Založ si blog

Dve celebrity, každá iná

Sergej Polunin, svetoznámy ruský tanečník, obetoval vrcholovému baletu všetko. Aby mu rodičia zaplatili nákladné štúdium v baletnej škole v Londýne, otec odišiel pracovať do Portugalska, babička do Grécka, dúfajúc, že sa im podarí zabezpečiť Sergejovi lepšiu budúcnosť. Podarilo sa. Rodina niekoľko rokov nevidela svoje dieťa, ktoré bolo v cudzom svete odkázané samé na seba.

Sergej sa preslávil a stal sa najmladším sólistom v histórii Kráľovského baletu. Od detstva drel, no sláva a obdiv miliónov fanúšikov mu nepriniesla vnútorné šťastie: „Každý deň dúfam, že sa zraním, potom už nebudem mať možnosť tancovať,” povedal v jednom rozhovore. Rástol v ňom vnútorný konflikt. Neustále zažíval samotu, preto sa utápal v alkohole a drogách. Našťastie sa z toho dostal.

Tak ako to je? Čo robí človeka v živote šťastným? Mal všetko. Mal slávu, nadanie, svet mu „ležal pri nohách“, a predsa bol nešťastný?!

Viem, že nemám právo hodnotiť iného človeka, či je šťastný. No prichádza mi na um, lepšie povedané, vynára sa mi aj iný obrázok – Nikolaja Ciskaridzeho. Takisto mimoriadne nadané dieťa, ktoré vlastným úsilím, drilom dokázalo očariť baletný svet. No v tomto prípade vidím nádherného, vyrovnaného a spokojného muža, ktorý je „kráľom“ vo svojom obore. Zásadný rozdiel je však v tom, že Ciskaridze robí celý čas to, čo ho baví a čo chce! Vystihuje to veta, v ktorej hovorí: „Je žiaduce vedieť všetko o balete, o postave, skladateľovi, choreografovi – o všetkom.“ To môže povedať len človek, ktorý robí prácu naplno a rád.

A koľko ľudí na Zemi robí to, čo ich baví, napĺňa, a nerobí to iba pre peniaze? Málo. Veľakrát o takom dôležitom životnom kroku ako je výber zamestnania, rozhoduje buď iný človek, alebo výhoda z neho plynúca. Preto je osobnosť človeka dopredu predurčená v lepšom prípade na stagnáciu a v horšom prípade, ako to bolo u Sergeja, k vzniku vnútorného konfliktu. A Ciskaridze, to je prototyp úspešného, a úprimne šťastného človeka. Stále má čo dávať iným. Napreduje sám a delí sa o to s inými. Už netancuje, no svojimi aktivitami dáva najavo, že robí opäť to, čo robí radosť jemu, a aj ostatným.

Ale každý človek má právo na všestranný rozvoj a vlastnú sebarealizáciu. Je to základ pozitívneho rozvoja nielen konkrétnej osobnosti, ale aj spoločnosti ako celku. Veď ak sa ľudia budú môcť pri výbere svojej realizácie v živote opierať nielen o svoje predispozície, ale zároveň im práca bude robiť radosť, svet sa úplne zmení. A to je možné len vtedy, keď bude každý človek materiálne zabezpečený. Keď nebude musieť myslieť na to „koľko za to dostanem“, ale na to „či ma to urobí šťastným“.

Človek nič nemusí, no môže

Idea Tvorivej spoločnosti je postavená práve na materiálnom zabezpečení, bezplatnom školstve, zdravotníctve, rovnosti príležitostí pre každého človeka. A to dáva ohromné možnosti robiť to, čo človek rád robí, čo ho napĺňa a čím vie byť prospešný pre druhých. Vtedy odpadajú akékoľvek depresie. Človek nič nemusí, no môže. Môže byť šťastný a svojou prácou robiť šťastných ostatných. Vtedy sú vytvorené podmienky a rozšírené sú možnosti Človeka na realizáciu jeho tvorivých schopností a talentov.

Zdroj: allatraunites.com

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

Na Slovensku totálne zlyháva demokracia. Máme dôkazy

15.04.2024

Slovensko sa zaraďuje medzi demokratické krajiny, no ľudské práva a sloboda prejavu sa tu neustále rôznym spôsobom porušujú. A to aj pod hlavičkou tých, ktorí majú ľudí chrániť. Určite ste zachytili hon na Tvorivú spoločnosť (aj hnutie ALLATRA), ktorá v relácii Reportéri, vo verejnoprávnej televízii, bola označená ako nebezpečná proruská sekta. Napísaných [...]

Tak sa nehanbi a rozprávaj!

14.04.2024

„Láska ukazuje človeku cieľ jeho života. Rozum ukazuje prostriedky, ako ich uskutočníte.“ Tomáš Garrigue Masaryk Píše sa rok 1900, Milan Rastislav Štefánik sa stáva zapisovateľom študentského pražského spolku Detvan, ktorý si dal za úlohu vzbudiť národné povedomie u Slovákov. Neostal len u Detvana. Spája sa s ľuďmi, [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 323
Celková čítanosť: 635768x
Priemerná čítanosť článkov: 1968x

Autor blogu