Sloboda novinára je nedotknuteľná… A kto myslí na tú moju?

Tento blog sa mi nepíše ľahko. Najmä, keď absolútne netuším, či dostanem vôbec možnosť ho zverejniť. Mažú nám videá, komentáre, vytvárajú s našimi menami falošné profily. Nahlasujú naše príspevky. Pod komentármi sa pravdepodobne opäť roztrhne vrece s naratívmi, ktoré vyskakujú zo všetkých strán. No, za pokus to stojí.

Jeden človek si na Slovensku dovolil niečo neslýchané. Splnil si svoju občiansku povinnosť a oznámil podozrenie z trestného činu. Následkom bola kauza Allatra a Tvorivá spoločnosť, sprevádzaná klikbajtovými titulkami: „Na redaktorku zaútočila nebezpečná sekta!“ Za pár dní vyšlo niekoľko desiatkov článkov, všetky na jedno kopyto. Rozhorčovali sa, že novinárom sa berie sloboda slova, že oni neporušujú ľudské práva, že ich nebezpeční sektári a prokurátorka, ktorá sama “agitovala” za Tvorivú spoločnosť obvinili… Akoby podporovanie hodnoty života a apelovanie na riešenie klimatickej krízy bolo trestným činom.

A média? Miesto toho, aby sa aspoň skúsili pozrieť na podstatu trestného činu, zvolili taktiku, že najlepšou obranou je útok. Úplnou “náhodou” sa zrazu všetky dôverné informácie zo živého spisu dostali do médií, čo je porušenie zákona. V článkoch sa objavili mená, fotografie, dokonca aj adresy firiem, ktoré si “dovolili” podporiť Tvorivú spoločnosť. Firmy nespravili nič zlé, účastníci neporušili žiaden zákon. Dovolili si však vyjadriť súhlas s ôsmimi osnovami prítomnosťou loga na svojom webe. Na prvom mieste život človeka, sloboda človeka, či dokonca to, že média by mali patriť celej spoločnosti a nemali by byť súkromným vlastníctvom… Z ľudí urobili živé terče. Tí, v ktorých sa vyvoláva nenávisť, už vedia, na kom konkrétne si môžu vyliať zlosť. Veď nikomu nebude vadiť zbiť na ulici “sektára.” Dali ti nálepku a tej sa nezbavíš.

Nie som právnička. Som len obyčajná žena, účastníčka, ktorá musí čeliť nálepke sektár. V komentároch sa mi vyhrážajú dokonca likvidáciou. Lebo v médiách predsa písali… Každý článok milión klamstiev, a zároveň porušenie novinárskej etiky, aj ľudských práv. Medzinárodný pakt o občianskych a politických právach hovorí aj o tomto:

  • Článok 19

1. Každý má právo zastávať svoj názor bez prekážky.

2. Každý má právo na slobodu prejavu; toto právo zahŕňa slobodu vyhľadávať, prijímať a rozširovať informácie a myšlienky každého druhu, bez ohľadu na hranice, či už ústne, písomne alebo tlačou, prostredníctvom umenia alebo akýmikoľvek inými prostriedkami podľa vlastnej voľby.

A tu niečo z našej Ústavy:

  • Článok 19

(1) Každý má právo na zachovanie ľudskej dôstojnosti, osobnej cti, dobrej povesti a na ochranu mena.

(2) Každý má právo na ochranu pred neoprávneným zasahovaním do súkromného a rodinného života.

(3) Každý má právo na ochranu pred neoprávneným zhromažďovaním, zverejňovaním alebo iným zneužívaním údajov o svojej osobe.

Teraz sa pozrime na trestný poriadok:

Do médii unikli informácie zo živého vyšetrovacieho spisu o oznamovateľovi (podávateľovi trestného oznámenia), ktoré zverejnili média. Je to porušenie paragrafu 6:

§ 6 – Poskytovanie informácií o trestnom konaní

(2) Pri poskytovaní informácií sú orgány činné v trestnom konaní a súd oprávnení utajiť tie skutočnosti, ktoré by mohli zmariť alebo sťažiť objasnenie a vyšetrenie veci. Pritom sú povinní dbať na zásadu prezumpcie neviny. Dbajú aj na to, aby nezverejňovali chránené osobné údaje ani skutočnosti súkromného charakteru, najmä rodinného života, obydlia a korešpondencie, ktoré priamo s trestnou činnosťou nesúvisia. Osobitne dbajú na záujmy maloletých, mladistvých a poškodených, ktorých osobné údaje sa nezverejňujú.

V dnešnej spoločnosti sa však nehráme na zákony. Aj Etický kódex novinára sa stal len zdrapom papiera. Rozhodnutie generálneho prokurátora, ktorý zmietol prípad zo stola, pretože “označenie sektár” nie je predsa trestným činom, je znak toho, že u nás už nefunguje ani demokracia, ani Ústava, Všeobecná deklarácia ľudských práv či iné dohovory. Goebbels svojho času povedal: „Dajte mi do rúk média a ja z ľudí urobím stádo svíň.” To sa deje teraz priamo pred očami. Strácaš práva, prestávajú sa na teba pozerať ako na človeka. A deje sa to všade. V súkromí, na verejnosti aj v práci. Najväčším výsmechom je, že celú túto kampaň pred rokmi odštartoval článok zverejnený na stránke ruskej pravoslávnej cirkvi, pred ktorej vplyvom dnes varuje PACE. Tento článok prebrali ďalšie a ďalšie štáty a média. Tak kto je tu teda pod ruským vplyvom?

Michaela

zdroj:creativesociety.com; článok: Európa, otvor oči, ak nechceš vojnu

Hrdinou ze dne na den

01.10.2024

Aktuální záplavy v Čechách a jejich následky ukázaly sílu vodního živlu. Lidé přišli o bezpečí, o majetek, o domov. Na druhé straně si navzájem v téhle těžké situaci pomáhají, jsou nádherné příklady aktivní pomoci úplně cizích lidí. Klimatické změny se dotkli i nás a podle předpovědi nemůžeme čekat, že se to samo sebou zlepší. Každý čeká na [...]

Používali nacisti antikultové praktiky?

02.07.2024

Alebo je to antikult, kto používa nacistické praktiky? Ako antikult ovplyvňuje život každého z nás a prečo by o antikulte mal v tejto dobe vedieť úplne každý, sa dozvieš v tomto článku. Určite zostaň až do konca. Príklad nečestného obchodníka Každý chce byť chránený proti nečestným obchodníkom. Predstavme si, že vznikne spoločnosť, ktorá bude na takýchto [...]

A zrazu sa celý svet prebudil a hovorí: „Páni, toto je nevyčerpateľný zdroj! “

15.06.2024

Počuli ste už o GAV – generátoroch vody zo vzduchu? Prevratná technológia, ktorá je schopná vyriešiť problémy s nedostatkom pitnej vody, odstrániť na Zemi hlad a smäd, a hlavne vyriešiť klimatické problémy, ktoré sa už prejavujú všade. O technológii GAV je natočený populárno-vedecký film Voda zo vzduchu: Cesta k záchrane ľudstva, v ktorom je predložený jasný [...]

Horská záchranná služba, Tatry

Poliak skolaboval pod Veľkou Svišťovkou vo Vysokých Tatrách, oživiť sa ho nepodarilo

19.10.2024 21:41

Horskí záchranári zasahovali aj v Západných Tatrách, kde sa pod vrchom Volovec zranil český turista.

kráľ Karol III.

Návšteva Karola III. v Austrálii opäť rozpútala debatu o ukončení monarchie

19.10.2024 21:10

Britský kráľ Karol III. a kráľovná Kamila navštívili v piatok Sydney. Ide o prvú návštevu vládnuceho britského monarchu v Austrálii za viac než desaťročie.

Japonsko útok zápalné fľaše

V Japonsku zaútočili na sídlo vládnej strany. Podozrivého zadržali

19.10.2024 19:10

Nespokojnosť japonskej verejnosti s vládnou Liberálno-demokratickou stranou neustále rastie.

Russia Protest

Putin predlžuje politický život starej garde. Jeho "politbyro" bude staršie, ako mal Brežnev

19.10.2024 17:00

Za právo byť doživotným vládcom je potrebné dať rovnaké výsady svojim dvoranom. Šéfa Kremľa obklopujú sedemdesiatnici.