Založ si blog

Používali nacisti antikultové praktiky?

Alebo je to antikult, kto používa nacistické praktiky? Ako antikult ovplyvňuje život každého z nás a prečo by o antikulte mal v tejto dobe vedieť úplne každý, sa dozvieš v tomto článku. Určite zostaň až do konca.

Príklad nečestného obchodníka

Každý chce byť chránený proti nečestným obchodníkom. Predstavme si, že vznikne spoločnosť, ktorá bude na takýchto obchodníkov poukazovať. A mnoho ľudí bude vítať ich varovania, aby nenaleteli podvodníkom. Problém ale nastane, keď zistíme, že táto spoločnosť háji záujmy konkrétneho obchodného reťazca. Všetkých ostatných obchodníkov bude označovať ako nečestných, aj keď sa tak vôbec nechovajú. Jednoducho preto, aby kupujúcich od nich odradili, pretože sa sám chce stať najväčším, najbohatším a najmocnejším obchodným reťazcom.

A presne takto jedná antikult 

Pod zámienkou ochrany občanov pošliapava ich práva, demokraciu, zasieva agresiu a rozdeľuje spoločnosť. Akurát doménou antikultu nie je obchod, ale viera. Aspoň navonok. Aj ked oficiálne háji záujmy tradičných cirkví, v skutočnosti poukazuje na nebezpečnosť náboženských menšín, sociálnych, politických, rôznych záujmových skupín, klubov, dokonca obchodných korporácií alebo kurzov osobného rozvoja … Záber majú široký, proste čohokoľvek, čo obsahuje akúkoľvek filozofiu a mohlo by odviesť ich ovečky z nedeľnej omše.

Praktiky antikultu nie sú ničím novým. Opakujú tú istú postupku stále dookola. Vyvolať neznášanlivosť, diskrimináciu a prenasledovanie. Mimochodom táto postupka má aj názov, ide o tzv. Rímsku formulu. A pokiaľ si myslíte, že sa takéto stredoveké praktiky dnes nepoužívajú, mýlite sa. Situácia je omnoho vážnejšia, než si myslíme. 

V našom príklade s obchodným reťazcom sa prvá fáza – neznášanlivosť – dosahuje neustálym označovaním konkurencie ako nepoctivej. O to, či sa jedná o pravdivé označenie, alebo nie, antikultu vôbec nejde. Ľuďom sa neustálym opakovaním vštepuje do pamäte, že daná konkurencia je naozaj nečestná. Pričom vôbec nenechá zákazníka vytvoriť si vlastný názor. Dokonca ho ani nechce nechať nakúpiť si v inom, než v jeho obchode.

Ďalšou fázou je diskriminácia. Na legislatívnej úrovni sa presadí, že nečestní obchodníci môžu mať otvorené iba 2x do týždňa. Musia byť viditeľne označení, aby ich obchody boli už z diaľky rozpoznateľné.

Poslednou fázou je prenasledovanie. Označení obchodníci predsa predstavujú hrozbu pre spoločnosť. Polícia spraví razie, zabaví tovar a začne sa niekoľkoročné vyšetrovanie. A pripomínam, že toto všetko sa udeje bez akéhokoľvek validného dôvodu. Obchodík sa previnil iba tým, že predáva to isté ako veľký obchodný reťazec.

Príde vám to nereálne?

Spomeňte si na konečné riešenie židovskej otázky za 2. svetovej vojny. Taktiež sa najskôr v spoločnosti formovala nenávisť voči Židom, potom ich začali diskriminovať – obmedzili im základné ľudské práva, vylúčili ich z verejného života, ich deti zo škôl, boli im zmrazené účty alebo úplne zabavené finančné aktíva. Boli nútení predávať svoje podniky za nízke ceny nežidom, označovali ich žltými hviezdami a skončilo to holokaustom. Faktom je, že Židia v nacistickom Nemecku prišli o svoje práva a slobody postupne behom šiestich rokov. Pred očami a s tichým súhlasom všetkých.

Nacisti len využívali antikultové metódy, ktoré sa používali aj pred nimi a používajú sa aj teraz. A rovnako ako vtedy, aj dnes sa podnecuje neznášanlivosť voči určitým skupinám. Najjednoduchším postupom je označiť akúkoľvek nepohodlnú skupinu za sektu. A antikult označuje sektami nielen náboženské hnutia, ale dokonca aj obchodné spoločnosti, politikov a ich stúpencov, kurzy osobného rozvoja, školy jógy, čchi-kungu a spoločenské hnutia. Každého, kto by mohol mať vlastný názor a kto nezapadá do ich usporiadania sveta.

Pričom je to len malá cieľavedomá skupina, ktorá sa sama určila arbitrom na tomto poli a ustanovila sa za jedinú organizácu, ktorá môže rozdávať nálepku sekta. Pod zámienkou ochrany občanov pošliapava ich práva, demokraciu, zasieva agresiu a rozdeľuje spoločnosť.

Nechcem obhajovať žiadne neprávosti, ale zamyslíme sa – nedochádza vo väčšinovej spoločnosti k manipulácii? Nedochádza k zneužívaniu? Mám pocit, že v ohodne väčšej miere než v očierňovaných sektách. A čo cirkvi? Nechcem obhajovať žiadne neprávosti, ku ktorým dochádza v rámci siekt, ale počty prípadov zneužití v cirkvách sú tak enormné, že niektoré cirkvi zriadili samostatné fondy na odškodnenie zneužitých obetí. Nevypovedá takáto existencia fondu o tom, že sa v týchto cirkvách nielenže nesnažia o rázne zastavenie zneužívania, ale že zneužívania berú ako úplne bežnú vec a že s ňou do budúcna naďalej počítajú?

A prečo média účelovo vytvárajú neznášanlivosť voči malým skupinám, zatiaľ čo veľké zločiny a veľké problémy kryjú? Prečo je očierňovanie skupiny často založené iba na výpovediach nespokojných a urazených odídencov? Tam, kde došlo k porušeniu zákona, boli zodpovední dávno postavení pred súd. Kde však k tomuto nedošlo, ide o čiste vykonštruované očierňujúce články umne pospájané s omnoho horšími prípadmi, väčšinou na objednávku. A toto je v priamom rozpore so slobodou slova a vyznania. O žurnalistickej etike ani nehovorím.

Veď vo svete sa dejú oveľa horšie veci, na ktoré by média mohli poukazovať. Čo obchod s ľuďmi? Čo únosy detí? Čo klíma? Prečo sa naše média nevenujú skutočným problémom? Prečo idú na ruku antikultovým organizáciám, ktoré v konečnom dôsledku môžu byť fatálne nielen pre každého cvičiteľa jógy, ale pre úplne každého?

Ľudia v nacistickom Nemecku prihliadali, ako sa Židom postupne odoberali ich práva. Aby mali kľud a ich nechali na pokoji. A čo, pomohlo im to? Teraz je každému úplne jasné, že antikultové okliešťovanie práv skupín bol len začiatok a v konečnom dôsledku sa dotklo úplne každého. Preto sa z toho poučme a nenechajme, aby antikult zopakoval túto temnú časť histórie a zastavme ho hneď na začiatku!

T.

A zrazu sa celý svet prebudil a hovorí: „Páni, toto je nevyčerpateľný zdroj! “

15.06.2024

Počuli ste už o GAV – generátoroch vody zo vzduchu? Prevratná technológia, ktorá je schopná vyriešiť problémy s nedostatkom pitnej vody, odstrániť na Zemi hlad a smäd, a hlavne vyriešiť klimatické problémy, ktoré sa už prejavujú všade. O technológii GAV je natočený populárno-vedecký film Voda zo vzduchu: Cesta k záchrane ľudstva, v ktorom je predložený jasný [...]

Čo som sa naučila od Rómky

04.06.2024

Na autobusovej stanici čakala na autobus Rómka. Žena 50+ s rozčapenými nohami, v šatách odhaľujúcich ovisnuté prsia. Pohľad mi zbehol práve tam, do výstrihu. Zastavila som to – stopla som moje odsúdenie. Nič zlé nerobila, rozprávala sa s ľuďmi okolo… Boli to sekundy, pokiaľ som prešla okolo. No stačili mi na to, aby som uvidela obrázok, zanalyzovala a… Nedošlo k [...]

Doba se zrychlila. Je čas zpomalit.

25.05.2024

Běžím do práce. Jako vždy na poslední chvíli. Míjím lidi, kteří stejně jako já, pospíchají na autobus, aby stihli další navazující spoje. Po ránu jsem často nevrlá a dokáže mě rozhodit i prkotina. Když se podívám na lidi kolem, vidím, že i oni uvnitř se sebou bojují. Odrážíme se jak zrcadla jeden od druhého. Někdy bych si přála vstát do práce v klidu, [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Summit NATO postaví "most" k členstvu Ukrajiny v aliancii. Termín vstupu neurčí

06.07.2024 06:30

Summit NATO vo Washingtone má podporiť Ukrajinu vojensky, politicky aj finančne, bez stanovenia termínu vstupu do aliancie.

Irán, voľby, Masúd Pezeškiján

Reformista Masúd Pezeškján bude iránskym prezidentom, zvíťazil v druhom kole

06.07.2024 06:00

V druhom kole iránskych prezidentských volieb zvíťazil reformný kandidát Masúd Pezeškján.

most, Užhorod

Najdrahšie mesto Ukrajiny? Leží na slovenskej hranici. Prenájom bytu tam vyjde takmer na priemerný plat

06.07.2024 06:00

Od najbližšieho bojiska ho delí tisíc kilometrov. Domáci i prišelci si však za relatívne bezpečie musia priplatiť.

koláž, fotky, mReportér

Kozy na pláži prekvapili dovolenkárov. Niektorí ľudia takéto niečo ešte nevideli

06.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.