Založ si blog

Realita dneška vs. realita zajtrajška

Pred viac ako piatimi rokmi v arabskej speváckej súťaži The Voice na pódium vystúpilo 9-ročné sýrske dievčatko, Ghina Bou Hemdan. Malá Ghina sa neprihlásila do súťaže len preto, aby predviedla svoje spevácke schopnosti a zaujala porotcov zaujímavou farbu hlasu. Na pódium sa  postavila aj preto, aby spievala za mier vo svojej krajine. Z jej drobných ústočiek znela pieseň „Daj nám detstvo, daj nám mier“. Originál tejto piesne spieva detská libanonská speváčka Remi Bandali. Opisuje v nej zúfalstvo ľudí v časoch občianskej vojny v Libanone v rokoch 1975 až 1990, ktorá si vyžiadala 120-tisíc obetí. Dievčatko svojím vystúpením rozplakalo všetkých divákov sediacich v sále, porotcov súťaže i rodinu, ktorá ju sledovala zo zákulisia.

Čím všetkým si malá, len 9-ročná Ghina musela prejsť, aby nabrala silu a odvahu vystúpiť na verejnosti a spevom žiadať ľudí o mier pre deti vo svojej krajine? Povedzte, ako môžeme pripustiť, aby našou vinou trpeli malé, nevinné deti, ktoré sme priviedli na tento svet? Ako môžeme pripustiť, aby dnes, v 21. storočí, mnohí ľudia na svete zažívali bolesť a utrpenie spôsobené rukami iných ľudí? No povedzte, kam sme to svojou ľahostajnosťou, pýchou a egoizmom dotiahli, keď nás malé dievčatko prosí, aby sme prestali medzi sebou bojovať a začali žiť v mieri? Aby sme našim deťom dopriali detstvo?

Som presvedčená, že jediná možná cesta, ktorá vedie  k dosiahnutiu mieru na celom svete, je zjednotenie celého ľudstva. Zjednotenie všetkých ľudí v spoločnom cieli a tým je vybudovanie Tvorivej spoločnosti.

Obráťme pozornosť na naše deti

Pozrime sa na ich spontánne prejavy citov, na ich prirodzenú potrebu nezištne pomáhať druhým. Táto prirodzenosť je v každom z nás, len na ňu žiaľ zabúdame alebo ju v sebe úmyselne potláčame.  Deti nám svojimi spontánnymi prejavmi pripomínajú, čo je v živote skutočne dôležité. Ukazujú nám cestu lásky, cestu ľudskosti. Ak si ju vyberieme a budeme po nej spoločne kráčať, dáme našim deťom šancu na šťastnú budúcnosť. 

Dnes už miliónom ľudí na svete to nie je ľahostajné. Sú si vedomí svojej zodpovednosti za dnešok, i za náš zajtrajšok, a tak prestávajú mlčať. Dôkazom toho  je aj veľká medzinárodná online konferencia “Globálna kríza. Týka sa to už každého“, ktorá sa konala 24. júla 2021. Táto konferencia spojila ľudí zo 180 krajín sveta. Počas živého vysielania, ktoré trvalo takmer 12 hodín, bol zabezpečený simultánny preklad do 72 svetových jazykov.

Na konferencii vystúpili rečníci z rôznych kútov sveta, ktorí sa ako predstavitelia rôznych národností, kultúr a rozmanitých vedných odborov otvorene vyjadrovali k všetkým výzvam, ktorým bude čeliť celé ľudstvo. Poskytli nám ucelený prehľad o všetkých vnútorných a vonkajších faktoroch súčasnej krízy, ktorá sa veľmi rýchlo prehlbuje vo všetkých sférach nášho života. No nielen to, spoločne rozoberali aj existujúce reálne východisko z tejto závažnej situácie.

Nikto už nemôže poprieť, že kríza, či už klimatická, pandemická, ekonomická, sociálna, narastá neuveriteľne rýchlo ako agresívny zhubný nádor a ohrozuje životy nás všetkých. Žiaľ, dnes už mnoho ľudí na svete trpí aj v dôsledku závažných prírodných katastrof, spôsobených cyklickými zmenami klímy. Títo ľudia zo dňa na deň prichádzajú o svoje domovy, o svoju prácu, o svojich blízkych.

Pravda je taká, že všetci nesieme zodpovednosť za to, v akých neľudských podmienkach mnohí ľudia na svete žijú. A len my, dospelí, môžeme zabrániť  akémukoľvek utrpeniu, ktorému sú vystavené mnohé deti, tak ako Ghina. Aby sme mohli splniť jej nesebecké želanie, ktoré je aj želaním mnohých detí z iných krajín, potrebujeme sa zjednotiť a uzdraviť našu spoločnosť. Potrebujeme radikálne zmeniť podmienky v našej spoločnosti, ktorej veľmi tvrdo diktuje spotrebiteľský systém. Lebo ak teraz nič neurobíme, dopustíme, že sa na celom svete budú veľmi rýchlo množiť hrubé prejavy neľudskosti. Naozaj chceme tomu vystaviť nás i naše deti?

Voľba je skutočne na každom jednom z nás. Ja som už svoju voľbu spravila. Pridala som sa k aktívnym účastníkom projektu Tvorivá spoločnosť.

Z.

Zdroj: allatraunites

Kto nám vnucuje, čo si máme myslieť?

22.04.2024

Pokračujeme v odhaľovaní šablón tzv. architektov vedomia cez úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je hlavne očierňovať určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl [...]

Kto manipulujte verejnou mienkou?

20.04.2024

Paradox dnešnej doby? Máme úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je špiniť určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl „Slovensko a jeho [...]

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 325
Celková čítanosť: 642956x
Priemerná čítanosť článkov: 1978x

Autor blogu