Založ si blog

Prispeli by ste, prosím vás?

Kedysi som sa so žiadosťou o peniaze stretávala skôr na uliciach. Dávala som zopár drobných žobrákom, pri pohľade na ktorých mi trhalo srdce. Najmä, keď boli vo vyššom veku, kedy by mali oddychovať doma, na sklonku života sa tešiť z každého dňa, nie stáť na ulici v mraze s prázdnym kelímkom od kávy, v ktorom je pár medenákov. Neskôr som zistila, že nie je žobrák ako žobrák. Zoznámila som sa s babičkou, ktorá stála pred mestským úradom viac ako dekádu. Všetky vyžobrané peniaze dávala synovi, ktorý si za ne kúpil nový Mercedes. 

O level vyššie

Sú ľudia, ktorí sú nútení žobrať. I keď je takáto činnosť zahalená do slov, ktoré neznejú tak tvrdo. Prosia o finančný príspevok a od klasických žobrákov majú poriadne ďaleko. Majú síce strechu nad hlavou, čo-to do úst, no pomaly strácajú dôstojnosť. 

Prednedávnom som sa rozprávala s pani, ktorá už niekoľko rokov na ulici vyberá peniaze na rekonštrukciu kúpeľne pre hendikepovaného syna. Býva v malom byte, syn je tridsiatnik a vtesnať ho do malej kúpeľne s umakartovým jadrom je umenie. To nie je všetko. Stačí sa pozrieť na sociálne siete. Na jednej strane príspevky úspešných influencerov, ktorí riešia “otrasné” nasolabiálne vrásky, na druhej strane príspevky ľudí, ktorí sa nemajú čas ani pozrieť do zrkadla, pretože sú zamestnaní starostlivosťou o chorých blízkych. Snažia sa pre nich vyzbierať dostatok peňazí na liečebný pobyt, liek či niečo, čo im aspoň trošku uľahčí život. 

S takýmito výzvami sa stretávam všade. Chodia mi aj do súkromného mailu. Píšu ich zúfalé mamy, otcovia, partneri, partnerky, ľudia, ktorí vedia, že to už ďalej neutiahnu. Keď na to upozorníš, že toto nie je normálne, ako odpoveď dostaneš, že predsa v Afrike sa ľudia majú ešte horšie. Majú. Ale nebolo by lepšie súťažiť v tom, kto sa má lepšie? Včera som natrafila na príspevok z letáku hračkárskeho obchodu. „Keď zrušíme hotovosť, čo dáš žobrákovi?“ Dúfam, že im nebudem musieť dávať nič. Pretože máme všetko potrebné na to, aby sme vytvorili spoločnosť, kde nebudú žobráci. Kde si každý bude môcť naplniť základné potreby, aj splniť svoje sny. Jediný háčik spočíva v tom, že takáto spoločnosť sa nevytvorí sama. Stačí sa pridať k informovaniu a vtedy v nej všetci môžeme žiť.  

M.

Zdroj: creativesociety

Kto nám vnucuje, čo si máme myslieť?

22.04.2024

Pokračujeme v odhaľovaní šablón tzv. architektov vedomia cez úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je hlavne očierňovať určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl [...]

Kto manipulujte verejnou mienkou?

20.04.2024

Paradox dnešnej doby? Máme úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je špiniť určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl „Slovensko a jeho [...]

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 325
Celková čítanosť: 642520x
Priemerná čítanosť článkov: 1977x

Autor blogu