Založ si blog

Jedna pätina by stačila na nasýtenie celej planéty

Chcú  nás presvedčiť, že nás je veľa. Že hladomor je nevyhnutný, straty na životoch sú prirodzenou súčasťou “civilizovaného sveta.” Všetko preto, aby hŕstka ľudí bola čoraz bohatšia, i keď ich bohatstvo rastie na hroboch. Napriek tomu, že už dnes existujú technológie, ktoré možno použiť na elimináciu hladu a nedostatku pitnej vody vo všetkých oblastiach sveta. Prečo ich teda nevyužívame?

Pár eur mesačne

Pred pár rokmi som sa rozhodla pravidelne mesačne prispievať na zlepšenie života chlapčeka v jednej Africkej krajine. Podľa fotografií vidím, ako sa zo zubatého chlapčaťa stáva odvážny tínedžer, ktorý sa teší z matraca, pár kíl sušeného mlieka či kozy. Nemá veľké sny, netúži po novom mobile, túži žiť. Hladomor v Afrike je čoraz hrozivejší, ľuďom skomplikoval život nielen Covid. Zakázali im loviť ryby, pretože územie poskupovali veľké súkromné spoločnosti. A vojnové konflikty a klimatické zmeny úplne devastujú celú krajinu. Tam, kde mohli minulý rok dopestovať trošku kukurice či fazule, dnes nemajú nič. Absolútne nič.

Dnes sú nerealizovateľné 

Rodine nielen tohto chlapca by uľahčili život vertikálne farmy. V dnešnom formáte spoločnosti sú vertikálne farmy však jednoducho ekonomicky nerealizovateľné. Vyžadujú si veľké finančné investície a predovšetkým veľa energie. Ale už počas obdobia prechodu na tvorivú spoločnosť sa energia stane voľným zdrojom pre každého človeka a pre celú ekonomiku. Bude totiž patriť spoločnosti. Budeme mať dostatok energie na prevádzku vertikálnych fariem aj iných moderných technológií. Takéto farmy môžeme vytvoriť aj v oblastiach, kde nič nerastie a pôda nie je vhodná na život človeka. Saharská púšť sa môže zmeniť na najúrodnejšiu oblasť na Zemi. 

10-krát vyššia produkcia

Vertikálne farmy sú v priemere 10-krát produktívnejšie ako tie tradičné. Vo vertikálnych farmách sa úroda zbiera najmenej 10-krát ročne, v závislosti od druhu rastlín. Na tradičných farmách sa zberá len dvakrát ročne. To znamená, že vertikálne farmy sú 5-krát efektívnejšie ako existujúce farmy. V súčasnosti využívame na poľnohospodárstvo plochu 50 miliónov km2 na celom svete. Táto plocha zahŕňa pasienky, plodiny pre ľudí a krmivo pre hospodárske zvieratá. Podľa rozlohy je to plocha Austrálie, Severnej a Južnej Ameriky dokopy. Vertikálne farmy by potrebovali plochu 1 milión km2 na výrobu takého množstva potravín, aké je potrebné v súčasnosti. To je jedna pätina Sahary. Jedna pätina by stačila na nasýtenie celej planéty. Tak prečo sa dnes čoraz častejšie v médiách skloňuje slovo hladomor?

M.

Zdroj: creativesociety Fórum: Globálna kríza. Naša záchrana je v zjednotení

Kto nám vnucuje, čo si máme myslieť?

22.04.2024

Pokračujeme v odhaľovaní šablón tzv. architektov vedomia cez úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je hlavne očierňovať určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl [...]

Kto manipulujte verejnou mienkou?

20.04.2024

Paradox dnešnej doby? Máme úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je špiniť určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl „Slovensko a jeho [...]

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 325
Celková čítanosť: 642643x
Priemerná čítanosť článkov: 1977x

Autor blogu