Založ si blog

Detské sny o budúcnosti

Nedávno som mala rozhovor so svojou dcérkou. Bol o jej snoch a plánoch do budúcnosti. Pozorne som ju počúvala. Zaujato mi rozprávala o tom, čo bude študovať, že bude na internáte v inom meste a spozná nových priateľov.  Priznám sa, že mi až išli slzy do očí, pretože mi mysľou prebehlo…budúcnosť, a máme nejakú?

Ako jej mám povedať, že či bude nejaká budúcnosť, záleží na nás dospelých. Je ešte “len” žiačkou prvého stupňa základnej školy a už ma poprosila, či pozriem istú strednú školu, kam by sa chcela prihlásiť. „Mami, ktorý odbor by si si vybrala?“ dávala mi otázky a ja som jej opisovala, ktorý by sa asi páčil mne. Z predstáv som sa opäť „prepla“ do režimu úvah o tom, aká budem šťastná, keď budeme môcť o pár rôčkov riešiť výber školy.

Súčasnosť je trest alebo dar?

Samú seba som sa snažila presvedčiť, že to určite dáme, že sa ako ľudstvo vzchopíme a spoločne porazíme klimatického Kerbera, ktorý sa už teraz na určitých miestach planéty prejavuje viac, na iných zatiaľ menej. Často sa pristihnem pri myšlienkach, prečo práve ja musím žiť v tejto dobe? Prečo nemôžem žiť pokojne ako žili, napríklad, moji rodičia. Mali problémy každodennosti, ale vychovali štyri deti, ktorým podľa svojich možností dali všetko potrebné. A ja akokoľvek sa snažím žiť život plný radosti, lebo mám nádhernú rodinu a môj sen, mať krásne a zdravé deti, sa mi splnil, neustále rozmýšľam, či to mám brať ako trest alebo ako dar.

Ale ja som sa už rozhodla. Je to dar. Práve my sme generácia, ktorá má možnosť zmeniť chod dejín. Ktorá sa dokáže zjednotiť práve na myšlienke prežitia a následne v tomto zjednotení vybudovať svet plný neuveriteľných možností. A terajšie sny mojej dcérky o svojej škole sú len zlomkom tých perspektív, ktoré nás čakajú nie v až tak ďalekej budúcnosti. Reálne bude môcť ona a každé jedno dieťa študovať to, k čomu ho to ťahá a to nielen vo svojej domovine, ale kdekoľvek na svete a k tomu im budú poskytnuté všetky dostupné informácie a technológie, aby svoj potenciál mohli skutočne rozvíjať a v živote robiť to, čo ich naozaj baví. Svet bude miestom splnených snov. Ja to vidím a už teraz sa teším.  

L.

zdroj:creativesociety.com; fórum Globálna kríza. Zodpovednosť.

Kto nám vnucuje, čo si máme myslieť?

22.04.2024

Pokračujeme v odhaľovaní šablón tzv. architektov vedomia cez úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je hlavne očierňovať určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl [...]

Kto manipulujte verejnou mienkou?

20.04.2024

Paradox dnešnej doby? Máme úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je špiniť určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl „Slovensko a jeho [...]

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

Milan Olekšák

Taraba odvolal riaditeľa Správy NP Slovenský kras Milana Olekšáka

02.05.2024 10:52

Podľa medializovaných informácií Olekšák odmietol prepúšťať zamestnancov. Tarabovi odkázal, aby začal šetriť znížením počtu štátnych tajomníkov.

Čína, Záplavy, Povodne, Lejaky, záchranári na člne

Počet obetí nešťastia v Číne, kde sa po silných dažďoch prepadla diaľnica, stúpol na 48

02.05.2024 10:39

Čínska štátna televízia CCTV podľa agentúry AFP uviedla, že kolaps bol "prírodnou katastrofou", ku ktorej došlo "pod vplyvom vytrvalého silného dažďa".

študenti, Brezno, Nostalgia

V Brezne sa vrátili desiatky rokov v čase. Okrem socialistického bytu nechýba ani vyšetrovacia miestnosť ŠtB

02.05.2024 10:34

Nostalgia za minulými časmi, ktoré nemuseli byť ideálne, no zato plné pekných spomienok z detstva či mladosti, určite zasiahne nejedného návštevníka breznianskej expozície zo života socializmu.

Europarlament / Europoslanci /

Aké právomoci má Európsky parlament?

02.05.2024 10:30

Ako europarlament svoje právomoci vykonáva a aký vplyv majú jeho rozhodnutia na každodenný život občanov EÚ vrátane Slovenska?

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 325
Celková čítanosť: 645487x
Priemerná čítanosť článkov: 1986x

Autor blogu