Založ si blog

Kolotoč žienky domácej

„Akoby u nás doma bývalo dvadsať ľudí, nie dvaja dospelí a jedno dieťa,“ pomyslela som si dnes pri vešaní bielizne. Niekedy mám pocit, že sa nedokážem vymotať z kolobehu prania, sušenia a skladania. Žehlím len výnimočne. Teda vtedy, keď naozaj musím. Počas prázdninového režimu sa množstvo špinavej bielizne stupňuje. Striedajú sa u nás deti, navštevujeme príbuzných a sústavne sa niekto niečím zakydá. Ani ja nie som výnimkou.

Jasné, nemusím prať ako moja stará mama, ktorá mohla snívať o automatickej práčke. Ešte si pamätám na časy, kedy ma v rámci prázdninovej „srandy“ zapriahla do drhnutia kobercov v potoku. Moje nadšenie zhaslo po desiatich minútach. Zo starostlivo urobenej manikúry mi zliezol lak, nohy ma štípali od ľadovej vody, zatiaľ čo moja babička sa usmievala od ucha k uchu. 

Z jej tváre som vyčítala jasné posolstvo: „Ejha, táto mlaď. Nevie, čo je to robota.“ Dnes mám o dvadsať rokov viac. Sama som mama a napriek výdobytkom techniky mi domáce práce, varenie a upratovanie, nákupy a starostlivosť o záhradu berie množstvo času. Veľmi dobre to zhrnula moja známa: „Robím od deviatej do piatej. Potom bežím na nákup, domov sa dostanem o šiestej, jednou rukou varím večeru, druhou plním práčku a treťou? Počkaj, veď tá neexistuje.” Chcela by mať voľný čas. No sústavný kolotoč žienky domácej jej to nedovolí. V hlave teda drží dve svetielka nádeje. Letnú týždňovú dovolenku u rodičov na východe Slovenska a Vianočné sviatky. Čas medzi týmito dvomi míľnikmi doslova pretrpí. „Nemá to pre mňa zmysel. To je tá dospelosť, o ktorej som snívala?” Známa chodí na rôzne kurzy, kde dúfa v to, že niekto ju naučí korčuľovať v tomto nezmysle. Aj tak to akosi nevychádza.

Napriek tomu, že žijeme v civilizovanom svete, máme toho na pleciach naložené čoraz viac. A pritom kopec vecí by za nás mohla robiť umelá inteligencia, variť obedy, vybavovať nákupy, dokonca aj vešať tú spomínanú bielizeň. V Tvorivej spoločnosti odľahne všetkým ženám. Pretože okrem výdobytkov techniky si užijeme to, čo hľadá každá z nás: Dostatok času pre seba. A vôbec, nemalo by to byť samozrejmé, aby každý mal čas aj pre seba a svoj osobný rozvoj?

M.

Zdroj: creativesociety

Kto nám vnucuje, čo si máme myslieť?

22.04.2024

Pokračujeme v odhaľovaní šablón tzv. architektov vedomia cez úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je hlavne očierňovať určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl [...]

Kto manipulujte verejnou mienkou?

20.04.2024

Paradox dnešnej doby? Máme úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je špiniť určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl „Slovensko a jeho [...]

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

Polícia prehľadáva súdy, bomba

Na bratislavských školách nahlásili bombu. Polícia evakuuje študentov, niektoré rušia vyučovanie

03.05.2024 10:35, aktualizované: 10:43

Výhražný e-mail obdržali vo viacerých školách aj v bratislavskom Starom Meste.

Praha / Policie CZ /

Do českého gymnázia násilne vtrhol neznámy muž, polícia evakuovala študentov

03.05.2024 10:20

Polícia neskôr na Twitteri (X) uviedla, že zadržala podozrivého.

Zuzana Dolinková / Robert Fico /

Dvestomiliónová injekcia pre nemocnice má vyriešiť ich nekončiace dlhy. Dolinková však nastavila pravidlá

03.05.2024 10:00

Ústavné zdravotnícke zariadenia sú zadlžené natoľko, že čelia žalobe Európskej komisie pred Európskym súdnym dvorom za neskoré platby.

Niger / Rusko /

Ruské jednotky vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké sily

03.05.2024 09:07

Krok ruskej armády stavia americké a ruské jednotky do tesnej blízkosti v čase, keď sa vojenská a diplomatická rivalita oboch krajín čoraz viac vyostruje v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 325
Celková čítanosť: 646055x
Priemerná čítanosť článkov: 1988x

Autor blogu