Dokonalejší okamih už nebude

5. decembra 2022, Tvorivá spoločnosť, Nezaradené

Čakaním na dokonalý okamih nám uteká najcennejší zdroj – čas.

V roku 2021 bola priemerná dĺžka života na Slovensku 76,9 roka. Nie je to veľa, však? Podľa štatistík strávime tretinu života spánkom. Keď si odrátame čas, ktorý strávime v práci, neostáva nám veľa času na skutočný život. Dosť veľa času nám ukroja domáce práce, ale aj „oddych“ v podobe sledovania seriálov, filmov, hranie počítačových hier či prehliadania webových stránok. Napriek tomu, že sa nám niekedy zdá, že máme veľa času, no v skutočnosti ho máme málo. O to menej efektívne využitého času.

Sama som si uvedomila, že nie vždy dostatočne účinne využívam čas. V košíku mám nedoháčkovanú šatku, na stojane nedokončený obraz. Po zhliadnutí fóra „Globálna kríza. Naša záchrana je v zjednotení,” na ktorom bol predstavený matematický model klimatických zmien so šokujúcim výsledkom výpočtu, som si uvedomila, že sa na ten obraz vykašlem. Aj na tú šatku, nad ktorou som strávila nejeden piatok. Veď klimatická hrozba reálne visí aj nad hlavou mojej dcérky. Najlepšie investovaný čas je predsa do jej budúcnosti. Kým je ešte šanca.

„V skutočnosti nezáleží na tom, koľko máte rokov. Pred klimatickou situáciou sme si všetci rovní. Zostáva nám šesť rokov. Z toho dva roky budeme spať a dva roky pracovať. Zostávajú nám dva roky. Uberte z nich čas na pranie, varenie. A uvedomíte si, že na záchranu našich životov nám nezostáva takmer žiadny čas,“ zaznelo z úst Aliny Fedorovej, jednej z mnohých rečníkov, ktorí vystúpili na fóre. Kto chce zmeniť spoločnosť, ten koná. Už teraz. Bije na poplach, robí všetko, čo sa dá, kým nám nevyprší čas. Kto nechce, hľadá výhovorky, počúva pochybnosti a (zbytočne) čaká, že niekto zmení spoločnosť za nás. Teraz sú najcennejšie jednoduché a malé kroky. Ľudia z celého sveta pravidelne informujú o projekte Tvorivá spoločnosť, ktorý je šancou na zmenu a záchranu celej spoločnosti.

„Musíte byť sami sebou, byť úprimní, otvorení, byť skutočným človekom. Byť tým, kto je za život, nie za smrť. Byť niekým, kto je za Tvorivú spoločnosť.“ 

M.

Zdroj: creativesociety; Fórum: Globálna kríza. Naša záchrana je v zjednotení