Založ si blog

Čítať či nečítať?

Pokuta za pomalú rýchlosť. Neustály hluk plytkých televíznych programov. Absolútny zákaz kníh. Plné bruchá, prázdna hlava. Drogy a adrenalínová jazda. Nárast vrážd a samovrážd. Kritické myslenie je hrozbou pre spoločnosť. 

451 stupňov Farenheita

To (nie) je realita. Len obraz spoločnosti budúcnosti, ktorá bola načrtnutá už v roku 1953. Ray Barbury, autor scifi knihy, ktorá sa mi do rúk dostala len predvčerom, na mňa urobila dojem. Ukazuje, kam sa môže dostať spoločnosť, v ktorej nie je dovolené samostatne premýšľať:

“Nejsou všichni zrozeni svobodní a sobě rovní, jak říká Ústava, ale všichni jsou srovnaní. Jeden každý je věrný obraz všech ostatních; teprve pak jsou všichni šťastní, protože tu nejsou žádní velikáni, před kterými by se člověk cítil bezvýznamný nebo podle nichž by se mohl měřit. Tak je to! Kniha v sousedství je jako nabitá puška. Spal ji! Vyndej ze zbraně náboj! Zlom lidskou mysl! Bůh ví, kdo by se stal terčem sečtělého člověka? Já? Nestrpím to ani minutu. A tak když se všude na světě stavěly domy ohnivzdorné (tvoje domněnka včera v noci byla správná), nikdo už nepotřeboval požárníky pro staré účely. Dostali novou práci, stali se ochránci klidu naší mysli, lidmi kteří odstraňují náš palčivý, snadno pochopitelný a oprávněný strach z méněcennosti.”

Strata času?

Poznám veľa ľudí, ktorí čítajú len akciové letáky či statusy na Facebooku. A na knihy, či spoznávanie sveta vôkol seba načisto zanevreli: “Nečítam knihy. Radšej si počkám, kým to sfilmujú. Čítanie je len strata času... V knihách nič nie je. Mňa učí sám život!” To sú ich najčastejšie argumenty. Kto nám podsúva názor, že jediný “správny” spôsob oddychu je pred telkou s misou plnou pukancov, pri ktorej sa kŕmime nekvalitným obsahom? Človek je tvor rozumný, tvorivý a túži po poznaní. Úlohou civilizovanej spoločnosti by malo byť túto túžbu podporiť, nie ju navždy uhasiť. 

Od vydania knihy ubehlo takmer 70 rokov a my od naplnenia deja nemáme až tak ďaleko. Knihy sa síce nepália, ale medzi bestsellermi len zriedkakedy nájdeme literatúru, ktorá nám dovolí sa zamyslieť. Kriminálky, recepty, či romány pre ženy, v ktorých sa hlavným hrdinkám umelo znižuje intelekt. Za celebrity sa považujú ľudia bez morálnych či etických hodnôt. Miesto kníh čítame bulvár, objektívne spravodajstvo už dávno vymizlo zo zemského povrchu.

Nie boriť ale tvoriť

Nemusíme skončiť ako spoločnosť načrtnutá v scifi románe. Dobrá správa je, že sme prestali mlčať. Začali sme viac chápať, čo sa deje vôkol nás, i to, ako umelo je manipulovaná celá spoločnosť. Pravdou je, že jeden vojak v poli nič nezmôže. Ale keď sa spojíme v jednom cieli, dokážeme všetko zmeniť. V projekte Tvorivá spoločnosť vidím reálne východisko pre našu spoločnosť. Nemusíme nič rúcať. Svoj čas a pozornosť môžeme vynaložiť na vybudovanie niečoho nového, čo má skutočný zmysel. 

Michaela G. 

Kto nám vnucuje, čo si máme myslieť?

22.04.2024

Pokračujeme v odhaľovaní šablón tzv. architektov vedomia cez úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je hlavne očierňovať určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl [...]

Kto manipulujte verejnou mienkou?

20.04.2024

Paradox dnešnej doby? Máme úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je špiniť určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl „Slovensko a jeho [...]

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 325
Celková čítanosť: 643223x
Priemerná čítanosť článkov: 1979x

Autor blogu