Založ si blog

Bude niečo aj na pivko?

Kamarát mi hovoril, ako vybavoval operáciu pre svojho známeho. Na túto operáciu sa normálne čaká dva roky. Mal známeho lekára, tak sa opýtal, či by sa dalo nejako protekčne pretlačiť tohto známeho, aby mohol podstúpiť operáciu skôr. 

Lekár mu povedal: „Jasné, to nie je problém. Bude niečo aj na pivko?“ Koľko myslíte, že bolo potrebné zaplatiť lekárovi, aby operáciu, na ktorú  sa bežne čaká dva roky, urobil už na druhý deň? Aj vy máte takých kamarátov, ktorí vás dokážu protekčne pretlačiť na operáciu,  alebo na ňu budete musieť čakať dva roky, dúfajúc, že sa vám nezhorší zdravotný stav? 

Nič sa nezmenilo

Úplatok v tomto prípade zohral kľúčovú rolu rovnako, ako to bolo v časoch minulých. V nemocničných zariadeniach  boli obliečky označované OÚNZ. Okresný ústav národného zdravia a ľudia si to premenovali po svojom: Ozaj Úplatok Nedáš Zomrieš. Je to v nás asi zakorenené, no len my to môžeme zmeniť. 

Naozaj chceme v takejto spoločnosti žiť? V Tvorivej spoločnosti nebudete musieť čakať na operáciu dva roky, medicína bude nastavená tak, aby skutočne chránila život každého človeka, bez ohľadu na obsah jeho peňaženky. Úplatky ostanú už len trpkou spomienkou na formát, v ktorom dnes žijeme. Pretože na prvom mieste bude život a nie chamtivosť.

Zdroj: TikTok/@kasanmiroslav, creativesociety.com

Na Slovensku totálne zlyháva demokracia. Máme dôkazy

15.04.2024

Slovensko sa zaraďuje medzi demokratické krajiny, no ľudské práva a sloboda prejavu sa tu neustále rôznym spôsobom porušujú. A to aj pod hlavičkou tých, ktorí majú ľudí chrániť. Určite ste zachytili hon na Tvorivú spoločnosť (aj hnutie ALLATRA), ktorá v relácii Reportéri, vo verejnoprávnej televízii, bola označená ako nebezpečná proruská sekta. Napísaných [...]

Tak sa nehanbi a rozprávaj!

14.04.2024

„Láska ukazuje človeku cieľ jeho života. Rozum ukazuje prostriedky, ako ich uskutočníte.“ Tomáš Garrigue Masaryk Píše sa rok 1900, Milan Rastislav Štefánik sa stáva zapisovateľom študentského pražského spolku Detvan, ktorý si dal za úlohu vzbudiť národné povedomie u Slovákov. Neostal len u Detvana. Spája sa s ľuďmi, [...]

Reakcia na čiernu PR kampaň: Komu vadia billboardy Tvorivej spoločnosti?

20.03.2024

Pred pár dňami vyšiel v denníku SME tendenčný premium článok, ktorý má za cieľ pošpiniť medzinárodný projekt Tvorivá spoločnosť. Autorka tohto článku, ktorý vo výsledku očierňuje účastníkov projektu, ako aj samotnú myšlienku projektu Tvorivá spoločnosť, narúša takmer všetky zásady novinárskej etiky, napriek tomu, že Etický kódex novinára je pre ňu, ako aj [...]

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 322
Celková čítanosť: 632912x
Priemerná čítanosť článkov: 1966x

Autor blogu