Založ si blog

Jedna pätina by stačila na nasýtenie celej planéty

Chcú  nás presvedčiť, že nás je veľa. Že hladomor je nevyhnutný, straty na životoch sú prirodzenou súčasťou “civilizovaného sveta.” Všetko preto, aby hŕstka ľudí bola čoraz bohatšia, i keď ich bohatstvo rastie na hroboch. Napriek tomu, že už dnes existujú technológie, ktoré možno použiť na elimináciu hladu a nedostatku pitnej vody vo všetkých oblastiach sveta. Prečo ich teda nevyužívame?

Pár eur mesačne

Pred pár rokmi som sa rozhodla pravidelne mesačne prispievať na zlepšenie života chlapčeka v jednej Africkej krajine. Podľa fotografií vidím, ako sa zo zubatého chlapčaťa stáva odvážny tínedžer, ktorý sa teší z matraca, pár kíl sušeného mlieka či kozy. Nemá veľké sny, netúži po novom mobile, túži žiť. Hladomor v Afrike je čoraz hrozivejší, ľuďom skomplikoval život nielen Covid. Zakázali im loviť ryby, pretože územie poskupovali veľké súkromné spoločnosti. A vojnové konflikty a klimatické zmeny úplne devastujú celú krajinu. Tam, kde mohli minulý rok dopestovať trošku kukurice či fazule, dnes nemajú nič. Absolútne nič.

Dnes sú nerealizovateľné 

Rodine nielen tohto chlapca by uľahčili život vertikálne farmy. V dnešnom formáte spoločnosti sú vertikálne farmy však jednoducho ekonomicky nerealizovateľné. Vyžadujú si veľké finančné investície a predovšetkým veľa energie. Ale už počas obdobia prechodu na tvorivú spoločnosť sa energia stane voľným zdrojom pre každého človeka a pre celú ekonomiku. Bude totiž patriť spoločnosti. Budeme mať dostatok energie na prevádzku vertikálnych fariem aj iných moderných technológií. Takéto farmy môžeme vytvoriť aj v oblastiach, kde nič nerastie a pôda nie je vhodná na život človeka. Saharská púšť sa môže zmeniť na najúrodnejšiu oblasť na Zemi. 

10-krát vyššia produkcia

Vertikálne farmy sú v priemere 10-krát produktívnejšie ako tie tradičné. Vo vertikálnych farmách sa úroda zbiera najmenej 10-krát ročne, v závislosti od druhu rastlín. Na tradičných farmách sa zberá len dvakrát ročne. To znamená, že vertikálne farmy sú 5-krát efektívnejšie ako existujúce farmy. V súčasnosti využívame na poľnohospodárstvo plochu 50 miliónov km2 na celom svete. Táto plocha zahŕňa pasienky, plodiny pre ľudí a krmivo pre hospodárske zvieratá. Podľa rozlohy je to plocha Austrálie, Severnej a Južnej Ameriky dokopy. Vertikálne farmy by potrebovali plochu 1 milión km2 na výrobu takého množstva potravín, aké je potrebné v súčasnosti. To je jedna pätina Sahary. Jedna pätina by stačila na nasýtenie celej planéty. Tak prečo sa dnes čoraz častejšie v médiách skloňuje slovo hladomor?

M.

Zdroj: creativesociety Fórum: Globálna kríza. Naša záchrana je v zjednotení

Používali nacisti antikultové praktiky?

02.07.2024

Alebo je to antikult, kto používa nacistické praktiky? Ako antikult ovplyvňuje život každého z nás a prečo by o antikulte mal v tejto dobe vedieť úplne každý, sa dozvieš v tomto článku. Určite zostaň až do konca. Príklad nečestného obchodníka Každý chce byť chránený proti nečestným obchodníkom. Predstavme si, že vznikne spoločnosť, ktorá bude na takýchto [...]

A zrazu sa celý svet prebudil a hovorí: „Páni, toto je nevyčerpateľný zdroj! “

15.06.2024

Počuli ste už o GAV – generátoroch vody zo vzduchu? Prevratná technológia, ktorá je schopná vyriešiť problémy s nedostatkom pitnej vody, odstrániť na Zemi hlad a smäd, a hlavne vyriešiť klimatické problémy, ktoré sa už prejavujú všade. O technológii GAV je natočený populárno-vedecký film Voda zo vzduchu: Cesta k záchrane ľudstva, v ktorom je predložený jasný [...]

Čo som sa naučila od Rómky

04.06.2024

Na autobusovej stanici čakala na autobus Rómka. Žena 50+ s rozčapenými nohami, v šatách odhaľujúcich ovisnuté prsia. Pohľad mi zbehol práve tam, do výstrihu. Zastavila som to – stopla som moje odsúdenie. Nič zlé nerobila, rozprávala sa s ľuďmi okolo… Boli to sekundy, pokiaľ som prešla okolo. No stačili mi na to, aby som uvidela obrázok, zanalyzovala a… Nedošlo k [...]

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

Credit Suisse, UBS

Švajčiarske mesto Vernier zakázalo bilbordy, Zürich a Bern ho chcú nasledovať

27.07.2024 06:12

Nenápadné švajčiarske mesto Vernier s 38 000 obyvateľmi sa stalo prvou švajčiarskou obcou, ktorá vo svojich uliciach zakázala komerčnú reklamu.