Založ si blog

Odkiaľ sa berie negativita?

Posledné obdobie sledujem, ako sa z každej strany vynárajú kritické odozvy na Tvorivú spoločnosť. Od článkov ľudí, ktorí mali potrebu vyjadriť svoj názor verejne, až po komentáre na sociálnych sieťach. Jedni aj druhí, každý podľa vlastného uváženia, vyjadrujú svoj postoj.

Je za tým rozdelenie spoločnosti

Vidí sa mi, že negatívny postoj je výsledkom toho, ako nás po celé roky učili reagovať. Veď netreba byť veľmi múdrym, aby sme dokázali uvidieť rozdelenosť spoločnosti všade a vo všetkom. Rozdelenej spoločnosti sa predsa vládne omnoho ľahšie. „Rozdeľuj a panuj“, toť čarovná fráza, ktorá veľmi dobre funguje po tisícročia.

Ale vrátim sa k negatívnym odozvám na platformu Tvorivá spoločnosť. Ľuďom sa zdáme byť nejakí čudní, iní, ohlúpení atď atď. Odkiaľ sa berie každá konkrétna negativita, keď je to projekt zameraný na zlepšenie životných podmienok nás všetkých? Prečo ľudí dráždi „forma“, a nedarí sa im uvidieť viac? Veď tí, čo šírime myšlienku Tvorivej spoločnosti, sme presne takí istí, ako ostatní ľudia. Sme rôzni. Ako v spoločnosti, tak aj v projekte sme rozdelení vekom, pohlavím, statusom v spoločnosti, tak isto sme zaškatuľkovaní podľa záujmov, nezáujmov, inteligencie, až po banálne psychologické typy osobností. Pamätáte? Cholerik, sangvinik, flegmatik či melancholik. Toľko veľa rozdelení ľudí. Keď vezmeme do úvahy len posledné rozdelenie podľa temperamentu, vyvstáva pochopenie, prečo je to nepochopenie.

Cholerik nemôže vystáť „obláčikového“ melancholika. Flegmatik sa stráni energického cholerika, a tak pekne po poriadku sa navzájom nemusia, pretože sú úplne rozdielni.

V živote nás učili byť lepším ako ostatní, dominovať, hodnotiť iných, súperiť, pozerať sa na veci kriticky, neveriť nikomu a ničomu, nikde. A nenaučili nás tolerantnosti, ústretovosti, čistým úmyslom a ani obyčajnému – vážiť si jeden druhého napriek rozdielom.

Všetci sme na jednej lodi

Sama sa aktívne podieľam na informovaní ľudí o projekte Tvorivá spoločnosť. A nie vždy sa stotožňujem s postupom, správaním, konaním iných ľudí v projekte. Sú tak iní ako ja! Ale napriek týmto odlišnostiam, sa snažím rešpektovať ich konanie. Svet je predsa rôznorodý. My ľudia sme úplne rôznorodí a tým aj krásni. Keď človek odhodí všetky tie kombinácie proti, uvidí takého istého „živáčika“, ako je on sám. V tom je aj krása života, v poznaní krásy cez rozdiely. A nielen to. Keď si človek stanoví cieľ, ktorý stojí za to, všetky rozdelenia miznú. Ostáva hlavná idea: informovať všetkých ľudí na planéte Zem, že sú práve teraz vytvorené podmienky na to, aby sme spoločne zmenili svet k lepšiemu. A už je potom na rozhodnutí každého, či túto možnosť využije a udeje sa to.

Sme tak rôzni, a zároveň tak podobní! Podobní sme v tom, že všetci žijeme tak nejak “na doraz”, ale radi by sme niečo viac a inak – lepšie, hodnotnejšie, spokojnejšie. Tak odhoďme to, čo nás rozdeľuje a zamerajme sa na to, čo nás spája. Vtedy je možné uvidieť CIEĽ, ktorý stojí za to.

H.

zdroj: creativesociety

A zrazu sa celý svet prebudil a hovorí: „Páni, toto je nevyčerpateľný zdroj! “

15.06.2024

Počuli ste už o GAV – generátoroch vody zo vzduchu? Prevratná technológia, ktorá je schopná vyriešiť problémy s nedostatkom pitnej vody, odstrániť na Zemi hlad a smäd, a hlavne vyriešiť klimatické problémy, ktoré sa už prejavujú všade. O technológii GAV je natočený populárno-vedecký film Voda zo vzduchu: Cesta k záchrane ľudstva, v ktorom je predložený jasný [...]

Čo som sa naučila od Rómky

04.06.2024

Na autobusovej stanici čakala na autobus Rómka. Žena 50+ s rozčapenými nohami, v šatách odhaľujúcich ovisnuté prsia. Pohľad mi zbehol práve tam, do výstrihu. Zastavila som to – stopla som moje odsúdenie. Nič zlé nerobila, rozprávala sa s ľuďmi okolo… Boli to sekundy, pokiaľ som prešla okolo. No stačili mi na to, aby som uvidela obrázok, zanalyzovala a… Nedošlo k [...]

Doba se zrychlila. Je čas zpomalit.

25.05.2024

Běžím do práce. Jako vždy na poslední chvíli. Míjím lidi, kteří stejně jako já, pospíchají na autobus, aby stihli další navazující spoje. Po ránu jsem často nevrlá a dokáže mě rozhodit i prkotina. Když se podívám na lidi kolem, vidím, že i oni uvnitř se sebou bojují. Odrážíme se jak zrcadla jeden od druhého. Někdy bych si přála vstát do práce v klidu, [...]

Benny Ganc

Izraelský premiér Netanjahu rozpúšťa vojnový kabinet

17.06.2024 10:58

O rozpustení vojnového kabinetu informujú tiež izraelské médiá.

Emmanuel Macron,

Vo Francúzsku sa začala kampaň pred predčasnými parlamentnými voľbami

17.06.2024 10:48

Prvé kolo volieb sa bude konať 30. júna. Rozhodujúce druhé kolo je naplánované na 7. júla.

Tusk

Plánovanie atentátov a sabotáži v Poľsku: obžalovaní ruskí špióni zmizli

17.06.2024 10:30

Poľský súd vlani v decembri odsúdil 14 zo 16 cudzincov obžalovaných z účasti na príprave sabotážnych akcií na poľskom území.

Tropické teploty v Bratislave

Prichádzajú trópy. Vyberajte sandále a opaľovacie krémy. Úľava? V nedohľadne

17.06.2024 10:18

Hydrometeorologický ústav avizuje v tomto týždni na Slovensku výrazné oteplenie.