Založ si blog

Dnes to ospravedlníme. A čo bude zajtra?

…Takže dnes ospravedlníme 25-tisíc úmrtí. A čo bude zajtra?

Často sa stretávam s tým, že mnoho ľudí stále nechápe, o čom je projekt Tvorivá spoločnosť. Pokiaľ žijete šťastný život, nič vám nechýba a všetko okolo vás vám príde v najlepšom poriadku, tak to pravdepodobne nebude pre vás. Môžete sa pokojne uškrnúť a zavrieť tento blog. Pokiaľ si ale myslíte, že väčšinu problémov, ktoré máme, si spôsobujeme my sami, tak určite zbystrite pozornosť.

Dotýka sa ma toľko vecí…

Mňa sa napríklad dotýka to, že aj keď máme technológie, pomocou ktorých vieme získať vodu zo vzduchu kdekoľvek na planéte (dokonca aj na Sahare), denne zomiera 42-tisíc ľudí v dôsledku nedostatku pitnej vody. V 21. storočí! Prečo tieto technológie nenasadíme do problémových oblastí? Máme predsa toľko organizácií a charitatívnych spoločností!

Dotýka sa ma i to, že v dobe, keď máme technológie, pomocou ktorých vieme hravo nakŕmiť všetkých obyvateľov planéty (nielen 8 miliárd, ale kľudne aj 50), tak každý deň umrie 25-tisíc ľudí hladom, zatiaľ čo na druhej strane planéty obrovské prebytky jedla vyhadzujeme. Vám to príde v poriadku?  Bolo by to náročné? Drahé? Takže dnes ospravedlníme 25 tisíc úmrtí. A čo zajtra? 

Pamätám si zo školy, keď sme sa prvýkrát učili o krajinách tretieho sveta. Nechápal som, že tam majú takéto problémy. Ako je to možné? A keď sa o tomto probléme vtedy hovorilo, tak som predpokladal, že riešenie je na spadnutie. Ale predstavte si, že za tie desiatky rokov sme sa nikam neposunuli. Naopak, pribudlo nám ešte množstvo nových problémov!

Dotýka sa ma, ako drancujeme planétu, aj keď som nikdy nebol ekológ. Znečisťujeme vodu, vzduch, lesy, komplet životné prostredie! Pozrite sa, koľko odpadu vaša domácnosť vygeneruje za týždeň. Koľko z toho si myslíte, že celosvetovo zrecyklujeme? A koľko z neho skončí na skládkach? Plasty vyhadzujeme po kamiónoch do oceánu. Tie sa neoplatí recyklovať. Je to drahé. Vážne? Peniaze určujú to, čo sa oplatí a čo nie? Aj na úkor prostredia, v ktorom žijeme?

Dotýka sa ma, keď máme choré dieťa, ktorému je odopieraná liečba kvôli vysokým nákladom. Alebo ju podmieňujeme obrovskou platbou. Chápete? Máme pacienta a my ako spoločnosť máme liek. Ale kým človek nezaplatil alebo nevyzbiera potrebnú čiastku, tak mu ten liek nedáme? Pretože peniaze majú vyššiu cenu než ľudský život?!

A to najabsurdnejšie na tom je, že tie peniaze si sami tlačíme! Potrebujeme sa prestať dívať na svet z hľadiska peňazí! Veď momentálne peniaze sú tým určujúcim a hybným faktorom, podľa ktorého sa rozhoduje, čo sa bude realizovať a čo nie, či je to ziskové, kto na tom zarobí a kto koľko z toho bude mať. Nezdá sa vám to choré? 

Takže Tvorivá spoločnosť je návrat k ľudskosti. K tomu, že určujúcim faktorom nemajú byť peniaze, ale hlavnou hodnotou v spoločnosti má byť ľudský život. Pretože pokiaľ bude na prvom mieste ľudský život, tak na planéte už nikto nezomrie kvôli nedostatku vody! Nikto nezomrie od hladu! Nikomu nebudeme vyvažovať jeho liečbu peniazmi a nebudeme ďalej drancovať planétu kvôli zisku. Pretože my všetci sme na jednej lodi, na jednej planéte.

Tvorivá spoločnosť nie je nejaký nápad,  ktorý vznikol niekde pri pive. Je to idea, ktorá oslovuje ľudí na celom svete. Je to najrýchlejšie rastúci projekt nielen u nás, ale globálne. Dobrovoľnícky projekt. Projekt, ktorý nemá externé financovanie a teda nie je závislý od svojho sponzora a jeho požiadaviek.

Každý z nás má určité talenty a dispozície. A teraz si predstavte, že každý človek prispeje tým svojím jedinečným talentom k tomu, aby sme sa ako ľudstvo mali lepšie. Viete si predstaviť ten raketový pokrok? Ja tiež nie. Ale ako hovorí jedna moja kamarátka: “Chcem byť pri tom. Tam nesmiem chýbať!”

Zdroj: Facebook.com/TomasLestach creativesociety.com

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

Na Slovensku totálne zlyháva demokracia. Máme dôkazy

15.04.2024

Slovensko sa zaraďuje medzi demokratické krajiny, no ľudské práva a sloboda prejavu sa tu neustále rôznym spôsobom porušujú. A to aj pod hlavičkou tých, ktorí majú ľudí chrániť. Určite ste zachytili hon na Tvorivú spoločnosť (aj hnutie ALLATRA), ktorá v relácii Reportéri, vo verejnoprávnej televízii, bola označená ako nebezpečná proruská sekta. Napísaných [...]

Tak sa nehanbi a rozprávaj!

14.04.2024

„Láska ukazuje človeku cieľ jeho života. Rozum ukazuje prostriedky, ako ich uskutočníte.“ Tomáš Garrigue Masaryk Píše sa rok 1900, Milan Rastislav Štefánik sa stáva zapisovateľom študentského pražského spolku Detvan, ktorý si dal za úlohu vzbudiť národné povedomie u Slovákov. Neostal len u Detvana. Spája sa s ľuďmi, [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 323
Celková čítanosť: 635391x
Priemerná čítanosť článkov: 1967x

Autor blogu