Energia – nástroj moci a ovládania ľudí

21. novembra 2022, Tvorivá spoločnosť, Nezaradené

Elektrická energia, to je tovar. Predáva sa a kupuje na energetickom trhu. Každá spoločnosť, súkromná alebo štátna, má za cieľ dosiahnuť čo najväčší zisk. Tá istá MWh sa môže predať niekoľkokrát. Pričom cena bude zakaždým stúpať! Čím viackrát sa táto MWh energie predá na trhu, tým bude pre nás v konečnom dôsledku elektrina drahšia.

Práve to vytvára taký nárast cien elektriny pre ľudí a podniky. V každej platbe vyplácame zisky podnikov energetického priemyslu. Okrem toho sa k našim účtom za elektrinu pripočítavajú dane na rozvoj zelenej energetiky. A zelená energetika takisto výrazne ovplyvňuje zvyšovanie cien. Jej tarifa je najdrahšia a pravidlá energetického trhu zaväzujú nakupovať zelenú energiu v plnom objeme.

Presviedčajú nás, že prechod na zelenú energiu pomôže znížiť emisie CO2 a zachráni svet. Namiesto toho sme skončili s rozbitým korytom: minuli sme bilióny dolárov na získanie „bezplatnej“ slnečnej a veternej energie a ceny elektriny vyleteli do nebies.

Niečo tu nesedí.

V kritickom období klimatických zmien, (ktoré ešte len začína), zatvárame atómové a tepelné elektrárne a prechádzame na zelenú energiu. Ale aj keby sme pokryli celý povrch planéty solárnymi panelmi a veternými turbínami, beztak nám nebude stačiť energia, ktorú vyprodukujú. Vari sme si až teraz uvedomili, že slnko v noci nesvieti a vietor stále nefúka? Za takýchto podmienok sú výpadky prúdu nevyhnutné. V takejto situácii sa nemôžeme vzdať tradičných elektrární. 

V skutočnosti sme neprešli na zelenú energiu, ale sme jednoducho pridali nepotrebný a nespoľahlivý zdroj a len zvýšili veľkosť našich účtov. Takže všetci podporujeme technológie, ktoré nám nepomáhajú, a zároveň stoja nehorázne peniaze. Nie je to náhoda. Je to cieľavedomé ohrozovanie našich životov a „do neba volajúca zlodejina“.

Je absurdné, že energia patrí jednotlivcom, je nástrojom moci, politického vplyvu a manipulácie ľuďmi. V normálnej ľudskej spoločnosti zdroje musia patriť všetkým ľuďom. A energia musí byť bezplatná a dostupná kdekoľvek na svete.

Na druhej strane, vďaka tomu, čo sa deje, začíname vidieť a chápať nezmyselnosť súčasného sveta. A začíname vidieť a chápať nevyhnutnosť vytvorenia úplne protichodného, stabilného sveta v Tvorivej spoločnosti.

H.

Zdroj: creativesociety; medzinárodné online fórum Globálna kríza. Naša záchrana je v zjednotení