Založ si blog

Kto má veľa detí, časť z nich odovzdá rodinám, ktoré ich nemajú – jedno z pravidiel UTÓPIE

„Vieš, Miška, je to síce pekná myšlienka, ale je to utópia. Stačí sa pozrieť na okolitý svet… To ťa vylieči z tvojej naivity…” Typická reakcia človeka, ktorý má pocit, že už zažil všetko. Aj socializmus, aj kapitalizmus, aj niekoľkonásobnú výmenu vlád. Keďže som sa viackrát stretla s tým, že vytvorenie Tvorivej spoločnosti je utópiou, začala som pátrať po tom, čo je to tá utópia. A to, čo som objavila, má teda od Tvorivej spoločnosti poriadne ďaleko…

Utópia je tak trochu slovnou hračkou. Má pôvod v gréčtine (voľne preložené “neexistujúca krajina”), avšak v angličtine sa Utópia vyslovuje rovnako ako slovo Eutópia, čo v preklade znamená “dobrá krajina”. A na prvý pohľad sa Utópia javí nielen ako dobrá, ale priam ako perfektná krajina.

Utópia sa vyznačuje týmito základnými bodmi. Toto sú jej plusy:

  • demokratická voľba vodcov
  • každý občan má právo na bezplatné stravovanie, vzdelanie i zdravotnú starostlivosť
  • 6-hodinový pracovný deň
  • muži aj ženy môžu zastávať ľubovoľné funkcie
  • každá viera je tolerovaná
  • právo je jasné a stručné
  • absencia nezamestnanosti, závisti, biedy, bezdetnosti či žobráctva 

mínusy utópie:

  • každý obyvateľ Utópie musí pracovať
  • časť života musí každý povinne venovať poľnohospodárstvu
  • záhalčivosť a flákanie je trestné 
  • ten, kto má veľa detí, časť z nich odovzdá rodinám, ktoré ich nemajú, alebo ich majú málo
  • všadeprítomná rovnosť: rovnaké šaty, domy, či dokonca mestá
  • absencia práva na súkromie
  • pomerne tvrdé tresty za zločiny
  • neexistuje súkromný majetok
  • vycestovať môžete len s priepustkou

Po prečítaní základných bodov Utópie mi došlo, prečo je tento model vopred odsúdený na zánik. Ani ja by som nechcela žiť v Utópii. Páči sa mi, že sa môžem obliekať ako chcem, že mám právo na súkromie a úplne mi stačí jeden kus dieťaťa. V záhradke mi vykape takmer všetko, čo do nej zasadím, pretože mi okopávanie príde ako strata času. A chýba mi aj potrebná trpezlivosť. 

A Tvorivá spoločnosť? Tak na tú sa teším už teraz. Je to úplne nový formát spoločnosti, v ktorej moc nahradí zodpovednosť. Kde bude mať každý obyvateľ planéty zabezpečené bezplatné kvalitné vzdelanie a medicínu. Kde stačí pracovať len štyri hodiny denne. Kde média skutočne patria spoločnosti a nie vybraným skupinám, ktoré (ne)viditeľne pretláčajú svoje záujmy. Urobím všetko preto, aby sme mohli takú spoločnosť vytvoriť v čo najkratšom čase. Sme v prvotnej fáze informovania. V tej najdôležitejšej, informačnej. Aby sa každý obyvateľ planéty dozvedel, že ako ľudstvo máme naozaj takúto možnosť.

Zdroj: allatraunites.com; dictionary.cambridge.com

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

Na Slovensku totálne zlyháva demokracia. Máme dôkazy

15.04.2024

Slovensko sa zaraďuje medzi demokratické krajiny, no ľudské práva a sloboda prejavu sa tu neustále rôznym spôsobom porušujú. A to aj pod hlavičkou tých, ktorí majú ľudí chrániť. Určite ste zachytili hon na Tvorivú spoločnosť (aj hnutie ALLATRA), ktorá v relácii Reportéri, vo verejnoprávnej televízii, bola označená ako nebezpečná proruská sekta. Napísaných [...]

Tak sa nehanbi a rozprávaj!

14.04.2024

„Láska ukazuje človeku cieľ jeho života. Rozum ukazuje prostriedky, ako ich uskutočníte.“ Tomáš Garrigue Masaryk Píše sa rok 1900, Milan Rastislav Štefánik sa stáva zapisovateľom študentského pražského spolku Detvan, ktorý si dal za úlohu vzbudiť národné povedomie u Slovákov. Neostal len u Detvana. Spája sa s ľuďmi, [...]

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 323
Celková čítanosť: 635983x
Priemerná čítanosť článkov: 1969x

Autor blogu