Založ si blog

Necháme to na povery?

Otvorím Facebook. Chvíľku mám pocit, že som sa vrátila v čase. Tie isté priania, ktoré boli vlani a predvlani, sa opakujú aj  tento rok. Možno sa v nich viac  skloňuje tak želaný mier. Je super, že túžime po lepšom živote. No dnes, viac ako kedykoľvek pred tým je namieste otázka: „Čo si ty sám ochotný spraviť pre lepší zajtrajšok?“ Aby naše snahy zmeniť svet nekončili vlažným želaním v statuse. 

Idem ďalej. Zajtra je Nový rok. Kedysi, ešte v detstve,  som si myslela, že úderom polnoci sa všetko zmení. Nič sa nezmenilo. Pozerala som sa na ohňostroj a hlavou mi prebehla myšlienka: „A to je všetko?” Nie nie je. V snahe niečo zmeniť, preberáme pranostiky našich predkov. Niekde sa na Nový rok nevarí kuracina, „aby neuletelo šťastie,” v niektorých domácnostiach v prvý deň roku nemôžete ísť ani smeti vysypať. Aby ste si s ním nevysypali šťastie. Je to vtipné, no občas sa silou-mocou držíme povier. Len tak, pre istotu. Aby sme sa sami nestali tými, na ktorých sa zosype všetko to trápenie.

Čierna mačka & spol.

V čase dospievania som sa veľmi držala tradícií a povier. Keď som videla čiernu mačku, odpľula som si. Pri pohľade na kominára som sa držala gombíka. Pre každý prípad. Dnes, na prahu narastajúcich klimatických katastrof je však načase vyrásť. Nespoliehať sa na povery, ani “tých zhora”, ktorí za nás všetko vyriešia. Dospelosť sa predsa prejavuje zodpovednými rozhodnutiami. Odvahou postaviť sa za pravdu a nemlčať. My sami, ako celé ľudstvo, na prahu Nového roka 2023, robíme voľbu. Môžeme se nechať unášať poverami, alebo byť opäť panáčikmi na šachovnici tých, ktorí rozhodujú o našich osudoch. Alebo predsa len nájdeme v sebe silu a začneme meniť tento svet. Veď svet má patriť ľuďom. Dnes, viac ako inokedy, je možné urobiť zmenu, stačí sa len rozhodnúť. Šťastný Nový rok!

Zdroj: creativesociety.com

Kto nám vnucuje, čo si máme myslieť?

22.04.2024

Pokračujeme v odhaľovaní šablón tzv. architektov vedomia cez úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je hlavne očierňovať určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl [...]

Kto manipulujte verejnou mienkou?

20.04.2024

Paradox dnešnej doby? Máme úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je špiniť určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl „Slovensko a jeho [...]

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 325
Celková čítanosť: 642134x
Priemerná čítanosť článkov: 1976x

Autor blogu