Založ si blog

Ora et labora

Fenomén vojny ma zaujímal od detstva, asi ako každého chlapca. V našej spoločnosti je vojna chápaná ako nejaká prirodzená vec. Od vlastivedy až po dejepis sa žiaci učia väčšinou o vojnách, o vodcoch, vojvodcoch, kráľoch, federáciách, konfederáciách a frakciách… Avšak z definície vojny vypadla jedna vsuvka. Na bojisku neumierajú králi, vojvodcovia ani federácie. Umierajú ľudia. Obyčajní ľudia ako ty a ja. A ak by si sa spýtal takého obyčajného človeka, že či chce vojnu, tak ti odpovie, že nie. Prezident ti odpovie, že ju chce, ale nebude stáť v prvej línii. Absurdné, nie? Ten, kto vojnu vykonštruuje, v nej nebojuje?

Takže sa natíska otázka, kto teda vlastne vojnu chce? No zrejme my, obyčajní ľudia, keď v nej bojujeme aj napriek tomu, že muži na bojisku chápu, koho zabíjajú, a že človek na druhej strane je tiež niekoho syn, otec, brat, bratranec alebo strýko. 

Ja chápem, že pre väčšinu z nás je ťažké vyjsť z blaženosti vlastnej bubliny a každý z nás chce len pokoj a venovať sa svojej rodine alebo práci. A tak v honbe za pokojom akceptujeme absurdity mocnárov pod heslom: „Keď som ho tam zvolil, tak nech sa stará.“ Lenže ten „zvolený“ tam je minimálne 4 roky a medzitým pácha akurát len škody ako sarančata v obilnom poli. A tak akceptujeme zvýšenie daní na boj s horúcim vzduchom, daň z dane pre daň na daň, povolávací rozkaz na vojnu…. Len aby som nemusel pohnúť prstom, veď pán farár povedali: „Modli sa a pracuj.“ (s podtextom: a opováž sa na niečo pýtať!) Ježiš ale toto netvrdil, tak prečo radšej veríš farárovi? Ach zabudol som… ani knihu svojho náboženstva si nečítal. 

Necítiš v tom tú absurditu? Nie je lepšie nasledovať toho, kto po tebe chce, aby si sa vzdelával a bol nezávislý? Veď to chceme aj od našich detí, aby boli vzdelané a nezávislé. Prestaňme už bojovať. Ľudstvo nemá iného nepriateľa ako klímu. Na vojnu s klímou potrebujeme každého jedného. Všetkých, pod podmienkou, že chceme prežiť. Opusti svoju bublinu, inak zomrieš!

V jednej časti sci-fi seriálu „Star Trek:  Enterprise“ sa pýta mimozemšťan človeka: „Ako sa vám podarilo vybudovať tak krásny svet?“ (kto pozná seriál, tak vie, že v seriáli medzi ľuďmi neexistuje moc, každý má zabezpečené bývanie, stravu, vodu a energiu bezplatne, vo svete Star Treku na zemi neexistujú peniaze) a človek mu odpovedá: „Pár statočných sa rozhodlo, že môžeme žiť lepšie.“  Tak buďme statoční, ale všetci, nie len pár.

MUDr. Ján Šepák

Lekár v predatestačnej príprave v odbore Otorinolaryngológia a jeden zbabelý statočný

zdroj: creativesociety.com; fórum Globálna kríza. Zodpovednosť

Kto nám vnucuje, čo si máme myslieť?

22.04.2024

Pokračujeme v odhaľovaní šablón tzv. architektov vedomia cez úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je hlavne očierňovať určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl [...]

Kto manipulujte verejnou mienkou?

20.04.2024

Paradox dnešnej doby? Máme úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je špiniť určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl „Slovensko a jeho [...]

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 325
Celková čítanosť: 645250x
Priemerná čítanosť článkov: 1985x

Autor blogu