémami.

Deti sú však naša budúcnosť. O 15-20 rokov sa dostanú do funkcií, kedy budú môcť rozhodovať o zásadných veciach. Ak sa vôbec dožijú tejto doby. Svet je už teraz na pokraji klimatických, ekonomických a vojenských katastrof.

V spotrebiteľskej spoločnosti sa deti odmala učia zákonom prírody, ktoré hovoria, že vyhráva ten silnejší alebo chytrejší. Menia sa na vlkov, chcú vyhrať za každú cenu. Zabudli sme na to najdôležitejšie. Na ľudskosť. Bez ohľadu na profesiu. Máme to prirodzene v sebe. Môžeme to obnoviť. 

Pre mňa je Tvorivá spoločnosť projektom, ktorý naozaj ukazuje východisko z tejto absurdnej situácie. Jeho cieľom je obnoviť morálku a ľudskosť vo všetkých sférach života. Podarí sa nám to len globálne, pretože nie je čas hrať sa na vlastnom piesočku. Tento projekt iniciujú obyčajní ľudia, ktorí sa zjednocujú v jednotnej myšlienke.

Zmeniť spoločnosť, v ktorej žijeme, k lepšiemu. Aby deti v školách na celom svete mohli mať kvalitné bezplatné vzdelanie. Aby sa učili veci, ktoré skutočne potrebujú k životu. Dva ročníky na vysokej som sa učila derivovať. Načo mi to bolo? Kedysi som si myslela, že nikto z nás nie je schopný zmeniť budúcnosť. Teraz som presvedčená o opaku. Budúcnosť môže zmeniť každý z nás. Ale urobiť to môžeme len spolu.

Michaela G. 

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

Na Slovensku totálne zlyháva demokracia. Máme dôkazy

15.04.2024

Slovensko sa zaraďuje medzi demokratické krajiny, no ľudské práva a sloboda prejavu sa tu neustále rôznym spôsobom porušujú. A to aj pod hlavičkou tých, ktorí majú ľudí chrániť. Určite ste zachytili hon na Tvorivú spoločnosť (aj hnutie ALLATRA), ktorá v relácii Reportéri, vo verejnoprávnej televízii, bola označená ako nebezpečná proruská sekta. Napísaných [...]

Tak sa nehanbi a rozprávaj!

14.04.2024

„Láska ukazuje človeku cieľ jeho života. Rozum ukazuje prostriedky, ako ich uskutočníte.“ Tomáš Garrigue Masaryk Píše sa rok 1900, Milan Rastislav Štefánik sa stáva zapisovateľom študentského pražského spolku Detvan, ktorý si dal za úlohu vzbudiť národné povedomie u Slovákov. Neostal len u Detvana. Spája sa s ľuďmi, [...]

Záskalie, Jaskyňa, Veľký Manín, mReportér

Krásna prírodná scenéria na Považí ponúka pohľad na nezaplatenie. Slováci, máme byť na čo pyšní

18.04.2024 05:00

Zábery z nádhernej slovenskej prírody zachytila mReportérka Ľubka Šeroňová.

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 323
Celková čítanosť: 634719x
Priemerná čítanosť článkov: 1965x

Autor blogu