Založ si blog

Aj stromy sú smädné

Najprv som si myslela, že sme preskočili jeden mesiac. Ráno som sa pozrela von z okna a videla som, že neďaleký les sa už poriadne sfarbil do oranžova. Nešlo mi to do hlavy. Veď prvé žlté listy sa objavujú na konci augusta. Ešte stále máme júl. Tak kde sa stala chyba?

Všetko vysychá

Doma som nebola len pár dní. Užívala som si o pár stupňov chladnejšie počasie na severe Slovenska. Príroda tam až tak nepripomínala vyprahlú púšť, dokonca som mohla dcére uviť veniec z poľných kvetov, ktoré tak miluje. Nejaká tá absencia venčeka by bolo to posledné, čo by ma trápilo v súvislosti s klímou. 

V okolí Nitry všade, kde sa pozrieš, vidíš nedostatok vody. Trávnik sa nekosil už dva týždne. Nemáme čo kosiť. Zelené trsy trávy takmer nevidno, aj zelenina v záhrade vyzerá dosť biedne. Ani sa nečudujem. Pozrela som sa na webe, čo sa deje. Na Slovensku zaznamenali tretí najteplejší deň v histórii meraní. Pomaly, ale isto, si už musíme zvykať na štyridsať stupňové horúčavy. A ten náš les? Pri raňajšom venčení som si všimla, že listy nemajú typické jesenné sfarbenie. Približne polovica listnatých stromov je spálená.

Sú to len drobnosti? 

Vôbec nie. Čoraz viac ľudí kolabuje v dôsledku extrémnych horúčav. Trpí príroda, zvieratá, aj ľudia. A bude horšie. Dostávame sa do cyklu vážnych klimatických zmien, ktoré v tomto systéme nedokážeme, ako ľudstvo zvládnuť. Mnohých teraz trápi vyschnutý trávnik, nefungujúca závlaha či 35 stupňová voda v bazéne, ktorá sa nestíha ochladzovať. Je len otázka času, kedy toto naozaj nebude náš najväčší problém. Budeme vďační za každý dúšok vody, pretože raz nebude ani u nás ako samozrejmosť. Príroda s nami trasie práve cez klimatické zmeny. Jej odkaz je jasný: „ Zobuďte sa ľudia, je čas konať v záujme ŽIVOTA.“

M.

Zdroj: creativesociety

Kto nám vnucuje, čo si máme myslieť?

22.04.2024

Pokračujeme v odhaľovaní šablón tzv. architektov vedomia cez úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je hlavne očierňovať určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl [...]

Kto manipulujte verejnou mienkou?

20.04.2024

Paradox dnešnej doby? Máme úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je špiniť určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl „Slovensko a jeho [...]

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

Russia Ukraine

Zničme Rusom Krymský most, ozýva sa opäť z Kyjeva. Príde úder naraz zo vzduchu aj z mora?

24.04.2024 10:00

Aké zbrane by Ukrajinci potrebovali, aby udreli na most ponad Kerčský prieliv? Možno nielen rakety, ale aj bezpilotné lietadlá a námorné drony.

znásilnenie. násilie, týraná žena,

Amnesty: Situácia v oblasti ľudských práv na Slovensku sa v roku 2023 nezlepšila

24.04.2024 09:14

Slovensko ani v minulom roku neratifikovalo Istanbulský dohovor.

nevidiaci, Levoča

Nevidiaci v dnešnom svete: ohrozuje nás čoraz viac nástrah a prekážok

24.04.2024 09:00

Zrakovo postihnutí vyzývajú projektantov a investorov verejných projektov, aby sa na svoje diela dívali aj z pohľadu ľudí bez zraku.

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 325
Celková čítanosť: 641354x
Priemerná čítanosť článkov: 1973x

Autor blogu