Spýtaj sa ich!

25. septembra 2021, Tvorivá spoločnosť, Nezaradené

281 miliónov, 3,6 percenta celkového počtu populácie našej planéty. Taký je podľa správy World Migration Report 2020 počet ľudí, ktorí náhle ostali bez domova. Číslo sa zvyšuje každý deň. Kde máš tú istotu, že ty nebudeš patriť medzi nich?

Nikto to nečakal

Zatiaľčo v kuchyni pijem čaj, letmo som sa pozrela na zoznam najväčších klimatických katastrof za rok 2021. Obrovské požiare v Jakutsku. Záplavy v Európe, mnohé zemetrasenia, z tých najnovších správ výbuch sopky na Kanárskych ostrovoch. Pijem čaj, sedím v teple, v kuchyni. “Chvalabohu, že nie som jednou z nich!” Príde mi na um myšlienka. Ihneď sa zarazím. Určite si to isté myslela aj väčšina obetí klimatických katastrof. Pokiaľ neudrie blesk, sedliak sa neprežehná. Tak mi to vravela babička. Perfektne sa jej podarilo vystihnúť spotrebiteľský formát spoločnosti.

Ak máš pocit, priateľ môj, že sa ťa to netýka, a klimatické zmeny sú ďaleko, pozri si videá svedkov, ktorí to zažili na vlastnej koži. Alebo oslov niektorého z nich, ak máš možnosť. Možno budeš prekvapený z toho, že nie všetci sa dočkali pomoci od suseda. Pretože všetci čakáme, že niekto príde pomôcť nám, no nie sme pripravení pomôcť ostatným. Globálne zmeny klímy sú však faktom, o ktorom hovoria vedci. Vieme si pomôcť. Ešte nie je neskoro. Obnoviť v nás morálne a ľudské vlastnosti a odhodiť ľahostajnosť, ktorej je tak veľa vo svete egoistov. Sme ľudia. Je v nás niečo cenné, čo nás môže spojiť. Stačí si len spomenúť, vyhrnúť rukávy a začať konať. Prvým krokom je informovať celý svet. Pokiaľ ešte máme tú možnosť.

Zdroj: allatraunites.com; worldmigrationreport.iom.int