Založ si blog

Veď sa len hráme

„Vari existuje nejaký vyšší cieľ, ktorý by mohol ospravedlniť smrť? Stratu ľudského života? V dnešnej spotrebiteľskej spoločnosti rozhoduje jeden človek o tom, či budú tisíce či milióny ľudí žiť, alebo zomrú. Nie je to hlúposť? Je to jedno, prečo to robí: pre peniaze, moc, alebo je to jednoducho magor, ktorý sa povýšil na úroveň Boha.”

Dušan Valeček: „Globálna kríza. Sme ľudia. Chceme žiť.”

Poslednú dobu som čoraz viac presvedčená o tom, že tento svet sa zbláznil. Ovláda nás hŕstka ľudí, ktorých cieľom je zarobiť na ľudskej biede, smrti a nešťastí. Vojenské konflikty “riešime” posielaním ďalších zbraní. Minule som zablúdila do hračkárstva. Nemám syna, no bola som prekvapená, že medzi hračkami pre chlapcov dominujú zbrane. Začnúc od vodných pištolí, končiac dychvyrážajúcimi plastovými napodobeninami samopalov. Veď sa len hrajú. Počúvam odpovede. Tak poďme ďalej. Počítačové hry. Pomaly každý pubertiak má doma počítačovú hru, v ktorej musí likvidovať nepriateľov. Veď sa len hrá. Poznám prípady, kedy dietky v rozkvete nespia niekoľko nocí, pretože sa zabudli v interaktívnej hre. Ráno pri raňajkách s podliatými očami vysvetľujú rodičom, koľko pankhartov zabili a až nad ránom si užili sladké víťazstvo.

Tenká hranica medzi ilúziou a realitou

Medzi virtuálnym svetom a svetom reálnym je tenká čiara. Keď deti od detstva berú násilie ako prirodzenú súčasť života, život prestanú brať ako najvyššiu hodnotu. Pretože všade, kde sa pozrú, je násilie. Hračky, filmy, počítačové hry. Kŕmia nás tým a my mlčíme. A potom sa čudujeme, že svet sa ocitol v takej s.ačke, že človek ako jedinec je len číslom. 

Až 82 percent strelných zbraní je v rukách súkromných vlastníkov. Ospravedlňuje sa to tým, že to je len pre prípad potreby, pre ochranu. A šialencov, ktorí strieľajú do nič netušiacich školákov, je čoraz viac. Aj to je šialený spôsob, ako sa presláviť v tomto ešte šialenejšom svete. 

Apropo magori pri moci. Citát z výbornej reči Dušana Valečka, ktorú som citovala na začiatku. Možno sme najväčšími magormi my všetci a nie tí, ktorým sme dali svoju moc. Pretože mlčíme. 

A možno nemusíme ani čakať, kým nás vyhladí klíma. My to predsa dokážeme aj sami. “Výhody” jadrovej vojny sa už usadili v hlavách mnohých hlupákov. A k jej realizácii je už len krok… Veď svet, v ktorom žijeme, je výsledok našej každodennej voľby, ani o tom nevieme. Naozaj si myslíte, že keď už sme toto všetko dopustili, nemôžeme to spoločne aj zmeniť?

M.

Zdroj: creativesociety

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

Na Slovensku totálne zlyháva demokracia. Máme dôkazy

15.04.2024

Slovensko sa zaraďuje medzi demokratické krajiny, no ľudské práva a sloboda prejavu sa tu neustále rôznym spôsobom porušujú. A to aj pod hlavičkou tých, ktorí majú ľudí chrániť. Určite ste zachytili hon na Tvorivú spoločnosť (aj hnutie ALLATRA), ktorá v relácii Reportéri, vo verejnoprávnej televízii, bola označená ako nebezpečná proruská sekta. Napísaných [...]

Tak sa nehanbi a rozprávaj!

14.04.2024

„Láska ukazuje človeku cieľ jeho života. Rozum ukazuje prostriedky, ako ich uskutočníte.“ Tomáš Garrigue Masaryk Píše sa rok 1900, Milan Rastislav Štefánik sa stáva zapisovateľom študentského pražského spolku Detvan, ktorý si dal za úlohu vzbudiť národné povedomie u Slovákov. Neostal len u Detvana. Spája sa s ľuďmi, [...]

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 323
Celková čítanosť: 636263x
Priemerná čítanosť článkov: 1970x

Autor blogu