Založ si blog

Nehas, čo ťa nepáli

Túto vetu som počula najmenej tisíckrát. „Nehas, čo ťa nepáli, lebo inak budeš mať poriadny problém.“ Stalo sa z nej v spoločnosti akési nepísané pravidlo, ktoré nám diktuje držať ústa a krok. Vidieť len malú časť toho, čo sa deje, zabudnúť na kritické myslenie, alebo pre istotu vôbec nemyslieť.

Na svete je hlad. Nie je to problém len rozvojových krajín. Na obrázky vychudnutých, hladujúcich detí, ktoré len apaticky ležia a čakajú na smrť, sme sa stali už akosi rezistentní. Sem-tam pošleme nejaké to euro organizácii, pričom netušíme, kde končia naše peniaze. 

Ale hlad pomaly klope aj na naše dvere. Pociťujú ho najmä seniori, jednorodičia, či ľudia, ktorí sa z tých či oných dôvodov ocitli na okraji spoločnosti. A to je len začiatok. Nájdu sa dobrovoľníci, ktorí sa snažia pomáhať, ale je to ako hodiť kameň do bezodnej studne. Je to len kvapka v mori, pretože priepasť medzi chudobnými a bohatými sa prehlbuje čoraz viac.
„Na jednej strane mi lekár hovorí, že mám jesť dostatok zeleniny a ovocia, ryby a orechy. No na druhej strane si ich nemám za čo kúpiť,” zhrnula dnešnú situáciu jedna babička, ktorá si môže dovoliť kúpiť denne dva rožky a liter mlieka. Šetrí na plyn. Počula, že ceny pôjdu hore. Hlad teda nie je až taký vzdialený pojem, akoby sa na prvý pohľad zdalo.

Absurdné riešenia

Na sociálnych sieťach som videla video, kde sa snažila divákov presvedčiť jedna nemenovaná herečka, že jesť červíky a hmyz je najväčší gurmánsky zážitok. To by sa možno dalo prehltnúť. Ale tvrdenie experta, ktorý vidí reálne východisko z hladovej krízy v kanibalizme, sa nedá ani okomentovať. Dostali sme sa na dno žumpy. No len my môžeme odtiaľ aj vyskočiť. 

Veď máme všetky nástroje na to, aby sme vytvorili svet, kde hlad prestane existovať. Alebo sa uspokojíme s riešením, ktoré v nás absolútne potlačí ľudskosť? Technológie na pestovanie potravín aj v extrémnych podmienkach, bez ekologickej záťaže sú už na svete. A v Tvorivej spoločnosti sa dostanú všade, kde bude potreba, aj preto je výhodná pre všetkých. Vďaka nej môžeme veľa zmeniť k lepšiemu.

M.

Zdroj: creativesociety

Kto nám vnucuje, čo si máme myslieť?

22.04.2024

Pokračujeme v odhaľovaní šablón tzv. architektov vedomia cez úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je hlavne očierňovať určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl [...]

Kto manipulujte verejnou mienkou?

20.04.2024

Paradox dnešnej doby? Máme úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je špiniť určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl „Slovensko a jeho [...]

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 325
Celková čítanosť: 641296x
Priemerná čítanosť článkov: 1973x

Autor blogu