Založ si blog

O čom ste sa naposledy rozprávali so susedom?

Ja som mala naposledy debatu o tom, čo si zasadíme do predzáhradky našej bytovky. Vraví sa, že dobrý sused je bližší ako rodina. Súhlasím s ním. Najmä, keď vaša rodina žije na opačnom konci štátu a vidíte sa len niekoľkokrát do roka. Žijem na dedine. Sme si tu akýsi bližší. O okolie sa staráme spoločne, a to má množstvo výhod. Ušetrí to čas, energiu, aj peniaze. Keď niekto pečie, zopár kúskov koláča pošle aj ostatným. Také normálne, medziľudské vzťahy, v ktorých si človek nepotrebuje obohnať pozemok dvojmetrovým betónovým plotom, aby mu nedajbože, niekto nezasahoval do súkromia. So susedmi sme si prešli kadečím. Neľahké situácie nám pomohol prekonať humor a pochopenie, že keď budeme ťahať za jeden koniec, bude sa nám všetkým žiť ľahšie.

Pred nejakým časom som išla pozrieť známu, staršiu pani, ktorá býva v okresnom meste. Do paneláku sa nasťahovala niekedy v sedemdesiatych rokoch. Len čo ho dostavali, do bytov sa nasťahovala generácia mladých. Dnes sú už dôchodcovia. Niektorí žijú v bytoch s deťmi a vnúčatami, iní odišli do domova dôchodcov. A zopár z nich už nežije. Známej som sa spýtala na susedov. Ako sa majú, či sa stretávajú. „Prečo sa pýtaš?” odpovedala mi, asi ju zarazila moja otázka. Dozvedela som sa, že so susedmi sa nikdy nemuseli. Že je to v tej bytovke absolútna normálka. Poznajú svoje mená, poznajú svoje deti, a to je všetko. Nepožičiavajú si cukor. Radšej si poň zabehnú do obchodu, aby sa navzájom nemuseli kontaktovať. Prišlo mi to zvláštne. Žijú v jednom dome viac ako štyridsať rokov, pritom nič o sebe nevedia. Po pár týždňoch mi známa zavolala. Na schodoch stretla susedku z nižšieho poschodia. Prehodili pár viet. Susedka jej povedala, že jej je doma dlho, a tak sa ide prejsť. „Môžem sa pridať?” spýtala sa jej známa. Susedka ostala prekvapená. Nakoniec len mykla plecom: „Prečo nie?“ súhlasila. Majú za sebou už niekoľko túr po okolí. Obe radi chodia do prírody, no chýbala im parťáčka. 

Téma susedských vzťahov ma zaujala. Väčšina diskusií, na ktoré som natrafila, skôr hovorí o problémoch. Čo ktorý sused vyviedol, aký je neznesiteľný, ako by sa mal niekto zmeniť… Jednoducho klasika. Pritom to môže byť inak. Prehodiť so susedom pár slov. Spýtať sa ho, ako sa má. Ponúknuť len tak nezištne pomoc. Dovoliť si trošku sa spoznať, porozprávať sa, ako by sa dalo žiť inak, lepšie. Pretože v ťažkých časoch sa budeme môcť spoľahnúť len na tých najbližších. A čo vy? Tiež si myslíte, že dobrého suseda robí vysoký plot? Počula som veľa príbehov a aj moja vlastná skúsenosť mi ukázala, že práve cez „nízke ploty“ vieme skôr podať pomocnú ruku. Alebo naopak, sami nejakú tú pomoc dostať. Máme k sebe bližšie ako si myslíme, veď susedmi na našej planéte sme si vlastne všetci.

M.

Zdroj: creativesociety.com

Kto nám vnucuje, čo si máme myslieť?

22.04.2024

Pokračujeme v odhaľovaní šablón tzv. architektov vedomia cez úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je hlavne očierňovať určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl [...]

Kto manipulujte verejnou mienkou?

20.04.2024

Paradox dnešnej doby? Máme úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je špiniť určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl „Slovensko a jeho [...]

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus

Dvaja ruskí vojaci sa priznali ku chladnokrvnej trojnásobnej vražde. Zabili starostku aj ich kolegu

26.04.2024 10:10

Páchatelia v snahe zamaskovať zločin telo poliali horľavinou a potom do domu vhodili granát, ktorého výbuch spôsobil požiar.

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 10:15

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 325
Celková čítanosť: 642315x
Priemerná čítanosť článkov: 1976x

Autor blogu