Založ si blog

Kde sú naši vedci? Prečo o tom nehovoria?

Za všetkým hľadaj moc a peniaze. A peňazí je vo vede fakt biedne. Prejavov moci vo vedeckej oblasti je zasa priveľa. Prečítajte si úryvok reči Igora Michajloviča Danilova z fóra „Globálna kríza. Východisko existuje.” Myslím, že nastal čas, aby veda konečne začala plniť svoje skutočné poslanie.

„Priatelia, chcel by som povedať, že sú tu naši vedci, je ich mnoho a veľa vedia. Ale dnes sa situácia vyvinula tak, že naša veda na celom svete je rozdelená na rôzne odvetvia. A v skutočnosti je financovanie súčasnej vedy veľmi slabé, mám na mysli vedu, ktorá, ako sme už pochopili zo skôr počutého, nás má zachrániť. A povedal by som, že je to naozaj alarmujúce. Problém je veľmi vážny a beztak ho budeme musieť riešiť, nuž, alebo neriešiť. V skutočnosti v našom súčasnom svete my, celé ľudstvo, máme varianty. Prvým variantom je nerobiť nič. Môžeme si zopakovať osud Marsu. Je aj druhý variantvšetci sa zjednotiť okolo jednej vlády. V prvom rade, prečo to hovorím? Pretože na to, aby sme klimatický problém vyriešili, naozaj vyriešili, musíme zhromaždiť všetkých našich vedcov dovedna. 

Potrebujeme všetkých 

Áno, potrebujeme aj teoretikov, ale predovšetkým potrebujeme praktikov: tých vedcov, ktorí dnes pracujú pre rôzne štáty, tých, ktorých mená nepočujeme a nevidíme. Nehovorí sa o nich, ale vieme, čo robia. Robia to, čo je vo výsledku z väčšej časti namierené proti našim životom. Nastal čas, aby aj títo vedci poslúžili ľudstvu. Žiaľ, takých vedcov žiadny štát len tak nedá. Preto je potrebné problém vyriešiť globálne, ak chceme ako ľudstvo prežiť. Globálne vyriešenie tohto problému bude spočívať v tom, že sa chtiac-nechtiac musíme ako celé ľudstvo zjednotiť. Musíme sa zjednotiť, aby sme raz a navždy ukončili vojny, pretože aj najmenšia hrozba vojen povedie k tomu, že tieto tajné konštrukčné kancelárie zostanú utajené. Vedci, ktorí sú dnes na čele vedy, sa venujú skutočne praktickej vede vo vývoji nových odborov a smerov, v takpovediac novej fyzike, fyzike, na ktorú sme si ešte nezvykli, ale už funguje na nových fyzikálnych princípoch, vytvára to, čo nás následne zabíja vo vojnách, v konfliktoch a v mnohých iných oblastiach v sporoch medzi štátmi. 

Ale keď ich raz zhromaždíme za jedným stolom, to znamená, že všetky vojny sa musia skončiť, a teda, či to chceme alebo nie. V našom súčasnom spotrebiteľskom formáte to znamená, že všetky štáty musia byť zjednotené nejakou jednou silou. Nech to bude jedna svetová vláda, ktorú zvolia ľudia alebo ju zvolia štáty. Či je to prijateľné alebo neprijateľné – musia rozhodnúť ľudia, ale tu nastáva problém a ja ho vyslovím. 

Prečo jednotná svetová moc nie je v tejto situácii východiskom? Je to spôsobené predovšetkým tým, že každá vláda má opozíciu. Niektoré krajiny budú proti svetovej vláde, ktorú si zvolia ľudia alebo ju zvolia krajiny. Niekto bude s niečím nesúhlasiť, teda budú napätia. Ak sú raz napätia, tak budú aj nezhody. Keďže budú nezhody, znamená to, že stále budú pracovať na nových typoch zbraní. A keďže budú pracovať na nových typoch zbraní, tak mnohé krajiny jednoducho neposkytnú svojich skutočných vedcov, tých, ktorí v súčasnosti vyvíjajú pokročilé typy zbraní v tajných konštrukčných kanceláriách, nebudú si môcť sadnúť za jeden stôl s ostatnými. A keď si aj sadnú, za každým vedcom bude stáť 10 spravodajských dôstojníkov, aby toho veľa nenahovoril, aby hovoril „správne“ a „správne” myslel. Ale vedci dnes musia dostať tvorivú slobodu a vlastne aj maximálne možné zdroje. Čiže nesmú byť obmedzovaní tak, ako sú obmedzovaní dnes.

Prečo naša veda dodnes stále, takpovediac, verí v mylné teórie? Iba preto, že tieto mylné teórie týkajúce sa zmeny klímy sú jednoduchšie a vidíme v nich aspoň nejaké riešenie. Bolo by dobre, keby to naozaj bolo tak. Ale, žiaľ, dnes sme videli fakty, dôkazy. Sú nepopierateľné. Je možné pochybovať, je možné to nechcieť, ale sami sme sa presvedčili, že je to fakt. Toto je bezpodmienečný fakt, ktorý potvrdzuje našu najbližšiu budúcnosť. A problém sa už týka bezpečnosti celého sveta, každého človeka na tejto planéte. Tento problém sa už týka každého, rovnako sa týka aj všetkých krajín.

Ak si zvolíme riešenie ako druhú možnosť, keď bude jedna vláda s vlastnou opozíciou, teda s nedostatkom vedcov, a čiže s nedostatkom našich možností tento problém riešiť, tak s najväčšou pravdepodobnosťou zopakujeme osud Faetónu. Uvediem všeobecne jednoduchý príklad.

Aby sme dnes nebezpečenstvo aspoň trochu znížili, musíme aktívne vykonávať odplyňovanie. Čo nám to dá? Myslím vo vzťahu k sopkám a zemetraseniam. Odplynenie je to, čo dokáže aspoň trochu zoslabiť napätie, ktoré máme všetci pod nohami, aby sa zmiernilo a vyhrali sme aspoň trochu času. Ale ak nezastavíme vonkajší vplyv na jadro a nestabilita sa bude rozvíjať, tak pri nesprávnom odplyňovaní ešte viac zosilníme destabilizáciu nášho jadra. Na to, aby sme dokázali zvíťaziť nad klímou, musíme nájsť riešenie v úplne novej fyzike, tej, o ktorej dnes ešte nič poriadne nevieme.

Čo vieme, je, že existuje.Sledujeme určité procesy, no dnes sa nám zatiaľ nedarí nájsť riešenie. Na to, aby sme našli riešenie, potrebujeme všetkých múdrych ľudí tohto sveta a predovšetkým tých najmúdrejších. A tu, či chceme alebo nie, musíme niečo podniknúť, ak chceme prežiť. Východisko existuje. 

Je to zmeniť formát, zmeniť prístup, ak my, všetci ľudia tejto planéty, zatúžime žiť, zatúžime zachovať našu krásnu planétu pre našich jedinečných potomkov, tak musíme urobiť úplne nové kroky pre celé ľudstvo. Musíme zmeniť tento formát našej existencie, urobiť to tak, aby sa raz a navždy u nás skončili vojny, skončili konfrontácie medzi rôznymi krajinami, aby sme skutočne mohli oslobodiť našich vedcov a zaistiť im všetky potrebné zdroje.

Igor Michajlovič Danilov, úryvok z reči na fóre 

Zdroj: medzinárodné online fórum Globálna kríza. Východisko existuje

Reakcia na čiernu PR kampaň: Komu vadia billboardy Tvorivej spoločnosti?

20.03.2024

Pred pár dňami vyšiel v denníku SME tendenčný premium článok, ktorý má za cieľ pošpiniť medzinárodný projekt Tvorivá spoločnosť. Autorka tohto článku, ktorý vo výsledku očierňuje účastníkov projektu, ako aj samotnú myšlienku projektu Tvorivá spoločnosť, narúša takmer všetky zásady novinárskej etiky, napriek tomu, že Etický kódex novinára je pre ňu, ako aj [...]

Nádejný podnikateľ

19.03.2024

Svedectvá, ktoré nás nútia zamýšľať sa nad smerovaním spoločnosti Pri cestovaní vlakom som sa neplánovane stala súčasťou cudzieho rozhovoru: „Ty pako, čo tu robíš?!” buchol staršieho pána po pleci mladý chalan, spoznal v ňom starého známeho. “Ešte robíš u Zdena?” spýtal sa ho Tibi, obézny pán, ktorý žije z invalidného dôchodku. Občas predá nejaký [...]

Medveď nad človekom: Zrkadlo spoločenských hodnôt v čase krízy

17.03.2024

V dnešnom svete plnom nekonečných diskusií a polemík často premýšľam, aké sú skutočné hodnoty, ktoré naša spoločnosť vyznáva. A práve dnes moje úvahy smerujú k zvláštnej paradigme, ktorá mi nedáva spať: prečo je v našom spoločenskom rebríčku hodnôt medveď považovaný za bytosť vyššej hodnoty než život človeka? Táto otázka mi príde ešte naliehavejšia, [...]

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 320
Celková čítanosť: 623061x
Priemerná čítanosť článkov: 1947x

Autor blogu