Založ si blog

Prečo nedôverujem len vzdelaniu?

“Drahí učitelia, prežil som koncentračný tábor. Moje oči videli veci, ktoré by nikto nikdy nemal vidieť. Videl som, ako vzdelaní inžinieri stavali plynové komory. Videl som, ako kvalifikovaní lekári otrávili deti, ako vyškolené zdravotné sestry zabíjali deti, ako absolventi vysokých škôl strieľajú a upaľujú deti a ženy. Preto nedôverujem vzdelaniu. Žiadam vás, pomôžte svojim žiakom stať sa ľuďmi. Vaše úsilie by nikdy nemalo viesť k vytvoreniu vedcov – monštier, vzdelaných psychopatov. Čítanie, písanie a matematika sú dôležité len vtedy, keď naším deťom pomáhajú stať sa ľudskejšími.”

Tento list bol súčasťou prejavu rečníka Dr. Konstantina Rybačuka. Riaditeľ jednej školy ho poslal svojím učiteľom. Vypočula som si ho na konferencii “Tvorivá spoločnosť. Spoločne môžeme” a jeho obsah mnou doslova otriasol. Akoby som objavila  ďalšia časť skladačky. Vzdelanie je stavebný kameň každej normálnej spoločnosti. Vďaka nemu si rozširujeme obzory a máme možnosť bližšie spoznať tento svet. Preto mi ani len nenapadne polemizovať o jeho význame. Ak však zabudneme na ľudskosť a morálku, môže mať pre celú spoločnosť katastrofálne dôsledky. 

Kto vedie deti k morálke a ľudskosti?

Zamyslela som sa. A pochopila som, že deti prakticky nie sú vedené k osvojeniu ľudskosti, k riešeniu konfliktov, k vzájomnej pomoci. Nejaké snahy sú na hodinách etiky, náboženstva, ale stačí to?

V našich školách sa u detí podporuje súťaživosť, konkurencia, no deťom sa nedáva dostatok príležitostí na rozvoj schopnosti  spolupracovať.  Pritom deti majú prirodzenú potrebu si pomáhať. Existujú alternatívne školy, ktoré sa snažia vzdelávať deti inak, no často bojujú s nezmyselnými byrokratickými opatreniami, nedostatkom financií či inými problémami.

Deti sú však naša budúcnosť. O 15-20 rokov sa dostanú do funkcií, kedy budú môcť rozhodovať o zásadných veciach. Ak sa vôbec dožijú tejto doby. Svet je už teraz na pokraji klimatických, ekonomických a vojenských katastrof.

V spotrebiteľskej spoločnosti sa deti odmala učia zákonom prírody, ktoré hovoria, že vyhráva ten silnejší alebo chytrejší. Menia sa na vlkov, chcú vyhrať za každú cenu. Zabudli sme na to najdôležitejšie. Na ľudskosť. Bez ohľadu na profesiu. Máme to prirodzene v sebe. Môžeme to obnoviť. 

Pre mňa je Tvorivá spoločnosť projektom, ktorý naozaj ukazuje východisko z tejto absurdnej situácie. Jeho cieľom je obnoviť morálku a ľudskosť vo všetkých sférach života. Podarí sa nám to len globálne, pretože nie je čas hrať sa na vlastnom piesočku. Tento projekt iniciujú obyčajní ľudia, ktorí sa zjednocujú v jednotnej myšlienke.

Zmeniť spoločnosť, v ktorej žijeme, k lepšiemu. Aby deti v školách na celom svete mohli mať kvalitné bezplatné vzdelanie. Aby sa učili veci, ktoré skutočne potrebujú k životu. Dva ročníky na vysokej som sa učila derivovať. Načo mi to bolo? Kedysi som si myslela, že nikto z nás nie je schopný zmeniť budúcnosť. Teraz som presvedčená o opaku. Budúcnosť môže zmeniť každý z nás. Ale urobiť to môžeme len spolu.

Michaela G. 

Kto nám vnucuje, čo si máme myslieť?

22.04.2024

Pokračujeme v odhaľovaní šablón tzv. architektov vedomia cez úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je hlavne očierňovať určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl [...]

Kto manipulujte verejnou mienkou?

20.04.2024

Paradox dnešnej doby? Máme úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je špiniť určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl „Slovensko a jeho [...]

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 325
Celková čítanosť: 641099x
Priemerná čítanosť článkov: 1973x

Autor blogu