Založ si blog

Nedoplatky, zima a obavy. 12 % našich dôchodcov žije na hranici chudoby

Chudoba u nás podľa údajov štatistického úradu ohrozuje približne 12 percent obyvateľstva. Teda všetkých tých, ktorí majú mesačné súhrnné príjmy nižšie ako 406 eur.

Okrem nezamestnaných sú najzasiahnutejšou skupinou dôchodcovia. Dôchodok po tridsiatich odpracovaných rokoch predstavuje 334 eur a nárok naň má zhruba 213-tisíc ľudí. Mnohí dôchodcovia si z neho nemôžu dovoliť kúpiť dokonca ani niektoré druhy potravín. Zriedkavo mávajú na tanieri napríklad mäso alebo ryby. Tak tieto údaje som si prečítala na nete. Smutné na tom je, že sú pravdivé. V mojom okolí žijú dôchodcovia, ktorých príjem sa pohybuje do 400 eur. Predstavujem si, čo si asi z toho príjmu kúpia? Jablko alebo rohlík? Dá sa z toho pri dnešných cenách prežiť?

Viacerí penzisti majú nedoplatky na nájomnom i na energiách, a tak šetria aj na úkor toho, že doma nemajú primerané teplo. Nedokážu zvládať ani neočakávané finančné výdavky, ako je napríklad oprava či výmena pokazeného základného spotrebiča v domácnosti. Ďalšiu skupinu výdavkov tvoria lieky. Práve za ne dôchodcovia doplácajú najviac zo všetkých skupín obyvateľov. Tieto výdavky dosahujú ročne v priemere takmer 230 eur. Paradox je, že sa odporúča aby starší ľudia jedli 5x denne a zdravú, čerstvú stravu. Je to však pri ich príjme reálne? V súčasnej situácii im často nedokážu pomôcť ani deti. Mnohí mladí ľudia pre pandémiu prišli o prácu, splácajú hypotéku, prípadne majú v tomto období znížené príjmy.

Naozaj sme sa dožili tejto reality! Bez práce, zadlžení a perspektíva v nedohľadne. Pred pár rokmi by ma to viedlo do depky. Prežívať a čakať na to, čo zase politici vymyslia. No ak nechcete rezignovať a brať to, čo systém ponúka, pozrite si projekt Tvorivá spoločnosť. Mne osobne priniesol vietor do plachiet a už nestrkám hlavu do piesku. 

Zdroj: napalete.sk, slovak.statistic.com, allatraunites.com

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

Na Slovensku totálne zlyháva demokracia. Máme dôkazy

15.04.2024

Slovensko sa zaraďuje medzi demokratické krajiny, no ľudské práva a sloboda prejavu sa tu neustále rôznym spôsobom porušujú. A to aj pod hlavičkou tých, ktorí majú ľudí chrániť. Určite ste zachytili hon na Tvorivú spoločnosť (aj hnutie ALLATRA), ktorá v relácii Reportéri, vo verejnoprávnej televízii, bola označená ako nebezpečná proruská sekta. Napísaných [...]

Tak sa nehanbi a rozprávaj!

14.04.2024

„Láska ukazuje človeku cieľ jeho života. Rozum ukazuje prostriedky, ako ich uskutočníte.“ Tomáš Garrigue Masaryk Píše sa rok 1900, Milan Rastislav Štefánik sa stáva zapisovateľom študentského pražského spolku Detvan, ktorý si dal za úlohu vzbudiť národné povedomie u Slovákov. Neostal len u Detvana. Spája sa s ľuďmi, [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 323
Celková čítanosť: 635949x
Priemerná čítanosť článkov: 1969x

Autor blogu