Založ si blog

Dva uhly pohľadu: Do nemocnice chodiť len umierať?

“Do nemocnice nech chodia len tí ľudia, ktorí sa vedia o seba postarať,” zhrnul do jednej vety môj známy súčasný stav zdravotníctva. Zamyslela som sa. Na prvý pohľad nelogická veta. Veď do nemocnice chodia len chorí ľudia, nie?

Starý pán bol tento rok v nemocnici už štvrtýkrát. Má svoje roky a psychický tlak zažitý za posledné obdobie sa tiež podpísal na jeho zdraví. Za každým skončil na inom oddelení, pretože na povrch vždy vyplával iný neduh. Mal veru z čoho porovnávať. Videl všeličo. Muža, ktorému síce doniesli obed, no nemal ho kto nakŕmiť. Ležal, hypnotizujúc jedlo ležiace na tanieri. Fyzicky sa jednoducho nedokázal najesť. Videl ľudí, ktorí hodinu čakali na pohár čistej vody. Zvončeky, ktoré mali zavolať personál, sa buď ignorovali, alebo vypínali. 

“Ej, čo sú to za ľudia!” Už som hľadala vinníka v neochotnom personáli. Spomenula som si však na ďalší rozhovor. Stretla som sa so známou, ktorá pracuje ako sestrička. Tridsať ležiacich pacientov na jednu zdravotnú sestru, množstvo byrokracie a ku tomu obrovská zodpovednosť. Hovorila mi, ako by sa rada pristavila pri každom lôžku. Prihovorila pacientom, dodala im viac odvahy pred operáciou, ktorá im naháňa strach. Ale niekedy to jednoducho nejde.

“Bojovať so systémom nie je v mojich silách,” priznala Silvia, ktorá patrí k tým zdravotníkom, pre ktorých je práca poslaním a nie povinnosťou. Rozhovor s ňou mi ukázal druhú stranu mince. Neospravedlňuje  to, že sa o ležiacich a bezvládnych pacientov nemá kto postarať. 

Zdravotníctvo má veľké medzery. Chýbajú prístroje, kapacity aj ľudia. Na druhej strane ako zaznelo na medzinárodnej konferencii Globálna kríza. Týka sa to už každého, sa na vojenský priemysel v roku 2020 vynaložilo 1,9 bilióna dolárov. Za tú sumu by sa v Tvorivej spoločnosti postavilo približne 170-tisíc nemocničných budov. Zdravotníci melú z posledného a snažia sa z posledných síl zachrániť ľudský život. Tak prečo sa toľko peňazí míňa na jeho ničenie? 

Zdroj: allatraunites

Kto nám vnucuje, čo si máme myslieť?

22.04.2024

Pokračujeme v odhaľovaní šablón tzv. architektov vedomia cez úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je hlavne očierňovať určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl [...]

Kto manipulujte verejnou mienkou?

20.04.2024

Paradox dnešnej doby? Máme úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je špiniť určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl „Slovensko a jeho [...]

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

požiar, elektromobil, Lešť

Ako horí elektromobil? Požiar zlikvidovali hasiči do hodiny, vrak skončil vo vodnom kúpeli

26.04.2024 10:40

Z podzemnej garáže, v ktorej sa vznietil elektromobil, šľahali obrovské plamene.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 325
Celková čítanosť: 642333x
Priemerná čítanosť článkov: 1976x

Autor blogu