Založ si blog

Švédsko: TEN pocit, na ktorý nezabudnem

Pred desiatimi rokmi som odišla pracovať do Švédska. Túto severskú krajinu som dovtedy poznala len z rozprávok o Pipi dlhej pančuche a Emilovi z Lönnebergu. Teda nemala som veľmi očakávanie ani predstavu, ako a kam ma to posunie.  No táto severská krajina mi doslova učarovala. Prišla som tam v januári, kedy bola pravá zima s kopami snehu a už ráno bolo -40 °C.

Kým som sa aklimatizovala, prvé dni boli šokom. Dych berúce zimné scenérie. Všade čistúčko, nádherné lesy, posilnené malými červenými domčekmi so stádom koní na lúkach. Dedinky obklopené len horami a sobmi, rieky čisté ako krištáľ a ľudia príjemní, zhovorčiví. Bolo to ako v rozprávke. Pracovala som ako opatrovateľka 12-ročného dievčatka v meste Kungsbacka.

Netradičný národný šport

Rodičia podnikali a nemali čas na dcérku. Mali spoločnosť, ktorá vyrábala oleje do motorových áut a tiež servisovali pretekárske automobily. Vo Švédsku je národným športom jazda na zamrznutej ľadovej ploche, jazere, či rieke a od malička okrem hokeja a lyžovania, skoro každé dieťa holduje rýchlostným pretekom. Táto krajina má nízku hustotu obyvateľstva, no keď sa konajú preteky automobilov, obyvatelia doslova precestujú polku krajiny, aby sa mohli zúčastniť.

Raj?

Švédsko má celkovú populáciu 10,4 milióna obyvateľov, z toho 2,6 milióna cudzincov. Švédsko je unitárny štát, ktorý je v súčasnosti rozdelený na 21 provincií a 290 obcí. Udržiava severský systém sociálneho zabezpečenia, ktorý poskytuje svojim občanom univerzálnu zdravotnú starostlivosť a terciárne vzdelávanie.

Má jedenásty najvyšší príjem na obyvateľa na svete a patrí veľmi vysoko v oblasti kvality života, zdravia, vzdelania, ochrany občianskych práv, hospodárskej konkurencieschopnosti, rovnosti príjmov, rovnosti pohlaví, prosperity a ľudského rozvoja. Tieto informácie som si neskôr dohľadala na internete, no môžem ich len potvrdiť.

Unikátny systém vzdelávania

Už pred desiatimi rokmi mali deti napríklad v škole takzvanú relax zónu, ktorú mohli navštíviť i počas vyučovania, ak sa cítili v strese. Zapli si hudbu a mohli 15 minút oddychovať. V škole mali podlahové kúrenie a nemuseli mať prezuvky, jednoducho chodili naboso, domáce úlohy nepoznali a ani knihy si domov nenosili.

Učili sa ešte dva cudzie jazyky a lektori jazyka boli narodení v tom štáte alebo tam predtým pôsobili. Mladšie ročníky vyrábali rôzne predmety napr. pre deti v Afrike, robili i zbierky a mali družby so školami mimo krajiny.  Od mala sa učili separovať a chrániť prírodu, rôznymi programami rozvíjali v deťoch tvorivosť a úctu k ľuďom. A ani multikulturalizmus tu nebol problém. Na úradoch vybavíte všetko po anglicky.

Nájdete tu žiť a priateliť sa  Eskimáka, Araba, Rusa, Slováka, Čecha, Lotyša, Číňana, Kórejca, Poliaka i Maďara. I to som zažila na vlastnej koži. V domovoch dôchodcov starkí nie sú odložení a dožívajú. No naplno žijú dni, ktoré im ostali. To som videla iba v tomto štáte, starostlivosť  prepojenú so záujmom o človeka.

Súčasnosť…

Prešli roky. V spomienkach sa navraciam ku priateľstvám, ktoré som tam zanechala. Zažila som tam situácie, ktoré ma nenechali na pochybách, že keď  je človek človeku priateľ, dokáže i nemožné. Slovko neviem a nedá sa, nahrádzali otázkou: „Ako Ti môžem pomôcť?“

Záujem nebol len teoretický, ale už v rodine sa prejavovala láska a súdržnosť. Boli naučení žiť v komunite a v každej situácii sa zjednotiť a vzájomne si pomáhať.  Príroda a počasie ich naučili pokore a vzájomnej tolerancii. Tak ako vtedy, i teraz ma uchvacuje ľudská prepojenosť  pre jeden cieľ.

Spoznala som veľa ľudí, ktorí sa snažia zjednotiť a prinavrátiť ľudskosť do našej spoločnosti. A to v globálnom projekte pod názvom TVORIVÁ SPOLOČNOSŤ.  Je založený na najvyššej hodnote a tým je ľudský život. Lebo život každého človeka má tú najvyššiu hodnotu. Pokiaľ je cenný jeden človek, znamená to, že sú cenní všetci ľudia. Tento projekt preto spája ľudí z celého sveta a dáva východisko z dnešnej patovej situácie.

Minulosť ukázala, že žiť sa dá i humánne. Za seba viem, že ak nič neurobím, nič sa nezmení. A ja chcem žiť v takom „raji“ akým bolo pre mňa niekedy Švédsko. Za vynaložené úsilie a lepšiu budúcnosť pre deti, mi to stojí. Ďakujem, že tento projekt umožňuje zmeniť terajšie nastavenie spotrebnej spoločnosti na nový vektor. A pozývam i vás s láskou k tomuto celosvetovému projektu. 

                                                                                                                        Zuzana  Š.

Kto nám vnucuje, čo si máme myslieť?

22.04.2024

Pokračujeme v odhaľovaní šablón tzv. architektov vedomia cez úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je hlavne očierňovať určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl [...]

Kto manipulujte verejnou mienkou?

20.04.2024

Paradox dnešnej doby? Máme úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je špiniť určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl „Slovensko a jeho [...]

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 325
Celková čítanosť: 641720x
Priemerná čítanosť článkov: 1975x

Autor blogu