Založ si blog

Kto je zákonom chránený, medveď či človek?

Pred pár dňami bol pamätný deň SNP. Spomenula som si, že som ako malá navštívila pamätník SNP nachádzajúci sa na odľahlom mieste našej obce. Prostredie je tam aj teraz nádherné. Miesto blízko hlavnej cesty, hneď nad priehradou, obklopené horami majestátnej Poľany. Zachcelo sa mi tam ísť a pozrieť, či pamätník ešte stojí.

Niekoľko rokov som autom nezastavila na neobývaných miestach. Prestala som zbierať lesné plody, dokonca už nechodím ani na hríby. Nie je to preto, že by som sa stále niekam ponáhľala. Má to prozaickejší dôvod. Pokojné a prírodnými krásami vyšperkované prostredie je totiž plné, a to doslova, zákonom chráneného všežravca medveďa hnedého.

Dospelý medveď dorastá do dĺžky od 200 až do 300 cm a dosahuje hmotnosť od 100 až po 350 kg. Vo voľnej prírode sa dožívajú 25 rokov, v zajatí o niečo viac. Dospelý jedinec dokáže bežať rýchlosťou až 60 km/h. Je najrozšírenejší druh medveďa. Na prežitie potrebuje veľké otvorené plochy. 

A aj keď nám politik, ktorý takým či onakým spôsobom väčšinu svojho života žije z našich daní, tvrdí, že medveď hnedý je bylinožravec – každý normálny človek vie, že to tak nie je. Pre svoju veľkosť, silu a nepredvídateľné správanie je nebezpečný pre ľudí. Je zákonom chránený a jeho spoločenská hodnota je 5 000 € (Vyhláška MŽP č. 170/2021).

Hodnota života

13.6.2021 zabil medveď v doline Banskô v Liptovskej Lúžnej 57-ročného muža. Na mieste nálezu sa našli stopy medveďa a pitva potvrdila, že úmrtie naozaj spôsobil medveď.  Štát odškodnil rodinu zosnulého sumou 22 tisíc €. Rozhodnutím Okresného súdu sa odškodnenie navýšilo na 60 tisíc €, rozhodnutie ešte nie je právoplatné. Ministerstvo sa v posledný možný deň odvolalo!

Necení si hodnotu človeka ani na 60 tisíc eur. Pritom život človeka má nevyčísliteľnú hodnotu. Ako vidno, politikom/zriadeniu je úplne jedno, či medveď niekoho dokaličí alebo zabije. Riadia sa predpismi, nariadeniami a zákonmi, ktoré nechránia človeka. Sú akurát tak na to, aby nás čo najviac obmedzovali a tlačili ako ovce do jedného košiara. Čušte, poslúchajte, a buďte radi, že ešte máte čo jesť! 

No konečne začíname vidieť, konečne začíname chápať, že štát má byť pre človeka, a nie naopak. Tak je to normálne. Zákonom chránený má byť v prvom rade každý človek.

H.

#creativesociety

Kto nám vnucuje, čo si máme myslieť?

22.04.2024

Pokračujeme v odhaľovaní šablón tzv. architektov vedomia cez úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je hlavne očierňovať určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl [...]

Kto manipulujte verejnou mienkou?

20.04.2024

Paradox dnešnej doby? Máme úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je špiniť určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl „Slovensko a jeho [...]

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

Dolinková chce predstaviť projekt nemocnice v Bratislave po schválení vládou, KDH chce ministerku odvolávať

26.04.2024 16:34, aktualizované: 18:05

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

Medvedica s mladými v uliciach Žiaru, zvýšte opatrnosť. Na miesto smeruje zásahový tím

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 325
Celková čítanosť: 642509x
Priemerná čítanosť článkov: 1977x

Autor blogu