Založ si blog

12 hodín denne, 6 dní v týždni

Keď som bola malé dievčatko, chcela som rýchlo vyrásť a mať prácu, dom, veľkú rodinu, cestovať a spoznávať svet.  To sa mi i splnilo.  Spomínam si na jednu chorvátsku rodinu, ktorá žila v meste Murg vo Švajčiarsku. Vtedy ako dvadsaťročné dievča som, počas letných prázdnin mala na starosti, dvoch chlapcov. Starší Sebastián mal 13 a mladší Marco 10 rokov.

Z Chorvátska vždy prišli len počas letných prázdnin a rodičov, žijúcich vo Švajčiarsku, tak videli  2 mesiace v roku. Ich starí rodičia sa o nich starali celý rok. Nemali na výber. Jasmína a Dragan ťažko pracovali niekedy i 12 hodín denne, aby zo zárobku uživili dve rodiny. Seba a starých rodičov, ktorí sa starali o ich synov v rodnom meste.

Krajina ako z reklamy

Pre mňa, ako mladé dievča, bolo Švajčiarsko kúzelné. Všade drevené alpské domy, na pastvinách sa pásol dobytok, príroda ako z reklamy na čokoládu Milku a skutočne čisto. Miestami to bolo  neuveriteľné. Chlapci boli akční, tak sme denne bicyklovali, hrali futbal, plávali v blízkom jazere a hlavne sa veľa smiali. Niekedy som padala od únavy, lebo navariť, upratať dom a riešiť denne program, nebolo vždy jednoduché.  Ich rodičia, odchádzali zavčasu ráno a prichádzali domov po tme. Keďže pracovali i v sobotu, deň pre výlety bola nedeľa. Ale stálo to za to.

Je to len pozlátko?

Rodičia ani raz nepovedali, že nevládzu. Maximálne sa snažil čas využiť tak, aby boli s deťmi.  Precestovali a zažili sme veľa zo Švajčiarska. Občas som si pripadala ako pokrvný člen ich rodiny. Čo bolo ich, bolo i moje. Naučili ma chorvátsky jazyk a dlho po návrate domov sme si písali, volali. No chlapci už vyrástli a dnes už majú každý svoju rodinu. Osobne zažili  vojnu medzi Bosnou a Hercegovinou. To ich veľmi poznačilo. Život je zaujímavý i v tom, kde všade môžeme zanechať stopu.

Osobne si neviem predstaviť, že pre ekonomickú situáciu odídem od rodiny. A  pre dlhodobý cieľ, ktorí si dali, dokázali prežiť náročné obdobie v  zahraničí. I keď je Švajčiarsko ekonomicky silná krajina, cudzinci to nemali jednoduché. Museli sa naučiť povinne jazyk, ktorí im štát poskytol v kurzoch, prácu nesmeli odmietnuť. Iba z vážnych dôvodov. 

Deti hneď po príchode do krajiny boli umiestnené v školských zariadeniach, i keď neovládali jazyk. Zo začiatku sa rodiny častokrát borili, aby  zapadli do komunity, v kantone, ako nazývajú okresy. Ale ani všetky prekážky ich neodradili zostať v tomto krásnom kúte sveta. Doma zažili chudobu, hlad, vojnu a tu v cudzom svete hľadali pokojné miesto pre život.

Kde je môj domov?

Mňa teší, že som spoznala rodinu, ktorá sama hľadala domov v cudzom svete a vedeli sa o pocit spolupatričnosti k človeku podeliť. Vyvstala mi tu otázka. Je to pravda, že domov máme len jeden? A ja viem, že záleží na uhle pohľadu. Domov je tam, kde cítim lásku, kde nie je dôležité odkiaľ si, ale kým si. A tento pocit zažívam opäť pri projekte s názvom Tvorivá Spoločnosť. Lebo tu som človekom, ktorí nedelí podľa rasy, či statusu. Spoločne a celosvetovo konáme, aby sme informovali ľudí o dôležitosti vytvoriť svet na morálno-duchovných hodnotách. A keď sa ľudia súhlasne vyjadria k  novému vektoru v spoločnosti, začneme prvky tvorivej spoločnosti implementovať  do politiky. Ak máte potrebu konať pre lepšiu budúcnosť, pozývam vás, pripojte sa k projektu. V živote veci nie sú zložité, možno je zložitý len náš pohľad …

    Zuzana Š.

Kto nám vnucuje, čo si máme myslieť?

22.04.2024

Pokračujeme v odhaľovaní šablón tzv. architektov vedomia cez úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je hlavne očierňovať určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl [...]

Kto manipulujte verejnou mienkou?

20.04.2024

Paradox dnešnej doby? Máme úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je špiniť určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl „Slovensko a jeho [...]

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 325
Celková čítanosť: 642044x
Priemerná čítanosť článkov: 1976x

Autor blogu