Založ si blog

Ekológia alias efekt zubnej kefky a makového koláča

Cestou z nákupu sme zaparkovali pri rieke. Chceli sme si urobiť piknik a kochať sa pri tom prírodou. Vystúpila som z auta. Všade sa váľali plastové fľaše, použité rúška, obaly z fastfoodu a všetko možné, čo bolo ešte donedávna súčasťou áut, ktoré bolo treba rýchlo “upratať.” 

Kam s odpadkami?

Jasné, že najjednoduchšie riešenie je zobrať vrece a odpadky upratať. Dnes sa väčšina z nás zúčastňuje týchto aktivít, v nádeji, že prospejú aspoň malou troškou k zlepšeniu ekológie planéty. Nie je to zlé. Má to však rovnaký efekt, ako jednou rukou si čistiť zuby a druhou si dávať do úst makový koláč. Zuby budú špinavé a “nevychovancom” nezabráni naša aktivita znečisťovať okolie.

Spravila som malý experiment. Po týždni som sa išla prejsť do lesa, ktorý čistili dobrovoľníci. Len tak sa to tam hemžilo odpadkami. Niekto asi rekonštruoval kúpeľňu, pretože uprostred lesa si trónilo umývadlo aj práčka.

Treba konať!

Odpadky budú všade navôkol, kým sa nezmení spôsob myslenia ľudí, samotný formát. Keď sa všetci bijú do pŕs za ekológiu, kto teda hádže odpadky na zem? Vybudovať Tvorivú spoločnosť je v našich silách. Vytvoriť také podmienky v spoločnosti, kde bude nielen neprípustné premeniť prírodu na smetný kôš, ale nikoho to ani nenapadne, pretože za také konanie by čoskoro prišiel dôsledok. Môžeme neustále riešiť lokálne problémy. Ale vtedy nebudeme mať čas na riešenie globálnych problémov, ktoré stoja pred ľudstvom. Keď sa zmeníme ako ľudstvo, vyriešime všetko. A budeme sa môcť tešiť (nielen) z krásnej prírody.

Zdroj: allatraunites.com

Kto nám vnucuje, čo si máme myslieť?

22.04.2024

Pokračujeme v odhaľovaní šablón tzv. architektov vedomia cez úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je hlavne očierňovať určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl [...]

Kto manipulujte verejnou mienkou?

20.04.2024

Paradox dnešnej doby? Máme úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je špiniť určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl „Slovensko a jeho [...]

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Protesty, hádky aj bitky: Gruzínsky parlament podporil kontroverzný zákon o zahraničných agentoch

02.05.2024 11:22

Opozičný zákonodarca Beqa Liluašvili počas stredajšieho rokovania naživo vysielal z rokovacej sály parlamentu. Na videu vidno, ako poslanci kričia a fyzicky sa navzájom konfrontujú.

Milan Olekšák

Taraba odvolal riaditeľa Správy NP Slovenský kras Milana Olekšáka

02.05.2024 10:52

Podľa medializovaných informácií Olekšák odmietol prepúšťať zamestnancov. Tarabovi odkázal, aby začal šetriť znížením počtu štátnych tajomníkov.

Čína, Záplavy, Povodne, Lejaky, záchranári na člne

Počet obetí nešťastia v Číne, kde sa po silných dažďoch prepadla diaľnica, stúpol na 48

02.05.2024 10:39

Čínska štátna televízia CCTV podľa agentúry AFP uviedla, že kolaps bol "prírodnou katastrofou", ku ktorej došlo "pod vplyvom vytrvalého silného dažďa".

študenti, Brezno, Nostalgia

V Brezne sa vrátili desiatky rokov v čase. Okrem socialistického bytu nechýba ani vyšetrovacia miestnosť ŠtB

02.05.2024 10:34

Nostalgia za minulými časmi, ktoré nemuseli byť ideálne, no zato plné pekných spomienok z detstva či mladosti, určite zasiahne nejedného návštevníka breznianskej expozície zo života socializmu.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 325
Celková čítanosť: 645500x
Priemerná čítanosť článkov: 1986x

Autor blogu