Založ si blog

Otvorený list Tebe, kto čítaš tieto riadky

„Nikdy nepochybujte, že malá skupina uvážlivých, zanietených ľudí môže zmeniť svet; skutočne, to je to jediné, čo ho kedy zmenilo.“  Margaret Mead

Milý čitateľ,
nepoznáme sa. Možno si sem zablúdil, pretože si chceš na chvíľku oddýchnuť od pracovných činností. Možno si čítaním krátiš čas u lekára. Alebo si maminou na materskej, ktorej práve zaspalo dieťa. Chcela by mať čas pre seba, no pred ňou je kopec všedných domácich povinností. Alebo si robotník, pracujúci ďaleko od domova a návšteva slovenských webov je spojovacou niťou s rodným domovom. Si študent učiaci sa na skúšky? Či ten, ktorí neustále nadáva na politikov, všetkých by najradšej poslal do teplých krajín, pretože už neverí nikomu a ničomu? Máš mnoho tvárí. Ale v skutočnosti máme k sebe oveľa bližšie. Pretože viem, že chceš to, čo ja. Mať svoje miesto na zemi, mať svoj pokoj, tráviť čas s rodinou či trošku viac sa venovať svojim záujmom. Človek k šťastiu nepotrebuje veľa. Väčšina z nás sníva o jednoduchých veciach, netúži po palácoch, neobmedzenej moci či prezidentskom kresle. Tak kde sa stala chyba? Prečo žijeme v čoraz horšom svete, v ktorom je všetko obrátené hore nohami? Odpoveďou je moc a peniaze. Základné páky systému.

Len rozprávka? 

Kedysi som milovala klasické rozprávky. Dnes sa na ne pozerám inak. Takmer v každej sa ľudia obracali na dobrého kráľa, panovníka, prípadne odvážneho rytiera, ktorý vyrieši všetky „prúsery“. Nikde nepočuť, že by niečo zmohli obyčajní ľudia. Tí, ktorí pasívne nečakali, ale začali konať. Nie tak, naučeno, že vybehli s motykami a sekerami a zhodili “zlého“ kráľa. Nakoniec jeho miesto vždy obsadil iný, ktorý tiež nebol až taká výhra. Nepočuť, že ľudia vytvorili samosprávu, sami začali rozhodovať o veciach, ktoré sa ich týkajú. Asi preto takýto model fungovania vnímame ako nezmysel. Rozprávkam sa však musí niečo nechať. A to je myšlienka, že dobro vždy zvíťazí nad zlom. My sme dnes urobili zlo ako prirodzenú súčasť života, normu, podľa ktorej fungujeme. No môžeme to zmeniť.

Možno si čítal…

Keď sa ľudia spoja, dokážu mnohé. A to môže byť pre niektorých nebezpečné… Preto sa začína biť na poplach, aby ľudstvo nedajbože nevyšlo z košiara, v ktorom je už tak dlhú dobu. Veď ľudia majú právo iba držať hubu a krok. Občas, keď je to niekomu výhodné, zapojiť sa do revolúcie, dúfajúc, že pod iným „kráľom“ sa im bude dýchať ľahšie. Čítala som, čo všetko sa už popísalo o Tvorivej spoločnosti. Že sme takí a onakí. Že sme nebezpeční. Že za nami stojí nejaké “veľké zviera,” ktoré nás financuje. Vari by sme v tom prípade neboli už vo všetkých mediálnych kanáloch? Psy štekajú a karavána ide ďalej. Máme reálnu šancu vytvoriť model spoločnosti, kde nebude moc, kde sa bude rozvíjať individualita, kde bude moderné byť dobrým človekom, kde budeme mať k dispozícii všetky vymoženosti. Veď žijeme v 21. storočí! Viem si predstaviť svoj voľný čas tráviť inak, než neustálym umývaním podlahy. Chcem žiť vo svete, kde nebudem dostávať do súkromných správ množstvo žiadostí o finančné príspevky na liečbu pacienta, postavenie sirotinca či neodkladnú operáciu. Preto aj svoju obedňajšiu prestávku dnes venujem písaniu tohto blogu. Pretože od vytvorenia Tvorivej spoločnosti nás delia len dve veci. Neinformovanosť a naša pasivita.

S úctou

Michaela

Zdroj: creativesociety.com

Reakcia na čiernu PR kampaň: Komu vadia billboardy Tvorivej spoločnosti?

20.03.2024

Pred pár dňami vyšiel v denníku SME tendenčný premium článok, ktorý má za cieľ pošpiniť medzinárodný projekt Tvorivá spoločnosť. Autorka tohto článku, ktorý vo výsledku očierňuje účastníkov projektu, ako aj samotnú myšlienku projektu Tvorivá spoločnosť, narúša takmer všetky zásady novinárskej etiky, napriek tomu, že Etický kódex novinára je pre ňu, ako aj [...]

Nádejný podnikateľ

19.03.2024

Svedectvá, ktoré nás nútia zamýšľať sa nad smerovaním spoločnosti Pri cestovaní vlakom som sa neplánovane stala súčasťou cudzieho rozhovoru: „Ty pako, čo tu robíš?!” buchol staršieho pána po pleci mladý chalan, spoznal v ňom starého známeho. “Ešte robíš u Zdena?” spýtal sa ho Tibi, obézny pán, ktorý žije z invalidného dôchodku. Občas predá nejaký [...]

Medveď nad človekom: Zrkadlo spoločenských hodnôt v čase krízy

17.03.2024

V dnešnom svete plnom nekonečných diskusií a polemík často premýšľam, aké sú skutočné hodnoty, ktoré naša spoločnosť vyznáva. A práve dnes moje úvahy smerujú k zvláštnej paradigme, ktorá mi nedáva spať: prečo je v našom spoločenskom rebríčku hodnôt medveď považovaný za bytosť vyššej hodnoty než život človeka? Táto otázka mi príde ešte naliehavejšia, [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 320
Celková čítanosť: 623016x
Priemerná čítanosť článkov: 1947x

Autor blogu