Založ si blog

Máme ešte „základný inštinkt“?

S naším psom chodíme každé ráno na prechádzku do blízkeho lesa. Občas nám robí spoločnosť  jedna z našich mačiek. Predháňa sa so psom s naježeným kožúškom, poprípade sa mu šmajchluje a motá pod nohami. Tentokrát som si uvedomila jednu zmenu. Keď som sa obzrela, či ide mačka za nami, všimla som si, že zastala a pozorne načúvala smerom do záhrad lemujúcich cestu k lesu. Pri ďalšom mojom obzretí mačka už na ceste nebola, zmizla. My sme pokračovali ďalej až do momentu, keď sa pár metrov pred nami po úpätí kopca prehnalo stádo divých svíň. Smerom od záhrad ďalej do lesa. Pretínali našu každodennú vychádzkovú trasu… Ten výjav ma fascinoval – zvukom, rýchlosťou a množstvom zvierat v stáde. Bola to sila. Mimochodom mali medzi sebou aj albína len s pár tmavými škvrnami. Stáli sme a čakali, pes napodiv rovnako trpezlivo. V momente, ako sme sa rozhodli pokračovať, dobiehalo ich ešte jedno mláďa, v tej šialenej rýchlosti im nestačilo. Čo ich tak vyplašilo, netuším, žiadny iný zvuk a pohyb z toho smeru nebolo počuť.

Free photo closeup of a brown striped cat in a field under the sunlight at daytime with a blurry background

Scénu som si spojila s reakciou našej mačky, na akú diaľku počula ten zvuk a vyhodnotila to pre seba ako nebezpečenstvo. Napriek tomu, že mačky sú podľa vedcov domestikované už viac ako 6 000 rokov, zostali im lovecké schopnosti, obľuba samoty a určitej nezávislosti. Predovšetkým si však zachovali najdôležitejší inštinkt – pud sebazáchovy, ktorý im pomáha cez prirodzený strach dostať sa do bezpečia alebo bojovať o život.

Naproti tomu – človek tento inštinkt akoby úplne stratil. Komfortný spôsob života, ku ktorému sa dopracovala väčšia časť spoločnosti nás na druhej strane obral o tento pud sebazáchovy. Ten v prípade nebezpečenstva vyprodukuje adrenalín, ktorý nám pomáha konať.  Čo nám však zostalo je strach:

* že stratíme ten domnelý  komfort, ktorý máme

* z voľného priestranstva alebo naopak z uzavretého priestoru

* čo si o mne ľudia pomyslia, ak sa nebudem správať podľa zabehnutých štandardov atď.

Na internete nájdeme neskutočné množstvo druhov fóbií, čoho všetkého sa dokážeme báť až do krajnosti. Áno, bojíme sa ľudí a aj sami seba… Za tým všetkým je však jeden jediný základný strach – zo smrti, či už tomu veríme alebo nie.

Jeden z jeho prejavov je strach prijať informácie o prichádzajúcom nebezpečenstve. Aké sú vtedy naše reakcie a čím všetkým dokážeme obhájiť tento postoj?

  • Je to hlúposť/hoax
  • To môže tvrdiť len sekta
  • Dajte dôkaz
  • Nestrašte, myslite pozitívne, užívajte si život každý deň
  • To tu vždy bolo, je a bude
  • Proti prírode nič nezmôžeš
  • Ak to príde, tak si to len zaslúžime (a tak ďalej, a tak podobne)

Na druhej strane som bola prekvapená, koľko návodov nájdeme na internete k evakuačnému batohu. Synovec môjho známeho pracujúci v Rakúsku, dostal jeden taký batoh minulý rok od firmy. A posledné správy z Rakúska hovoria o stovkách zemetrasení za posledný mesiac, zatiaľ najsilnejšie s magnitúdou 4,1. V Londýnskom múzeu sú zasa objasnené rôzne scenáre možných katastrof a k tomu názorná ukážka tzv. Emergency Kit pri zemetraseniach so súčasnými potrebami. Iba tak pre zaujímavosť…

Popierať evidentné sa nedá donekonečna. Pritom zabúdame na silu človeka, ktorú znásobuje zjednotenie.  Ak v sebe nebudeme potláčať prirodzený inštinkt, prekonáme prvotný strach a budeme konať s rozvahou. Veď nejde o nič menšie ako o život! 

J.

zdroj:creativesociety.com; fórum Globálna kríza. Zodpovednosť

Kto nám vnucuje, čo si máme myslieť?

22.04.2024

Pokračujeme v odhaľovaní šablón tzv. architektov vedomia cez úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je hlavne očierňovať určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl [...]

Kto manipulujte verejnou mienkou?

20.04.2024

Paradox dnešnej doby? Máme úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je špiniť určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl „Slovensko a jeho [...]

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 325
Celková čítanosť: 645279x
Priemerná čítanosť článkov: 1985x

Autor blogu