Vraj to, čo sa deje, patrí k životu

6. septembra 2021, Tvorivá spoločnosť, Nezaradené

New York zasiahli pozostatky hurikánu Ida. Mesto vyhlásilo stav núdze. Hurikán si vyžiadal zopár obetí, z mnohých ľudí spravil bezdomovcov. Milióny domácnosti sú bez elektriny. Napriek tomu na mňa dnes vyskočil jeden tweet, ktorý ľudí ubezpečil, že s klímou je vlastne všetko v poriadku. Vedci len zbytočne robia paniku. Vraj, to, čo sa deje, patrí k životu. Tak emócie bokom a poďme na čísla. 

Medzi rokmi 1980 až 1999 prebehlo na svete 4 212 rôznych katastrof. Od roku 2000 až po rok 2020 ich bolo už 7 348. Od roku 2000 prírodné katastrofy postihli viac ako 4 miliardy ľudí. Vyžiadali si 1,23 milióna životov a spôsobili hospodárske straty vo výške takmer 3 bilióny dolárov. Alebo inak. Za posledné dve desaťročia prírodné katastrofy narástli o viac ako 82 percent. 

Súhlasím len s tým, že netreba robiť paniku. Tá nám nepomôže. Potrebujeme sa pozrieť faktom do očí a nájsť spoločné riešenie, vytvoriť Tvorivú spoločnosť. Nespoliehať sa na elitu, vlády, či rôzne organizácie. Veď svet tvoria predovšetkým obyčajní ľudia, tí, ktorí chcú žiť normálne. Vidno, že v dnešnej spoločnosti je cennejší majetok než ľudský život. Tak to poďme spoločne zmeniť. Nespraví to za nás prezident žiadnej krajiny. 

Zdroj: allatraunites, cfr.org