Založ si blog

Medvedia služba médií na príklade hurikánu KATRINA. Výskum univerzity v Delaware prekvapil.

Počas Hurikánu Katrina v New Orleans v roku 2005 médiá strašili obyvateľstvo rabovaním, znásilneniami, prestrelkami a vraždami, čo spomalilo pomoc záchranárov a dobrovoľníkov. Guvernérka Louisiany sa pre médiá vyjadrila: “Najviac sa bojím toho, že katastrofy, ako je táto, často vynášajú na povrch to najhoršie, čo je v ľuďoch.” Týmto vyhlásením naplnila všetky mainstream médiá.

Niekoľko mesiacov po udalosti musel policajný veliteľ uznať, že nemohol ohlásiť jediný oficiálny prípad vraždy alebo znásilnenia. Ak sa drancovalo, len v snahe prežiť. 

Vedci z Centra výskumu katastrof na Delawerskej univerzite prišli so záverom – že drvivá väčšina aktivít bola vo svojej povahe prosociálna. Katrina nezničila mesto v sebectve, hystérii, či anarchii. Ale vyšla na povrch skôr ľudská dobročinnosť a odvaha.

Médiá robia často medvediu službu – obraz, aký tvoria, keď vypukne katastrofa, je mnohokrát opakom toho, čo sa v skutočnosti deje. Neoverené negatívne správy a chýry prinášajú následné obete – lebo šíria strach a spomaľujú tak pomoc a zapojenie dobrovoľníkov a záchranárov.

Rebeca Solnit v knihe Raj postavený v pekle píše, že “elitnú paniku šíria mocní ľudia, ktorí vnímajú celé ľudstvo podľa seba. Diktátori, despoti, guvernéri, či generáli sú ovládaní len vlastným záujmom. Uchyľujú sa k hrubej sile, aby predišli scenárom, ktoré sú v ich hlavách.”

Tak, ako to je? Veríme neovereným informáciám, smutným fikciám alebo zaužívaným pravdám bez overovania? 

Čomu budeme veriť? Tomu, že sú ľudia zlí a sebeckí,  rozdeľovať se medzi sebou alebo budeme dôverovať ľuďom ako celku a dávať pozornosť tomu, že v podstate je v nás veľké dobro, ktoré sa ukazuje v každej ťažkej situácii, že ho dokážeme v sebe nájsť. 

Sme na križovatke vekov, musíme si zvoliť,  je to naša voľba, akou cestou sa vydáme. Budeme sa rozdeľovať medzi sebou na rôzne národy, rasy a viesť medzi sebou spory alebo budeme veriť v dobro v človeku, a aj to dobro spoločne konať?

Pozri si DNES konferenciu O čom snívali proroci.

Kto nám vnucuje, čo si máme myslieť?

22.04.2024

Pokračujeme v odhaľovaní šablón tzv. architektov vedomia cez úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je hlavne očierňovať určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl [...]

Kto manipulujte verejnou mienkou?

20.04.2024

Paradox dnešnej doby? Máme úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je špiniť určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl „Slovensko a jeho [...]

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 325
Celková čítanosť: 641133x
Priemerná čítanosť článkov: 1973x

Autor blogu