Založ si blog

Rozhlasová hra, ktorá sa deje práve teraz

Keď som bola mladučká, niekedy v osemdesiatych rokoch, som v rádiu počúvala rozhlasovú hru. Nepamätám si, a ani som za tie roky nedokázala zistiť jej názov, no bola veľmi zvláštna. Pointa bola v tom, že po celý čas išla skupina ľudí za svojím vodcom. Prebiehali rozhovory, vyjadrovali svoje myšlienky a z času na čas sa niekto v skupine opýtal: „Ľudia, a ideme dobrým smerom?“ Ostatní ho zahriakli, vysmiali sa mu, a skupina pokračovala ďalej. Takto približne prebiehal dej rozhlasovej hry. Niekoľkokrát sa jednotlivci opýtali na správnosť cesty, evidovali, že idú „dokelu“, no masa nevidela alebo nechcela vidieť nič. Spoliehala sa na vodcu a plne mu dôverovala. Keď tu zrazu prišli na okraj útesu a uvedomili si, že niet cesty späť. Vtedy všetci začali kričať na vodcu: „Vodca, kde si nás to doviedol, my sme ti dôverovali, prečo si to urobil?“ Na nápor a silný krik všetkých putujúcich sa vodca obzrel… a všetci uvideli, že je slepý. No koniec bol už predurčený.

Ako mladá som nedokázala vidieť všetky nuansy tohto veľmi jednoduchého ale zvláštneho príbehu. No pochopila som, že nemám slepo dôverovať, ale prirodzene preverovať kam kráčam ako človek.

Prebieha to práve teraz

Niekoľkokrát som sa k príbehu vracala. Snažila som sa ho nájsť v databáze rozhlasových hier, no nepodarilo sa. Podarilo sa mi až teraz, po desaťročiach, pochopiť, že táto rozhlasová hra prebieha práve teraz. Napísal ju človek, ktorý dokázal vidieť viac, ako ja vtedy. Neviem, či ešte žije a vidí na vlastné oči, ako celý svet ide k útesu, spoliehajúc sa na tých, o ktorých si myslia, že poznajú cestu. No tento človek vedel určite o živote omnoho viac ako väčšina z nás.

Je to o nás všetkých

Dva roky sa všemožne snažím preberať ľudí z polospiaceho režimu a nie som sama. Je nás veľa takých, ktorí kričíme: „Ľudia, my nejdeme správnou cestou, pred nami je útes z ktorého postupne padáme!“ Kričíme, ako človek v rozhlasovej hre, zahriakovaní ostatnými: „Daj pokoj, čo rušíš naše putovanie, ten vpredu predsa vie, kam nás vedie…“ A útes sa blíži. A nie je možné to nevidieť. Naša skutočnosť je oproti tej v rozhlasovej hre o to absurdnejšia, že my vieme, že ideme zle. Je nám ale pohodlné spoliehať sa na toho vpredu. Sem tam si zanadávame, možno zaprotestujeme, lebo sa potkýname o veľké kamene a je nám nepohodlne. No zastať, spamätať sa, porozmýšľať a nabrať nový kurz, to chce guráž, a my sme spohodlneli. Za tie roky nás naučili, ako ticho preplávať životom, sem-tam si odtrhnúť nejakú tú kôrku pre seba. Naučili nás nesnažiť sa vidieť viac.

A neučili nás byť samostatným, zodpovedným za svoj život. Keby nás to boli učili a my by sme boli dobrými žiakmi, boli by sme teraz na úplne inej ceste. Určite by sme išli po ceste života, tvorenia, vzájomnej pomoci a rozvoja celej civilizácie, (ktorou máme možnosť sa stať) – hrdo, spokojne, vedome, že táto cesta je správna. Každý z nás by videl a chápal, že je to cesta ľudskosti, a my sme predsa ľudia. Nie bezduché polotvory, ktoré idú ako stádo na porážku.

Príbeh v rozhlasovej hre bol o nás všetkých a deje sa práve teraz. No ja verím, že v našom prípade bude mať dobrý koniec.

H.

zdroj:creativesociety

Kto nám vnucuje, čo si máme myslieť?

22.04.2024

Pokračujeme v odhaľovaní šablón tzv. architektov vedomia cez úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je hlavne očierňovať určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl [...]

Kto manipulujte verejnou mienkou?

20.04.2024

Paradox dnešnej doby? Máme úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je špiniť určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl „Slovensko a jeho [...]

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 325
Celková čítanosť: 641937x
Priemerná čítanosť článkov: 1975x

Autor blogu