Založ si blog

Lož prvá

 DEZINFORMÁCIE VS. FAKTY

Účastníci projektu Tvorivá spoločnosť z Česka a Slovenska sa dištancujú od manipulácie verejnou mienkou v mediálnych článkoch očierňujúcich projekt Tvorivá spoločnosť.

V mediálnom priestore Českej a Slovenskej republiky pribúdajú články, ktoré neustále opakujú tie isté nepravdy a klamstvá o projekte Tvorivá spoločnosť. Akým spôsobom dochádza k legitimizácii hrubo manipulatívnych tvrdení, a teda k porušovaniu základných práv a slobôd samotných účastníkov?

Jednotlivé tvrdenia očierňujúce projekt budú postupne uvedené na pravú mieru, s odkazom na platnú legislatívu Českej a Slovenskej republiky a medzinárodné zmluvy, a ďalej budú rozobrané niektoré negatívne dôsledky tohto otvoreného novodobého „honu na čarodejnice“ v demokratickej spoločnosti.

Lož prvá: Tvorivá spoločnosť je ALLATRA

Tvrdenie, že projekt Tvorivá spoločnosť je to isté, čo Medzinárodné spoločenské hnutie ALLATRA (aj keď samo o sebe očierňujúce nie je), je s ohľadom na skutočnosť hrubo zavádzajúce, naviac často v nadväznosti spájané s pejoratínym výrazom sekta.

„Tvořivá společnost je projekt náboženského hnutí AllatRa, který má jediný cíl – získat pro tuto sektu co nejvíce členů.“ Zdroj: Vojtěch Gavriněv, Seznam Zprávy, 20. 12. 2022, (novinár v článku cituje religionistu Jakuba Ludvíka, hlásiaceho sa ku katolíckej viere, študenta religionistu doc. Zdeňka Vojtíška, hlásiaceho sa k Cirkvi bratskej)

„Ještě předtím (…) je zapotřebí upřesnit, proč se v současnosti s ohledem na hnutí vyjadřujeme jako o Tvořivé společnosti, a ne jako o hnutí AllatRa, když se ve své podstatě jedná o totožné společenství. Pokud bychom věci poněkud zjednodušili, mohli bychom prohlásit, že AllatRa reprezentuje tu složku hnutí, která je explicitně spirituální.“ Zdroj: Jakub Ludvík, religionista, Náboženský infoservis, 24. 11. 2022

„Tvořivá společnost je mezinárodní hnutí, nejpopulárnější ve východní a střední Evropě založený v roce 2022. Jedná se o součást (či nástupce) nového náboženského hnutí AllatRa.“ Zdroj: Wikipedia, 20.10.2023, (citácie religionistov Jakuba Ludvíka a Zdeňka Vojtíška)

„V posledních měsících a týdnech zasáhl nové náboženské hnutí AllatRa a jeho projekt Tvořivá společnost kritický mediální zájem na Slovensku i v Česku.“ Zdroj: Jakub Ludvík, religionista, Náboženský infoservis, 24. 2. 2023

„Tvořivá společnost tak slouží jako prezentace AllatRa pro nejširší publikum,“ Zdroj: Karolína Antlová, iROZHLAS, 17. 3. 2023  (rozhovor s religionistom Zdeňkom Vojtíškom)

Aké sú fakty:

Projekt Tvorivá spoločnosť je sociálny projekt, ktorý vznikol vďaka iniciatíve MSH ALLATRA v roku 2019. Na základe dlhodobého globálneho sociálneho prieskumu bolo vytvorených 8 osnov ako návrh nového formátu fungovania spoločnosti. K šíreniu jeho podstaty sa čoskoro začali pridávať ľudia z celého sveta, pretože ľudskosť, sloboda, bezpečie, transparentnosť a pravdivosť informácií a absencia moci sú prirodzenou potrebou každého človeka. Pretože sa k projektu TS začalo pridávať stále viac ľudí mimo MSH ALLATRA, projekt TS sa na základe medzinárodnej dohody účastníkov v r. 2021 osamostatnil.

Projekt Tvorivá spoločnosť je teda úplne samostatným všeľudským projektom, ktorého sa má právo a možnosť zúčastniť akýkoľvek človek na planéte, vrátane ľudí podporujúcich aktivity MSH ALLATRA. Účastníkom projektu Tvorivá spoločnosť je akýkoľvek človek, ktorý pochopil jeho podstatu (teda 8 osnov) a šíri ju ďalej.

Ako médiá využívajú religionistami vymyslenú a neustále potvrdzovanú skratku, že Tvorivá spoločnosť rovná sa „AllatRa“? Ako zneužívajú pojem sekta v súvislosti s Tvorivou spoločnosťou?

Kutnohorská sekta, proruská sekta AllatRa, ale také třeba Církev svaté Korony.Zdroj: Karolina Brodníčková, Novinky.cz, 21.10.2023 

Takto znie úvodná veta článku. „AllatRa“ je uvedená hneď vedľa mediálne dobre známeho prípadu Kutnohorskej sekty, kde „docházelo k psychickému i fyzickému týrání a pořádaly se různé tajemné rituály“ (irozhlas.cz, 3.7.2023) a vodca sekty bol nakoniec vlastnými členmi zavraždený. Ako tretia „sekta“ je uvedená Cirkev svätej Korony – absolútne obskúrne zoskupenie, avšak ich témou je traskavá téma koronavírusu, ktorá posledné roky rozdeľuje spoločnosť v Českej republike. Ďalej už „AllatRa“ nie je v článku uvedená. Aký obraz prenesene o Tvorivej spoločnosti vytvára autor článku vložením pojmu „AllatRa“ za príklad životu nebezpečnej sekty?

Môže byť stotožnenie MSH ALLATRA s projektom Tvorivá spoločnosť niečím naozaj nebezpečné? Môžu z toho plynúť závažné spoločenské dôsledky? Problém nespočíva v samotnej zámene názvu, ale v nepravdivom označovaní hnutia ALLATRA religionistami za nové náboženské hnutie (tento zástupný pojem pre pejoratívny výraz sekta a hrubé manipulácie na neho naviazané bude podrobnejšie rozobraný v ďalšom bode). Projekt Tvorivá spoločnosť, rovnako ako MSH ALLATRA, stojí úplne mimo politiku a náboženstvo. Duchovný presah MSH ALLATRA slúži ako zámienka pre religionistov k ignorácii tohto zjavného faktu (projektu Tvorivá spoločnosť aj projektov hnutia ALLATRA sa účastnia ľudia bez ohľadu na svoju politickú alebo náboženskú príslušnosť či ateizmus).

Príklad závažného spoločenského dôsledku nepravdivého tvrdenia

V Ruskej federácii, Čeľabinskej oblasti poslúžilo práve toto spojenie ako zámienka v rekordne rýchlom vykonštruovanom súdnom procese (vyjadrenie právnika k celému prípadu nájdete vo videu: Názor právnika. Súdny proces proti ľudstvu). V ňom bola účastníčka projektu Tvorivá spoločnosť obvinená a odsúdená za nelegálnu misijnú činnosť. Stotožnenie projektu Tvorivá spoločnosť a MSH ALLATRA presadzoval ako svedok samozvaný religionista, učiteľ dejepisu Konstantin Putnik, predstaviteľ misijného oddelenia pravoslávnej cirkvi v Čeľabinskej oblasti, a jeho žiak Sergej Manturov pod záštitou pravoslávneho metropolitu Alexija Orlova. Na základe tohto nezákonného procesu bola následne činnosť projektu Tvorivá spoločnosť generálnou prokuratúrou na území Ruskej federácie zakázaná. 

Určite je zaujímavé poukázať na historický vývoj, t. j. že práve v Čeľabinskej oblasti sa už v roku 2018 začali prvýkrát uverejňovať štvavé články proti MSH ALLATRA. A práve tieto články sú citované na medzinárodnej úrovni vrátane britskej BBC. Na tú sa odvolávajú autori v iných krajinách vrátane Českej republiky a Slovenska. Zavádzajúce onálepkovanie však dohľadateľne pochádza z jedného zdroja, napriek tomu má jednoznačne medzinárodný presah.

Napriek opakovaným vysvetleniam zo strany účastníkov smerom k českým religionistom, ktorí toto tvrdenie neustále šíria a legitimizujú v článkoch sekundárnych autorov (bežných novinárov), sa autori článkov podieľajú na vytváraní falošného precedensu vo verejnej mienke a de facto na bezpráví páchanom na účastníkoch globálneho projektu.

Tvorivá spoločnosť je od počiatku výhradne sociálny projekt, je teda zarážajúce, že je predmetom eminentného záujmu práve religionistov.

Skresľovanie  a manipulácia s informáciami, bohužiaľ, vedú k tomu, že sa k širokej verejnosti nedostanú pravdivé a závažné informácie. Každý z nás však môže sledovať blížiace sa online fórum a urobiť si vlastný názor.

„GLOBÁLNA KRÍZA. ZODPOVEDNOSŤ“, dňa 2. DECEMBRA 2023 o 18:00 na YouTube a všetkých sociálnych sieťach.

Zdroj: creativesociety.com

Kto nám vnucuje, čo si máme myslieť?

22.04.2024

Pokračujeme v odhaľovaní šablón tzv. architektov vedomia cez úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je hlavne očierňovať určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl [...]

Kto manipulujte verejnou mienkou?

20.04.2024

Paradox dnešnej doby? Máme úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je špiniť určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl „Slovensko a jeho [...]

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

Gabriel Attal / Pcheng Li-jüan / Si Ťin-pching /

Odmena za Taiwan? Si pricestoval na štátnu návštevu Francúzska. Stretne sa s Macronom, budú rokovať aj o Ukrajine

05.05.2024 21:45

To, že si čínsky prezident vybral pre svoju návštevu Francúzsko potvrdzuje postavenie Macrona ako mocenského hráča EÚ.

ťava

V zoo sa narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej

05.05.2024 21:21

Gravidita ťavy dvojhrbej trvá približne rok a rodí sa väčšinou jedno mláďa.

európsky parlament, peter pellegrini, europarlament

Od EÚ sa izolovať nechceme. Čo teda od nej chceme?

05.05.2024 20:23

Nechceme, aby Slovensko bolo opäť čiernou dierou v srdci Európy. Chýba nám však vízia a stratégia našej hry v EÚ. Čo teda chceme a čo nie? Zapojte sa do novej DEMDIS diskusie!

Rómske deti / Rómovia / Róm /

Prieskum: Žiaci z marginalizovaných rómskych komunít by sa podľa 60 % Slovákov mali vzdelávať oddelene

05.05.2024 20:02

Prieskum CEEV Živica a Teach bol uskutočnený v spolupráci s prieskumnou agentúrou Focus vo februári 2024 na vzorke 1025 respondentov.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 325
Celková čítanosť: 647130x
Priemerná čítanosť článkov: 1991x

Autor blogu