Založ si blog

Ide to s nami z kopca. Alebo?

Politika, nefungujúce zdravotníctvo, zdražovanie potravín a nedostatok času. Témy, o ktorých sa dá baviť donekonečna. Za posledné dva roky sa krčmové reči preniesli na sociálne siete, no postupne sa vracajú späť do svojho prirodzeného prostredia.

Ako sa máš?

Otázka, ktorú zvyčajne pokladáme na začiatku rozhovoru… Málokedy počujem, že je všetko oukej. Väčšinu je odpoveďou vymenovanie štandardných problémov dnešnej spoločnosti. Odklad plánovanej operácie, problémy s bývaním, kríza v školstve, biedny plat, ktorý akosi výrazne zaostáva za astronomickým nárastom cien potravín, pohonných hmôt a energií. Klasika.

Nedostatky sveta, v ktorom žijeme, nevidí asi len idealista, ktorý si žije vo svojej mydlovej bubline. Oni sa ani nedajú prehliadnuť. Kedysi som sa tiež radila medzi večných sťažovateľov. Problémy bežného života som vedela vysypať na počkanie. Veď kde sa pozrieš, tam narážaš na absurditu doby, v ktorej žijeme. Skús to však otočiť.

V akom svete by si chcel žiť? 

To, že niečo nefunguje, veľmi dobre vidíš. Ale fakt, úprimne, v akom svete by si chcel žiť? Ja by som chcela žiť vo svete, v ktorom sa naozaj dodržujú sľuby. Kde človek nesie zodpovednosť za svoje konanie. Kde môžem dcéru smelo pustiť večer na prechádzku do mesta bez obáv, že na ňu bude číhať nejaký úchylák. Chcem cestovať. Nielen prstom na mape. Chcem spoznávať svet bez ohľadu na to, koľko peňazí mám v peňaženke. Chcem, aby som sa mohla učiť to, čo ma baví, nie to, čo musím. Chcem žiť vo svete, kde sú celebrity ľudia, ktorí niečo urobili pre spoločnosť, nie hviezdy Instagramu. Chcem žiť vo svete, kde slušnosť nebudeme musieť hľadať v slovníku cudzích slov. A najmä chcem žiť vo svete, kde pojem vojna a vykorisťovanie bude navždy minulosťou. 

Skús si dnes večer, keď pôjdeš spať, položiť tiež túto otázku. Porozmýšľaj, ako to chceš ty. Možno zistíš, že naše odpovede sa v mnohom zhodujú. Keď to bude chcieť väčšina ľudí na planéte, vytvoriť takúto spoločnosť je už len “malina”. A to je podstata Tvorivej spoločnosti.

M.

Zdroj: creativesociety

A zrazu sa celý svet prebudil a hovorí: „Páni, toto je nevyčerpateľný zdroj! “

15.06.2024

Počuli ste už o GAV – generátoroch vody zo vzduchu? Prevratná technológia, ktorá je schopná vyriešiť problémy s nedostatkom pitnej vody, odstrániť na Zemi hlad a smäd, a hlavne vyriešiť klimatické problémy, ktoré sa už prejavujú všade. O technológii GAV je natočený populárno-vedecký film Voda zo vzduchu: Cesta k záchrane ľudstva, v ktorom je predložený jasný [...]

Čo som sa naučila od Rómky

04.06.2024

Na autobusovej stanici čakala na autobus Rómka. Žena 50+ s rozčapenými nohami, v šatách odhaľujúcich ovisnuté prsia. Pohľad mi zbehol práve tam, do výstrihu. Zastavila som to – stopla som moje odsúdenie. Nič zlé nerobila, rozprávala sa s ľuďmi okolo… Boli to sekundy, pokiaľ som prešla okolo. No stačili mi na to, aby som uvidela obrázok, zanalyzovala a… Nedošlo k [...]

Doba se zrychlila. Je čas zpomalit.

25.05.2024

Běžím do práce. Jako vždy na poslední chvíli. Míjím lidi, kteří stejně jako já, pospíchají na autobus, aby stihli další navazující spoje. Po ránu jsem často nevrlá a dokáže mě rozhodit i prkotina. Když se podívám na lidi kolem, vidím, že i oni uvnitř se sebou bojují. Odrážíme se jak zrcadla jeden od druhého. Někdy bych si přála vstát do práce v klidu, [...]

SR prezident Pellegrini inaugurácia BAX

Pellegrini: Chcem byť silnou hlavou štátu, využijem svoje politické skúsenosti

16.06.2024 14:07

Nový prezident Peter Pellegrini považuje za svoju výhodu skutočnosť, že ako prvý politik v novodobej histórii zastával všetky tri najvyššie politické funkcie.

varechovy protest, protest proti interrupciam, umele prerusenie tehotenstva, interrupcie,

Interrupcií je na Slovensku najmenej za tri dekády. Ministerka zdravotníctva zvažuje schválenie interrupčnej tabletky

16.06.2024 12:35

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková si nechá v otázke interrupčnej tabletky poradiť od koaličných partnerov.

väzeň, väzenie, mreže

V ruskej base zajali väzni dvoch dozorcov. Zasiahli špeciálne jednotky, útočníkov zabili

16.06.2024 11:40

Skupina šiestich mužov sa v nedeľu vo väzenskej väznici v Rostove na Done na juhozápade Ruska zmocnila dvoch dozorcov.

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

Nemci zaznamenali už dve tisícky nelegálnych migrantov, ktorí prešli cez Bielorusko

16.06.2024 11:20

Nemecká spolková polícia za prvých päť mesiacov tohto roka zaregistrovala 2215 nelegálnych migrantov, ktorí do krajiny dorazili tzv. bieloruskou cestou.