Bude niečo aj na pivko?

30. júna 2022, Tvorivá spoločnosť, Nezaradené

Kamarát mi hovoril, ako vybavoval operáciu pre svojho známeho. Na túto operáciu sa normálne čaká dva roky. Mal známeho lekára, tak sa opýtal, či by sa dalo nejako protekčne pretlačiť tohto známeho, aby mohol podstúpiť operáciu skôr. 

Lekár mu povedal: „Jasné, to nie je problém. Bude niečo aj na pivko?“ Koľko myslíte, že bolo potrebné zaplatiť lekárovi, aby operáciu, na ktorú  sa bežne čaká dva roky, urobil už na druhý deň? Aj vy máte takých kamarátov, ktorí vás dokážu protekčne pretlačiť na operáciu,  alebo na ňu budete musieť čakať dva roky, dúfajúc, že sa vám nezhorší zdravotný stav? 

Nič sa nezmenilo

Úplatok v tomto prípade zohral kľúčovú rolu rovnako, ako to bolo v časoch minulých. V nemocničných zariadeniach  boli obliečky označované OÚNZ. Okresný ústav národného zdravia a ľudia si to premenovali po svojom: Ozaj Úplatok Nedáš Zomrieš. Je to v nás asi zakorenené, no len my to môžeme zmeniť. 

Naozaj chceme v takejto spoločnosti žiť? V Tvorivej spoločnosti nebudete musieť čakať na operáciu dva roky, medicína bude nastavená tak, aby skutočne chránila život každého človeka, bez ohľadu na obsah jeho peňaženky. Úplatky ostanú už len trpkou spomienkou na formát, v ktorom dnes žijeme. Pretože na prvom mieste bude život a nie chamtivosť.

Zdroj: TikTok/@kasanmiroslav, creativesociety.com