Založ si blog

Obrovská kvapka, ktorá uvarila Pacifik.

Koncom roka 2013 sa v Aljašskom zálive vytvorilo a začalo šíriť obrovské pole neobvykle teplej oceánskej vody, s veľkosťou približne tretiny územia Spojených štátov. Teplota vody na mnohých miestach prekročila normu o 5-6° C.

Nick Bond, klimatológ zo štátu Washington, nazval tento fenomén Blob („Kvapka”). National Geographic to nazval obrovskou „kvapkou, ktorá uvarila Pacifik“.

Prečo sa to deje?

Existuje niečo spoločné, čo spája miesta vzniku všetkých takýchto kvapiek. Ide o geologicky aktívne oblasti s mladou tenkou kôrou, s aktívnym podvodným vulkanizmom, puklinami a hlbokými zlomami v zemskej kôre. Sú to miesta najaktívnejšieho výstupu horúcej a pohybujúcej sa magmy. Preto sa oceán ohrieva nielen na povrchu, ale aj v hĺbke. Stredné hĺbky oceánov sa za posledných 60 rokov otepľovali 15-krát rýchlejšie, ako za predchádzajúcich 10 000 rokov. A tento nárast stúpa každým rokom rýchlejšie.

Oceán je zdrojom života pre celú planétu, aj pre nás, ľudí. Ešte máličko a stane sa zdrojom našej smrti. Podľa vedcov je na to, aby sa oceán zohrieval takým tempom ako teraz, potrebné toľko energie, koľko by sa uvoľnilo, keby sa v priebehu roka každú sekundu odpálilo 7 atómových bômb zhodených na Hirošimu.

Otepľovanie vôd oceánov zosilňuje katastrofické tajfúny a hurikány, ktoré si ročne vyžiadajú tisíce ľudských životov.

Bezprecedentný rozsah zahrievania vôd oceánov naznačuje aj to, že oceán už vyčerpáva svoju schopnosť zadržiavať energiu, ktorá sa snaží vyrvať nahor z útrob Zeme. A keď magma dosiahne hustejšie a hrubšie horniny kontinentálnej kôry, ktorá je v priemere 2-3 krát hrubšia ako oceánska, potom začnú procesy kaskádových erupcií pozemských sopiek. A na zastavenie tohto procesu alebo hľadanie spásy už bude neskoro.

Na vyriešenie tak závažných problémov je potrebná konsolidácia celého vedeckého potenciálu. A také spojenie je možné iba v tvorivom formáte spoločnosti. Máme veľmi veľký dôvod šíriť myšlienku Tvorivej spoločnosti, pretože nemáme veľa času!

H.

Zdroj: creativesociety, fórum: „Globálna kríza. Naša záchrana je v zjednotení.

Kto nám vnucuje, čo si máme myslieť?

22.04.2024

Pokračujeme v odhaľovaní šablón tzv. architektov vedomia cez úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je hlavne očierňovať určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl [...]

Kto manipulujte verejnou mienkou?

20.04.2024

Paradox dnešnej doby? Máme úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je špiniť určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl „Slovensko a jeho [...]

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

vojna na Ukrajine, energetika, DTEK

ONLINE: Ukrajinci vedia, čo potrebuje ich energetika - Patrioty

03.05.2024 06:00

Ukrajinskí energetici vedia, čo potrebuje ich sektor, ktorý je terčom ruských rakiet. Protiraketové systémy ako je Patriot.

Russia Ukraine War

Utekajú Ukrajinci pred brannou povinnosťou za hranice? Ficova vláda stojí pred otázkou ich návratu do vlasti

03.05.2024 06:00

Ukrajina potrebuje viac bojových posíl v uniformách a potrebuje ich čím skôr

Macocha, tragédia

Prečo skočila žena s dcérkami v náručí do priepasti Macocha? Dôvody letnej tragédie sú známe

03.05.2024 05:50

Bol to nesmierne smutný prípad, keď vlani vybrala mladá žena z kočíka dieťa, druhé držala za ruku a skočila do priepasti.

Ukrajina, vojak

Austrálsky generál pre Pravdu: Ukrajina čelí pochmúrnym scenárom, Západ musí zmeniť ruskú stratégiu

03.05.2024 05:00

Austrálsky generálmajor vo výslužbe Mick Ryan sa nedávno vrátil z cesty po Ukrajine. „Čím dlhšie vojna trvá, tým rýchlejšie sa Rusi učia," vraví.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 325
Celková čítanosť: 645971x
Priemerná čítanosť článkov: 1988x

Autor blogu