Založ si blog

Bolo ich tam ako múch…

Mám rada poriadok. Najmä, keď si plánujem rozloženie dňa. Každé ráno si pripravím zoznam úloh, z ktorých pomaly odškrtávam. Pomáha mi to efektívne využívať čas, pretože ho je málo. Dnes ráno, pri plánovaní úloh, som si spomenula na aktuálne zemetrasenia v Turecku. Večer sa mi kvôli tomu ťažko zaspávalo. Zaspávaš a ráno sa pod troskami zrútenej  budovy nemusíš prebudiť… A moje plány, zoznamy sú zrazu preč. Človek je rád, keď si zachráni holý život.

Čísla stúpajú…

Včera som pozerala, ako počet obetí rapídne narastá. Zo stoviek sa stali tisíce. Posledné číslo, na ktoré som natrafila pri písaní článku, bolo viac ako 4 700 obetí. Veď to je jedna veľká slovenská dedina! Čítam komentáre na Twitteri, Facebooku aj TikToku.  „Bolo ich tam ako múch!“ „Aj tak nás je priveľa, aspoň sa to preriedilo!“ „Svet potrebuje prirodzenú selekciu.” Pomyslela som si na staré známe príslovie: „Z cudzieho krv netečie.“ Určite by sa mnoho ľudí na cudzie nešťastie pozeralo inak, keby medzi „muchami“ bola ich mama, dieťa, muž či súrodenec.

Ďalšie komentáre ľutujú obete. Apelujú na ľudskosť a vyzývajú ľudí k modlitbe za Turecko, Sýriu a ostatné krajiny, ktoré trápia klimatické katastrofy. Nie. To nestačí. Je to len pasívne spoliehanie sa na zásah zhora, Božiu vôľu, ktorá všetko vyrieši. Mňa najviac zarazilo, že sa vedelo o tom, že môže nastať tak silné zemetrasenie. Ale keďže v dnešnej dobe život obyčajného človeka nemá cenu, nikto sa neunúval evakuovať ľudí. Radšej nad nimi urobili pomyselný kríž.

V dobe, kedy je nevyhnutné zjednotiť vedecký potenciál, si hádžeme pod nohy polená. Masívne sa vymazávajú kanály Tvorivej spoločnosti, ktoré vravia o skutočných príčinách zmeny klímy, ako aj o tom, že zemetrasenia takejto intenzity budú narastať. O tom, čo sa deje už dnes, sa predsa na kanáloch vravelo pred rokmi. Ako aj o spoločnom riešení. Toto a veľa ďalšieho bolo povedané na fóre Globálna kríza. Naša záchrana je v zjednotení. Pozrite si ho a uvidíte sami, čo všetko sa ešte bude diať a čo s tým ako ľudstvo vieme urobiť, ak sa zjednotíme. Lebo zjednotenie je fenomenálna sila. Nie je čas na čakanie, spoliehanie sa na elity či zásah zhora. Je čas konať. To, čo sa bude diať, môžeme zastaviť len spoločne. Alebo môžeme nečinne čakať, kým nešťastie príde do nášho domu. 

M.

Zdroj: creativesociety 

Reakcia na čiernu PR kampaň: Komu vadia billboardy Tvorivej spoločnosti?

20.03.2024

Pred pár dňami vyšiel v denníku SME tendenčný premium článok, ktorý má za cieľ pošpiniť medzinárodný projekt Tvorivá spoločnosť. Autorka tohto článku, ktorý vo výsledku očierňuje účastníkov projektu, ako aj samotnú myšlienku projektu Tvorivá spoločnosť, narúša takmer všetky zásady novinárskej etiky, napriek tomu, že Etický kódex novinára je pre ňu, ako aj [...]

Nádejný podnikateľ

19.03.2024

Svedectvá, ktoré nás nútia zamýšľať sa nad smerovaním spoločnosti Pri cestovaní vlakom som sa neplánovane stala súčasťou cudzieho rozhovoru: „Ty pako, čo tu robíš?!” buchol staršieho pána po pleci mladý chalan, spoznal v ňom starého známeho. “Ešte robíš u Zdena?” spýtal sa ho Tibi, obézny pán, ktorý žije z invalidného dôchodku. Občas predá nejaký [...]

Medveď nad človekom: Zrkadlo spoločenských hodnôt v čase krízy

17.03.2024

V dnešnom svete plnom nekonečných diskusií a polemík často premýšľam, aké sú skutočné hodnoty, ktoré naša spoločnosť vyznáva. A práve dnes moje úvahy smerujú k zvláštnej paradigme, ktorá mi nedáva spať: prečo je v našom spoločenskom rebríčku hodnôt medveď považovaný za bytosť vyššej hodnoty než život človeka? Táto otázka mi príde ešte naliehavejšia, [...]

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 320
Celková čítanosť: 622661x
Priemerná čítanosť článkov: 1946x

Autor blogu