Založ si blog

Každá dedina má svojho Fera

Zaparkovala som pred malým dedinským obchodom. Je jedným z tých, kde chleba dostanete na objednávku, predavačka s vami veľmi rada prehodí pár slov, a do ktorej si miestni štamgasti chodia kupovať ťapky ostrejšieho. Jeden z nich, Ferko, sa motal pred obchodom. Opuchnutá polovica líca, v očiach neprítomný výraz. Myslela som si, že sa s niekým pobil. 

„Ferko, čo sa ti stalo?“ predbehlo ma mladé dievča s otázkou. „Mám zápal okostice,“ odpovedal zúfalo. „To je čo?“ obrátilo sa dievča na svoju kamošku. „To je niečo so zubom, keď máš. Keď sa to nelieči, môžeš dostať zápal,“ vysvetľovala trpezlivo. „Prečo nejdeš k zubárovi, preboha? Veď to je poriadny prúser,“ upozornila ho. Ferko len mykol plecami. „Dáš mi 70 eur?“ „Tebe aj 100, keby som mala,“ zachichotalo sa dievča.

Ferko na zuby nemá peniaze. Býva u sestry, kedysi bol využitý ako biely kôň a predpokladám, že z dlhov sa dodnes nevymotal. Má nejakú sociálnu podporu, ktorú raz-dva minie v potravinách. Ešte sa zasmeje, že keď má “nakúpené” aspoň ho nič nebolí. Aj tak sa dá.

Neobyčajná zubná pasta


Ísť v dnešnej dobe k zubárovi je luxus. Na termín si počkáte aj pol roka. Nedá sa svietiť. Moja stomatologička berie iba súrne prípady. Počkám si. Súkromní zubári síce dajú termín skôr, no cena za ich úkony sa pohybuje v stovkách eur. Možno budeme čoskoro všetci chodiť ako Fero. A sociálny status človeka ihneď spoznáš pri pohľade na jeho zuby. Viete, čo je najväčšia absurdita?  Niekto vymyslel zubnú pastu, ktorá zabráni vytvoreniu zubných kazov. Doslova zázračný vynález, čo poviete? Pri jej používaní sa nové kazy jednoducho nevytvoria. Deti by viac nemuseli mať strach zo zubárov. Nielen oni. Ani ja pri posadení sa do zubárskeho kresla neskáčem od slasti. Zubná pasta, ani podobné objavy, ktoré by mohli zjednodušiť život všetkým, sa však nedostanú medzi nás. Už len preto, lebo by sa pretrhol reťazec spotreby. Zrazu by stomatológovia nemali prácu. A to by sa prenieslo do ostatných oblastí. Keď sa pozrieš vôkol seba, zistíš, že naozaj riešime absurdné problémy, ktoré majú jedného spoločného menovateľa. Je to zisk. Tak to poďme zmeniť spoločne – vytvorením Tvorivej spoločnosti. Jej výhody rozhodne nekončia krásnym a zdravým chrupom. 

M.

Zdroj: creativesociety

Kto nám vnucuje, čo si máme myslieť?

22.04.2024

Pokračujeme v odhaľovaní šablón tzv. architektov vedomia cez úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je hlavne očierňovať určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl [...]

Kto manipulujte verejnou mienkou?

20.04.2024

Paradox dnešnej doby? Máme úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je špiniť určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl „Slovensko a jeho [...]

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 325
Celková čítanosť: 643850x
Priemerná čítanosť článkov: 1981x

Autor blogu