Keď rozvod, tak mať kam ísť

10. septembra 2022, Tvorivá spoločnosť, Nezaradené

„Muž si nechce nájsť prácu.“ „Chcem sa rozviesť, no nemám kam ísť.“ Letmo čítam nadpisy tém jedného nemenovaného fóra. Zatiaľ čo mladšia generácia sa snaží ako tak nájsť únikový východ z nešťastného vzťahu, staršia to už pomaly vzdáva: „Kam by som šla. Čo budem deťom visieť na krku? Ja to už s tým starým nejako dokopem.“ Aj takto vyzerá láska až za hrob.

Betónová stena

Poznám však pár, ktorý sa rozviedol po takmer päťdesiatich rokoch. Najdlhšie sa ťahalo majetkové vyrovnanie, pričom obaja účastníci mali pocit, že ich ten druhý nepekne ošmekol. Sú ľudia, ktorí sa nerozvedú, pretože sa rozhodli niesť svoj kríž. Iní, len čo sa v nich zrodí skutočné želanie urobiť vo svojom živote niečo inak a začať odznova, narážajú na tú istú betónovú stenu. Peniaze. Rodičovský príspevok nestačí ani na pokrytie nájmu, azylové domy pre matky s deťmi sú plné a vrátiť sa späť k rodičom aj s vnúčatami? Je to náročné pre obe strany. 

Možno sa ešte spoliehať na nájomný byt, hoci dopyt niekoľkonásobne prevyšuje ponuku. Zdieľať podnájom s kamarátkou… No každej matke príde vhod bezpečný prístav, domov, kde môže s deťmi slobodne žiť. Koľko žien v dnešnej absurdnej dobe ostáva s pijanmi, tyranmi, narkomanmi, gemblermi, pretože nemajú kam ujsť? V Tvorivej spoločnosti je na prvom mieste človek a jeho bezpečnosť. A samostatné bývanie bude samozrejmosťou pre každého človeka. Pretože peňazí je dosť, len neslúžia na blaho človeka. Veď vidno, kde ide najviac financií… Najčastejšie na to doplácajú tí najnevinnejší, ženy a deti.

M.

Zdroj: creativesociety