Založ si blog

Strašiak menom “Zodpovednosť”

Dlho som sa bála zodpovednosti. Už len samotné slovo mi bolo nepríjemné a vo svojom živote som sa snažila vyvliecť sa zo zodpovednosti všade, kde sa dalo.

Mám nápad, ale…

Počas študentských rokov som sa zapájala do rôznych projektov. No nikdy som nechcela byť tá, čo si to zlízne. Bála som sa momentov, že sa niečo nepodarí. Výsledkom toho bolo množstvo nedokončených vecí, prípadne nemastný-neslaný výsledok. Mám dcéru. Minule som započula, ako sa dohovára s kamarátkami: „Ty to povedz…“ „Nie, ty to povedz…“ Nakoniec bol vinníkom “Samo”. Starý známy kamarát, ktorý z času na čas rozbije hrnček, nespraví si domácu úlohu, alebo niekde niečo stratí.

Keď som po prvýkrát počula o Tvorivej spoločnosti, bola som nadšená. Perfektná spoločnosť, v ktorej nebudú vojny, všetci budú mať dostatok a budem mať dostatok času na maľovanie či háčkovanie? Super, idem do toho! Teda, nejdem. Bola som presvedčená, že do tej Tvorivej spoločnosti vplávam ako veľká voda do prístavu, s víťazoslávnym úsmevom: „Tak ma tu máte!”

Jediné, čo ma škrelo na projekte, bol fakt, že miesto moci bude zodpovednosť, ktorá bude ležať na pleciach každého človeka. „Fuj, zodpovednosť, zasa to škaredé slovo,“ pomyslela som si. Veď dovtedy som mohla na niekoho pľuť. Počnúc večne meškajúcimi spojmi, nefunkčným školstvom, končiac vládou či nekompetentným starostom. Veď teoretik je najlepší praktik. Vo svojej hlave som vedela všetko najlepšie, no pri tom všetkom to aj skončilo.

Projekt Tvorivá spoločnosť rastie každým dňom. Pridávajú sa k nemu ľudia, ktorí na vlastnej koži pochopili, čo znamená vziať na seba zodpovednosť. Niesť ideu ďalej, rozprávať sa s ľuďmi, ukazovať, že existuje východisko, o ktorom musia vedieť všetci. Len tak sa budeme môcť rozhodnúť. A ono to ide. Keď som pochopila, že zmena sveta záleží aj odo mňa, skočila som do projektu rovnými nohami. A je to výborné. Prichádzajú nové nápady a slovo zodpovednosť už vo mne nevyvoláva odpor. Naopak, je obrovskou príležitosťou pre rast osobnosti, mnohokrát som za ten čas prekročila svoje nastavené limity..

Ľudí, ktorí už dnes menia svet, je viac, než si dokážete predstaviť. Už túto sobotu, 12. novembra 2022 sa uskutoční fórum „Globálna kríza. Naša záchrana je v zjednotení,“  ktoré budú dobrovoľníci prekladať do 150 jazykov. Bude to veľké, tak si to nenechajte ujsť. 

Kedysi vo mne utkvel citát od Sigmunda Freuda: „Väčšina ľudí v skutočnosti nechce slobodu, pretože sloboda zahŕňa zodpovednosť a väčšina ľudí sa bojí zodpovednosti.” A viete čo, neverím mu. Pretože my sme sa konečne prestali báť.

M.

Zdroj: creativesociety

Kto nám vnucuje, čo si máme myslieť?

22.04.2024

Pokračujeme v odhaľovaní šablón tzv. architektov vedomia cez úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je hlavne očierňovať určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl [...]

Kto manipulujte verejnou mienkou?

20.04.2024

Paradox dnešnej doby? Máme úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je špiniť určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl „Slovensko a jeho [...]

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

Rafah

Abbás: Útoku na Rafah môžu zabrániť len Spojené štáty

28.04.2024 13:30

Plánovanej pozemnej operácii izraelskej armády v Rafahu na juhu Pásma Gazy môžu zabrániť iba Spojené štáty, uviedol Mahmúd Abbás.

Rusko, Deň víťazstva

Poľský minister: Západ má na výber, či porazí Rusko na Ukrajine alebo na poľských hraniciach

28.04.2024 12:48

Sikorski tvrdí, že keby Putin vyhral, bol by ako Hitler. Zmocnil by sa priemyslu a Ukrajincov by poslal bojovať ďalej na západ.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 325
Celková čítanosť: 643674x
Priemerná čítanosť článkov: 1981x

Autor blogu