Založ si blog

Nepreskakuj strany

Keby vám niekto pred 40 rokmi vravel, že budete platiť za vodu, boli by ste mu uverili?” Dnes o tom už nikto nepochybuje. Platíme všetci. Niekto si totiž vodu privlastnil.

A tu prichádza ďalšia informácia: „Čoskoro budeme platiť aj za vzduch, ktorý dýchame.” Zdá sa vám to nemožné? Ale nie je. Niektorí na tom už dnes pracujú, aby tomu tak bolo. Ak vám to pripomína úsmevný príbeh o dobytku a metáne spôsobujúcom klimatické zmeny, triafate do čierneho. Aj my totiž vydychujeme CO2.

Tu sa natíska otázka: Koľko nezmyslov ešte všetci znesieme?

Ľudia, ktorí sa vzdelávajú, zamýšľajú sa nad vecami a analyzujú ich, si urobia vlastné závery. A tie sa často kupodivu zhodujú aj napriek tomu, že niekto nás presviedča, že pravda je niekde inde. Z toho vám môže vyjsť len jedno – že niečo tu nesedí.

Vždy ma udivovalo, keď sa niekto nekriticky stotožní s cudzím postojom, ktorý práve „frčí”, bez toho, aby danú otázku preskúmal. Prečíta si len pár hodnotení, subjektívnych vyjadrení a hotovo. Potom na sociálnych sieťach alebo ešte lepšie v krčme kričíme: „Ja už mám názor!” Nuž, smutné. Tak to nefunguje. Len si ten názor kvôli vlastnej pohodlnosti alebo lenivosti prevezmeme od iných.

Moje krédo je: „Ak chceš zistiť, o čom sa píše v knihe, tak ju otvor a prečítaj.”

Celú, nepreskakuj strany a kapitoly, môžeš  ľahko stratiť súvislosti.  Nadobudneš skreslený dojem a unikne ti dôležitá podstata. Ako sa mi v minulosti už neraz stalo, po dôkladnom prečítaní je možné, že na jej obsah zmeníš názor. Až potom si schopný knihu posúdiť. Samozrejme, nemusí sa ti páčiť. Ale získaš informácie z prvej ruky.

Myslím si, že takto by sme mali pristupovať ku všetkému v živote. Ak chceme vedieť, o čom to je, tak to jednoducho skúsme. Študujme a pátrajme pod hladinou. Všímajme si detaily, analyzujme a skladajme ich. Chce to len trochu úsilia a času. Ale výsledok potom stojí za to. Vedomosti sú potrebné, aby sme chápali súvislosti a robili správne rozhodnutia.

Ak tie vedomosti nemáme, potom sa dejú veci, ktoré nás v súčasnosti zasahujú v každodennom živote. Rozhodnutia druhých, ktorým sme dali do rúk vlastnú moc, prinášajú také absurdnosti, ako platenie za vodu, vzduch, či niekoľk krát aj za vlastný majetok. Informácie z rôznych zdrojov nám pomáhajú prekuknúť manipuláciu a sú potrebné pre ytváranie vlastného svetonázoru.

M.

zdroj: creativesociety

Kto nám vnucuje, čo si máme myslieť?

22.04.2024

Pokračujeme v odhaľovaní šablón tzv. architektov vedomia cez úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je hlavne očierňovať určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl [...]

Kto manipulujte verejnou mienkou?

20.04.2024

Paradox dnešnej doby? Máme úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je špiniť určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl „Slovensko a jeho [...]

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 325
Celková čítanosť: 641662x
Priemerná čítanosť článkov: 1974x

Autor blogu