Založ si blog

Zomrelo „iba“ 1800 ľudí!

„Hurikán Katrina zabil 1800 ľudí,!“ znelo z rádia. „Iba? Tak málo? Myslela som si, že to bolo oveľa viac, keď o tom všetci tak rozprávajú,” znelo v mojej hlave. Ja sama som bola pobúrená vlastným cynizmom a neúčasťou. Považujem sa za slušného, empatického človeka, ktorému nie je ľahostajný osud ľudí na svete.

Ako je možné, že keď sa katastrofa netýka priamo mňa alebo mojich najbližších, staviam sa k nej tak povrchne? Keď som sa v zápätí snažila na situáciu pozrieť z druhej strany, predstavila som si, ako by som sa cítila, keby v čísle 1800 bol niekto z mojich blízkych, dieťa, manžel, kolegyňa, priateľ. Vnímala by som to inak?

Aké pocity by vo mne vyvolala takáto smutná správa, ktorá by sa ma bytostne dotýkala?

Smútok, trápenie, beznádej, alebo otázky typu „prečo práve mne“ a pod. Každý z nás vníma svoje trápenie za veľké, a cudzie trápenia berie oveľa ľahšie, dá sa povedať, že niekedy až ľahostajne.

Prečo sme takí oddelení? Kam sme dospeli, že ak sa nešťastie netýka priamo mňa, snažím sa ho zľahčovať, nevidieť a čo je najhoršie, nič nerobiť, aby to nebolo? Prečo sa nesnažíme vidieť svet a okolnosti v ňom ako niečo spoločné?

Pozorujem súčasný svet a klimatické zmeny v ňom. Sú stále väčšie a väčšie. Sú stále bližšie a bližšie. Pomôže mi zatvárať oči, zľahčovať to, čo sa deje, keď o chvíľu môžem byť jednou z 1800 obetí nejakej v éteri medializovanej katastrofe? Aj ja sa môžem ocitnúť na druhej strane a o mojej tragédii si niekto druhý môže pomyslieť: „Iba tak málo?! Zomrelo len 1800 ľudí? Myslel som si, že viac, keď o tom všade hovoria.“

Strašné čo i len pomyslieť, čo s nami bude, keď klimatické zmeny naberú na obrátkach, ako hovoria vedci. Ako ich zvládneme, keď ja sama na sebe evidujem individualizmus, oddelenie, neúčasť?!

Pozerala som konferenciu „Globálna kríza. Týka sa to už každého“, a bolo mi nepríjemné priznať si, že sa týka aj mňa.

Že ja a moja rodina budeme tí, ktorí nemajú strechu nad hlavou a sú odkázaní na pomoc druhých… a že aj tí druhí nemajú strechu nad hlavou a nemajú čo jesť a piť. No báť sa a čakať, že sa to vyrieši samé nestačí. 

Satyajit Bhatk, filmový režisér z Indie na konferencii povedal: „Žiadna organizácia, ani žiadna technológia nebude schopná vyriešiť naše problémy, ak nebudeme schopní vyriešiť základný problém, ktorému čelí ľudstvo, a tým je sociálny rozpad, ktorý nastane, ak si neuvedomíme, že sme v podstate všetci jedno, že tvoríme jedno, jeden ľudský celok.”

Zdroj: allatraunites.com/sk, Globálna kríza. Týka sa to už každého

Kto nám vnucuje, čo si máme myslieť?

22.04.2024

Pokračujeme v odhaľovaní šablón tzv. architektov vedomia cez úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je hlavne očierňovať určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl [...]

Kto manipulujte verejnou mienkou?

20.04.2024

Paradox dnešnej doby? Máme úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je špiniť určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl „Slovensko a jeho [...]

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 325
Celková čítanosť: 643958x
Priemerná čítanosť článkov: 1981x

Autor blogu