Založ si blog

Kvalitná žurnalistika alebo zavádzajúce titulky vrátane klikbejtov?

Prednedávnom som na webe hľadala, kedy bude odvysielaná jedna nemenovaná relácia s Gabom Kocákom, šéfkuchárom. Titulok článku, ktorý na mňa vyskočil pri hľadaní, ma zaskočil: “NAHNEVANÝ šéfkuchár Gabo Kocák po vlne nenávisti: KOPÍROVAŤ Kamilu Magálovú NEBUDEME!” Gaba poznám osobne. A viem, že je to človek, ktorý si kontroluje emócie, pracuje na sebe a určite sa nedá vytočiť nejakými komentármi. Reagovať na ne alebo sa nechať vyprovokovať skutočne nemá zmysel. 

Prečítala som si článok. Bola tam aj Gabova citácia. Veľmi pekná. Poďakoval sa v nej za všetky komentáre. Za pekné, povzbudivé, aj za hanebné či urážajúce. Ani za jedným jeho slovom sa neukrýval hnev. Vo mne teda vznikla otázka: “Na základe čoho redaktor vyvodil takýto nadpis?” Pracujem v médiách už nejaký ten piatok. Na školeniach nám prizvukovali, že nadpis má korešpondovať s obsahom. Zavádzajúci nadpis, ktorého cieľom je umelo navýšiť čítanosť, nemá v žurnalistike čo robiť. Teória je však teória a prax je prax. To, na čo som naďabila, je typický klikbejt. Teda manipulatívny nadpis, ktorý tak s radosťou využíva nielen bulvár, ale aj mnohé známe médiá a weby. 

Ak zmeníme uhol pohľadu, zmení sa celá žurnalistika. Tá je len zrkadlom toho, čo ľudí zaujíma. Pokiaľ nebude dopyt, nebude ani ponuka. Média živíme len našou pozornosťou. Bez nej nie sú nič. Môžeme to spoločne zmeniť. Stačí nekliknúť na nadpis, ktorý znie tak lákavo, pretože sľubuje nejakú “senzáciu.” Po jeho rozkliknutí však vo vnútri ostane prázdno. Môžeme spoločne vytvoriť média nového formátu, ktoré budú ponúkať kvalitný obsah. Nebudú nás umelo rozdeľovať, pretože v nich pôjde skutočne o človeka a nie o zisk.

PS Volala som s Gabom. Usmial sa. Vie pridobre, ako funguje väčšina médií. Dnes je našťastie veľmi veľa ľudí, ktorí robia všetko preto, aby takéto médiá boli už minulosťou. 

Kto nám vnucuje, čo si máme myslieť?

22.04.2024

Pokračujeme v odhaľovaní šablón tzv. architektov vedomia cez úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je hlavne očierňovať určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl [...]

Kto manipulujte verejnou mienkou?

20.04.2024

Paradox dnešnej doby? Máme úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je špiniť určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl „Slovensko a jeho [...]

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

Moulin Rouge

Vrtuľa legendárneho mlyna na streche kabaretu Moulin Rouge v Paríži sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Zvrat v prípade Černáka. V miestnosti bol len pár minút, rozhodovať o jeho prepustení sa dnes nebude

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:06

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 325
Celková čítanosť: 641881x
Priemerná čítanosť článkov: 1975x

Autor blogu