Založ si blog

My všetci, sukne a vysávač

Mám kamarátku, ktorá si rada kupuje nové sukne. Fakt som ju nevidela oblečenú v tej istej dvakrát. Vždy, keď príde s novým kúskom, usmeje sa a ospravedlňuje sa: „No a čo, nefajčím, nepijem, tak si aspoň sukne kupujem.” Sem-tam si pripomenie, že je podľa meradiel dnešnej spoločnosti stará dievka, ktorá „sedemdesiat sukien mala a predsa sa nevydala.”

Ja nie som zameraná na sukne. Ale na vysávače. Napriek tomu, že bývame v malom trojizbáku, máme 5 vysávačov. Ručný vysávač, ktorý fungoval 10 minút, klasický vysávač, ktorý viac hučí ako vysáva, robotický vysávač, ktorý sa rozbehne k jedinej prekážke v izbe a urputne do nej búcha, až kým ho nevypnem. Priemyselný vysávač je zas veľké nemehlo, manžel ho dovliekol z nejakej stavby a ja ho vyťahujem len počas veľkého upratovania. Veľké nádeje som vkladala do tyčového vysávača dva v jednom, ktorý som si vyberala na základe recenzií. Mal vynikajúco vysávať, aj umývať. Zlyhal aj v jednom aj v druhom. Nakoniec si najrýchlejšie so špinavou dlážkou v kuchyni poradí obyčajná trojeurová metla.

„Kurnik, to nevedia urobiť jeden poriadny vysávač?” hundrala som, rozmýšľajúc, kde nastala chyba v programe. Technológie idú raketovým tempom. Každý rok sa prezentujú nové vylepšené verzie nielen vysávačov, ale aj mobilov, počítačov, kuchynských robotov, žehličiek, epilátorov… Stačí sa prejsť po obchode s elektrotovarom. Na jednej strane produkty sľubujú uľahčenie každodenného života, na druhú stranu zamoria krajiny tretieho sveta elektroodpadom. Na ich inovácii sa podieľajú vedecké kapacity z celého sveta, inžinieri však občas urobia chybu.

Stretla som sa aj s teóriou „kazítok” v elektrotechnike, ktoré majú zabrániť tomu, aby produkt fungoval doma celé desaťročia. Pri pohľade na naše zbláznené vysávače čoraz viac uvažujem nad tým, že táto teória nie je až tak celkom od veci. Môžeme si vybrať z tisícov verzií a modelov jedného produktu, no máloktorá z nich funguje bez problémov.

Uvedomujem si, aké je to mrhanie časom, financiami a našim potenciálom. A pritom všetkom sme si ani nevšimli, že narastajú problémy s klímou, ktoré berú tisíce ľudských životov a devastujú ekonomiku a hospodárstvo postihnutých krajín. Následky však onedlho pocítime všetci. Náš svet nezachránia vedci a inžinieri, ktorí vymýšľajú nový vysávač. Ani tí, ktorí pracujú nad najnovším modelom telefónu či zbrane, ktorá dokáže na diaľku zničiť tisíce životov jediným stlačením tlačidla. Zachráni nás zjednotený vedecký potenciál, kde môžu vedci využiť svoj rozum a schopnosti pre blaho ľudstva. Pretože klimatické zmeny nezastaví nový vysávač, ani super zbraň hromadného ničenia. Len vedci, ktorí ťahajú za jeden koniec, budú mať možnosť skoncentrovať svoj spoločný potenciál na vyriešenie extrémnych klimatických zmien. Inak sa stane, že nebudú mať pre koho ten super vysávač vymyslieť.

M.

Zdroj: creativesociety.com; fórum Globálna kríza. Zodpovednosť

Kto nám vnucuje, čo si máme myslieť?

22.04.2024

Pokračujeme v odhaľovaní šablón tzv. architektov vedomia cez úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je hlavne očierňovať určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl [...]

Kto manipulujte verejnou mienkou?

20.04.2024

Paradox dnešnej doby? Máme úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je špiniť určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl „Slovensko a jeho [...]

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 325
Celková čítanosť: 645284x
Priemerná čítanosť článkov: 1985x

Autor blogu