Založ si blog

Som mama jedného z nich

Chcem sa podeliť o vlastný pohľad a skúsenosť. Dať správu o tom, akí sú ľudia z Česka a Slovenska zapojení do celosvetového projektu Tvorivá spoločnosť, ktorých stále pribúda.

Nie podľa povrchných hodnotení z internetu, ktoré sa mnohokrát vôbec nezakladajú na pravde, prekrúcajú význam slov a vytrhávajú vety z kontextu. Ale akí sú naozaj. Naživo, zoči – voči.

Sú to úplne normálni ľudia z mäsa a kostí, mladí aj starší. No majú v sebe čosi navyše: sú krásni vo svojom vnútri. Ich skutky svedčia o tom, že nie sú ľahostajní k našej planéte a k iným ľuďom. Sú nezištní a dobrosrdeční – to majú všetci spoločné. Našli v sebe obrovskú skrytú silu, schopnosť samoorganizácie a ochotu vyhrnúť si rukávy, aby vytvorili niečo nové. Nie pre seba. Pre nás všetkých, aj pre tých, ktorí prídu po nás. Nehádžu flintu do žita s typickým – to sa nedá, to sa nikdy nepodarí. Držia sa hesla: Ak chceš, aby sa svet zmenil, začni sa meniť sám!

Každý sa zapája podľa svojich schopností a možností, dobrovoľne, za vlastné peniaze a bez nároku na odmenu. Sú chvíle, kedy pri svojej práci idú až na dno svojich síl, pretože mali odvahu zložiť ružové okuliare z očí, pochopili celú hĺbku problému súčasného diania a vážnosť situácie.

Kvapka ku kvapke

Jedni napríklad vyhľadávajú informácie, ďalší robia rozhovory, natáčajú videá, monitorujú klimatické katastrofy pocelom svete, spolupracujú s vedcami. Všetky veci, ktoré sú potrebné, aby vznikla konferencia s dôležitými informáciami pre všetkých, si zorganizujú a zastrešia sami.

Mnohí o sebe navzájom nevedeli a teraz sa z nich stali skutoční priatelia. Tento projekt ich spojil v spoločnom cieli, aby všetci ľudia na svete mohli žiť bezpečne a v láske jeden k druhému, bez vojen a násilia. Bez strachu, ktorý dnes naberá na obrátkach, pretože niekomu to tak vyhovuje. A hlavne, aby sme v prvom rade podľa možnosti všetci prežili kolosálne klimatické hrozby, ktoré – ako tomu podľa poctivej vedeckej komunity všetko nasvedčuje – už prebiehajú a vo veľmi krátkej budúcnosti ešte narastú. Silu im dáva pevná viera v to, že existuje cesta von. Preto neúnavne vysvetľujú a informujú. Vedia, že náš konzumný systém požiera sám seba a že globálny problém vyžaduje globálne riešenie. Že naša záchrana je len v zjednotení vedeckého potenciálu a celého ľudstva.

Hnací motor

Žiadna z krajín sveta nezvládne sama to, čo nás už o pár rokov čaká. Týka sa to všetkých. Na každom jednom z nás záleží, či budeme mať vôbec nejakú budúcnosť. Svedomie je každému z nás dobrým pomocníkom, všetci ho máme, teda môžeme konať v súlade s ním.

Čo je pre týchto ľudí hnacím motorom? Snažia sa pretransformovať svoj strach a handikepy na lásku a sústredenie sa na prácu. Stačí ísť príkladom. Ak človek naozaj chce, ide to. Lebo všetko je v nás. Dokážeme oveľa viac, ako nám povedali a viac ako si myslíme.

Jeden vzdelaný človek v rozhovore pre Tvorivú spoločnosť vyslovil hlboké a bohužiaľ aj pravdivé slová: „Až keď sa zhasne, tak sa nám rozsvieti.”

Napriek tomu, že sme dnes umelo rozdelení, verím, že sa blíži chvíľa, kedy každému svitne, že všetci chceme to isté. Máme obrovskú motiváciu – zachrániť tento svet a preto dokážeme spolu rozžiariť svetlo na Zemi. 

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

Na Slovensku totálne zlyháva demokracia. Máme dôkazy

15.04.2024

Slovensko sa zaraďuje medzi demokratické krajiny, no ľudské práva a sloboda prejavu sa tu neustále rôznym spôsobom porušujú. A to aj pod hlavičkou tých, ktorí majú ľudí chrániť. Určite ste zachytili hon na Tvorivú spoločnosť (aj hnutie ALLATRA), ktorá v relácii Reportéri, vo verejnoprávnej televízii, bola označená ako nebezpečná proruská sekta. Napísaných [...]

Tak sa nehanbi a rozprávaj!

14.04.2024

„Láska ukazuje človeku cieľ jeho života. Rozum ukazuje prostriedky, ako ich uskutočníte.“ Tomáš Garrigue Masaryk Píše sa rok 1900, Milan Rastislav Štefánik sa stáva zapisovateľom študentského pražského spolku Detvan, ktorý si dal za úlohu vzbudiť národné povedomie u Slovákov. Neostal len u Detvana. Spája sa s ľuďmi, [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 323
Celková čítanosť: 635837x
Priemerná čítanosť článkov: 1969x

Autor blogu