Založ si blog

Plávať proti prúdu

Dobre vychované dievčatko, ktoré chce všetkým vyhovieť, chce, aby ho mali všetci radi. To je obraz, s ktorým som sa dlho stotožňovala. No prišiel čas odhodiť ho.

Si ty (ešte) normálna?

Od detstva som počúvala rady „skúsenejších“. „Nehas, čo ťa nepáli. Hľaď si svojho. Nerob si zbytočné problémy, vari nemáš dosť svojich?“  Hlavne nevystrkovať hlavu, nech nevytŕčaš z davu. Pri šírení informácií o Tvorivej spoločnosti som sa stretla s rôznymi reakciami. Od ironických posmeškov: „To sa VÁM predsa nikdy nepodarí,” cez nálepkovanie až po otvorené pohŕdanie. No našli sa ľudia, a nie je ich málo, ktorí chápu, že to, ako dnes funguje spoločnosť, už dlhšie fungovať nemôže. Médiá nám ukazujú, ako máme žiť, čo si máme myslieť, koho nenávidieť, koho milovať. No najmä nás učia, že akákoľvek snaha niečo zmeniť, narazí na nastavené mantinely. My nemusíme nič. Veď vždy sa nájde niekto, kto za nás všetko vyrieši.

Prekvapil ma telefonát s príbuznou, ktorá tvrdila, že ľudstvo nepozná nič, než vojny. Že vzájomné zabíjanie sa je neoddeliteľnou súčasťou našej podstaty. Veď krvou je predsa pretkaná celá naša história. Už na strednej škole som nechápala, prečo je dejepis plný vojen. Prečo sa učíme len o tom, kto získal aké územia, kto si koho pokoril, kto koho napadol? A tak sa štáty dodnes delia na dobrých a zlých, hoci hrôzy vojny najviac na svojej koži pocítia obyčajní ľudia, ktorí predsa nerozohrali tieto politické hry. V histórii sú predsa príklady toho, že vieme žiť ako ľudia. Napríklad Tripolská civilizácia, ako aj mnohé ďalšie, ktoré existovali tisícročia bez vojnových konfliktov. Prečo sa o nich nepíše v učebniciach? 

Proti prúdu

Som rada, že plávam proti prúdu. A že je nás, plávajúcich proti prúdu, čoraz viac. Ja nechcem plávať s prúdom, o to viac, že nám to nič dobré neprinesie. Môžeme plávať s prúdom, no môže nás to zaniesť tam, odkiaľ sa už nebude dať vyhrabať.

Pri pozeraní pravde do očí nám môže byť ťažko. No prijatím pravdy máme možnosť uvidieť aj iné, lepšie možnosti. A to nám dá silu plávať proti prúdu, pretože cieľ stojí za to. Tento cieľ je nový začiatok v krásnej, vyspelej spoločnosti pre všetkých ľudí a len sami ľudia ho môžu dosiahnuť.

M.

Zdroj: creativesociety

Reakcia na čiernu PR kampaň: Komu vadia billboardy Tvorivej spoločnosti?

20.03.2024

Pred pár dňami vyšiel v denníku SME tendenčný premium článok, ktorý má za cieľ pošpiniť medzinárodný projekt Tvorivá spoločnosť. Autorka tohto článku, ktorý vo výsledku očierňuje účastníkov projektu, ako aj samotnú myšlienku projektu Tvorivá spoločnosť, narúša takmer všetky zásady novinárskej etiky, napriek tomu, že Etický kódex novinára je pre ňu, ako aj [...]

Nádejný podnikateľ

19.03.2024

Svedectvá, ktoré nás nútia zamýšľať sa nad smerovaním spoločnosti Pri cestovaní vlakom som sa neplánovane stala súčasťou cudzieho rozhovoru: „Ty pako, čo tu robíš?!” buchol staršieho pána po pleci mladý chalan, spoznal v ňom starého známeho. “Ešte robíš u Zdena?” spýtal sa ho Tibi, obézny pán, ktorý žije z invalidného dôchodku. Občas predá nejaký [...]

Medveď nad človekom: Zrkadlo spoločenských hodnôt v čase krízy

17.03.2024

V dnešnom svete plnom nekonečných diskusií a polemík často premýšľam, aké sú skutočné hodnoty, ktoré naša spoločnosť vyznáva. A práve dnes moje úvahy smerujú k zvláštnej paradigme, ktorá mi nedáva spať: prečo je v našom spoločenskom rebríčku hodnôt medveď považovaný za bytosť vyššej hodnoty než život človeka? Táto otázka mi príde ešte naliehavejšia, [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 320
Celková čítanosť: 623069x
Priemerná čítanosť článkov: 1947x

Autor blogu